Connect with us

Nyheter

Lägsta elpriset på 15 år

Published

on

Vindkraftverk mot ljus kvällshimmel
Entelios

Rekordvarmt vinterväder med regn och vind får elpriset att rasa. Januari fick de lägsta priserna vi har sett sedan 2005.

Som så ofta tidigare är det vädret som förklarar mycket av prisnedgången. Men den gångna månaden har varit i en klass för sig.

För Norges del har nya värmerekord uppmätts under januari på runt hundra olika platser i landet, på ett stort antal ställen har det satts nederbördsrekord och Oslo har för första gången upplevt en januari helt utan snöfall.

De ovanligt höga temperaturerna har naturligtvis även lett till att vi förbrukar mindre el för uppvärmning. Samtidigt har mycket vind och nederbörd bidragit till att öka kraftproduktionen. På så sätt har det milda och blöta januarivädret bidragit till att pressa ner elpriset.

Priset för januari landade alltså på 24,10 €/MWh i Norden. Detta är en nedgång med hela 35 % från december månad och är under halva priset jämfört med priserna vi såg i januari i fjol. Vi måste faktiskt gå tillbaka ända till 2005 innan vi hittar lägre januaripris än nu 2020.

Som tidigare nämnt är det inte bara värmen och regnet som har gjort januari till en speciell månad i år. Den goda vindkraftsproduktionen har också bidragit.

Norra Sverige är Nordens mest utbyggda område när det gäller vindkraft. Med stor tillgång på vindkraft liksom även vattenkraft har norra Sverige ett enormt elöverskott. Därmed är det föga förvånande att befolkningen här fick de lägsta priserna i januari.

Svag ekonom och virusrädsla

Utöver att vindturbinerna levererar rejält med kraft på marknaden har även förbrukningen av gas och kol varit avsevärt reducerad på grund av de milda temperaturerna. Och när Europa präglas av mindre efterfrågan och välförsedda lager av både kol och gas, faller priserna även dessa på produkter. Kolpriset har fallit med hela 30 % på ett år, medan gaspriset har halverats under samma period.

Förutom milt vinterväder tyngs energimarknaderna även av svaga ekonomiska siffror och en stark oro för en fortsatt spridning av coronaviruset. Både aktiebörser och råvarupriser världen över har upplevt fallande priser de senaste veckorna, i en utveckling där osäkerhet och rädsla ser ut att vara den gemensamma nämnaren.

Låga priser även framöver

Priserna framåt i tid präglas också av ett stort överskott i resursbalansen i Norden och svaga energipriser i Europa. Framtidskontrakten för el i Norden har fallit mellan 20–50 % under januari månad. Marknadsaktörerna prisar nu hela 2020 till ca 22 €/MWh, något som närmar sig de rekordlåga priser vi såg 2015 (21 €/MWh).

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *