Nyheter
Kylan eller dollarn, vilket påverkar råvarumarknaden mest?

Just nu har vi en mycket kall vinter att se fram mot, en vinter som i alla fall kommer att påverka den norra hemisfären genom att det kommer att snöa ordentligt. Samtidigt ser vi hur den amerikanska dollarn fortsätter att stärkas. Båda dessa faktorer kommer att ha en betydande påverkan på priserna på råvarumarknaderna. Den stora frågan är emellertid vilket kraft som kommer att få störst betydelse.
I USA har vi redan sett de första tecknen på att vintern 2014/2015 kommer att bli kall. I de västra delarna av delstaten New York föll det redan under en vecka i november mer än två meter snö. Den första november 2014 var mindre än en procent av USA snötäckt, att jämföra med att mer än 50 procent av att USA var snötäckt vid en mätning någon vecka senare. Mer än två tredjedelar av landet har fått se nederbörd i form av snö redan under november. Kallt väder och snö har en påverkan på råvarumarknaderna, men de olika grupperna av råvaror påverkas på olika sätt. Samtidigt som kylan har tagit ett fast grepp om den nordamerikanska kontinenten fortsätter dollarn att trenda uppåt, något den började göra redan under sommaren.
Dollarn fortsätter att stärkas
Chartet nedan visar det så kallade US Dollar Index (DXY). DXY är det index som fungerar som ett referenspris för den amerikanska dollarn. US Dollar Index består av en valutakorg och detta index ökar i värde när andra valutor faller i förhållande till dollarn. Det är exakt vad vi ser just nu.
Den amerikanska dollarn har befunnit sig i en uppåtgående trend sedan den 8 maj 2014. Under en period av sex månader har dollarn stärkts med 11,6 procent, en imponerande uppgång för en valuta. I november noterade US Dollar Index en ny topp om 88,48 för att sedan stänga veckan på 88,405. Dollarn är på väg att utmana några viktiga långsiktiga motståndsnivåer, till exempel toppen från mars 2009 på 89,71. Den allra viktigaste nivån ligger emellertid högre, på 92,53 från november 2005. De tekniska analytikerna säger att om US Dollar Index bryter denna nivå så är himlen nästa motståndsnivå.
Bortsett från tekniska indikatorer så finns det också fundamentala faktorer som stödjer rallyt i den amerikanska dollarn. Eurozonen är fortfarande svag ekonomiskt sett, och vi ser samma sak i Asien. De fallande råvarupriserna har gjort att två av de så kallade råvaruvalutorna, den kanadensiska dollarn och den australiensiska dollarn handlas på lägre nivåer. Det betyder att vi under det kommande halvåret kommer att se en kamp mellan vädret och den amerikanska dollarn om vart råvarupriserna skall gå.
Vädret
Vintern 2013/2014 var bitande kall i hela Nordamerika och enligt 2015 års upplaga av Farmers Almanac, kommer vintern 2014/2015 att medföra att cirka trefjärdedelar av landet får en temperatur under genomsnittet. Enligt Farmers Almanac kommer det kallaste utbrottet att ske under slutet av januari när de arktiska vinterstormarna kommer att svepa över de norra delarna av Plains vilket kan medföra att temperaturen faller till 40 minusgrader. När sedan den kalla luften blåser över de stora sjöarna kommer tung snö att börja ackumuleras.
Farmers Almanac skriver att ingen del av USA kommer att kunna se fram mot temperaturer som överstiger genomsnittet, de västra och östra kusterna kommer emellertid att se temperaturer i närheten av det normala. Med tanke på kylan och den snöiga starten på säsongen i början av november verkar utsikterna för en kall vinter troliga.
Den amerikanska dollarn
Dollarn förefaller vara redo att testa motståndsnivåerna. Europeisk svaghet, tröga förhållandena i Asien och en starkare amerikansk ekonomi pekar på ett test av motstånd och potentiella utbrott på uppsidan för dollarn. Dessutom bidrar tillväxten i USA och utsikterna för högre amerikanska räntor vid horisonten till en kommande hausse för dollarn. Valutor tenderar att trenda under långa perioder, ibland i åratal. Med tanke på den nuvarande tekniska utvecklingen för dollarn i kombination med stödet av underliggande fundamenta förefaller minsta motståndets väg för den amerikanska dollarn att gå ännu högre.
Känslighet bland råvarorna
Olika råvaror har olika fundamenta, priset på vissa råvaror är extremt känsligt för dollarkursens utveckling medan andra endast påverkas av klimatet. Det är av den orsaken bra att titta på varje råvarugrupp, och i nästa steg de enskilda råvarorna för att se hur de påverkas av dessa faktorer.
Ädelmetaller
Priset på ädelmetaller, det vill säga guld, silver, platina och palladium, är känsliga för dollarns värdeförändringar. Däremot är det osannolikt att anta att temperaturförändringar skulle påverka priserna på dessa råvaror.
Övriga metaller
Basmetaller, till exempel koppar, tenn, nickel samt även stål och järnmalm, är extremt dollarkänsliga. En starkare dollarkurs kommer att trycka ned priset på dessa råvaror, allt annat lika. Undantaget är de metaller där det finns ett starkt fundamentalt utbudsunderskott eller andra faktorer som påverkar, till exempel zink, nickel eller aluminium. I dessa fall kan priset på basmetallen komma att stå emot dollarns uppgång. Basmetaller i sig påverkas knappast av klimat men kallare väder kan i sig komma att påverka logistiken runt omkring, till exempel kan det vara svårt att transportera råvaran på grund av snö eller en isbelagd hamn. Allt för låga temperaturer kan också medföra att den olja som används i gruvmaskinerna fryser.
Energisektorn
Energisektorn kommer att vara känslig för förändringar i såväl dollarkursen som i vädret, framförallt de kommande månaderna. OPECs agerande och värdet på den amerikanska dollarn kommer sannolikt att vara vad som i huvudsak styr oljepriset, men det är också sannolikt att anta att vädret kommer att ha en stor betydelse för att bestämma den underliggande styrkan – eller svagheten – för oljeprodukter. Vädret kommer att ha stor betydelse för priset på eldningsolja, så kallad heating oil, under de kommande månaderna. Vädret kommer att driva efterfrågan på uppvärmningsolja under de kommande månaderna. En kall vinter ökar efterfrågan på raffinerade oljeprodukter.
Å andra sidan, när snö och is täcker stora delar av det norra halvklotet minskar efterfrågan på bensin och jetbränsle när förarna undviker onödiga resor och flyg ställs in på grund av väderleken.
Den naturlig efterfrågan på naturgas är mycket beroende av vädret. Förra året såg vi priserna på denna råvara stiga till över 6 USD i USA när kylan drog ned lagren i en snabbare takt. I år kommer vi in i vintersäsongen med ännu lägre lagernivåer, lagren är för närvarande 5,3 % lägre än föregående års nivå och 6,4 % under det femåriga genomsnittet för denna tid på året. Naturgasmarknaden är antagligen den mest väderdrivna råvaran då de flyktiga naturgaspriserna följer väderprognoser dagligen.
Spannmål
Under sommaren 2014 såg vi en rekordskörd av sojabönor, majs och vete på det norra halvklotet. Vädret påverkar emellertid höstvetegrödorna i USA. Väderförhållanden på södra halvklotet kommer att driva priset på sojabönor samt andra spannmålspriser, men om det inte finns stora störningar i Brasilien, Argentina, Australien och andra länder söder om ekvatorn, bör de nuvarande spannmålslagren hålla priserna i schack. En starkare dollar kan sätta press nedåt på vissa spannmålspriserna givet stora varulager och dämpa exportverksamhet då USA är världens största producent och exportör av såväl sojabönor och majs.
Soft commodities
Socker, kaffe och kakaopriserna styrs till stor del av väderförhållandena i de tropiska och ekvatoriala klimat där de växer. Dessa råvaror är mer känsliga för väder och sjukdomar än av valutarörelser. Lagren av bomull är skyhöga och oavsett väder eller valutarörelse bör priset på bomull förbli lågt vid nuvarande kursnivåer tills en eventuell ökad efterfrågan minskar lagren. Terminer på fryst koncentrerad apelsinjuice är precis som naturgas starkt väderberoende. Vädret i centrala och norra Florida kan orsaka volatilitet vilket i sin tur får terminspriserna att rusa vid köldknäppar och falla på normala temperaturer.
Live Stock/Kött
Marknaden för live stock, både nötkött och gris, är mycket väderberoende. I USA är det till skillnad från i Sverige, inte ovanligt att djuren tillbringar hela året utomhus. Frysande och kalla kor går emellertid inte upp i vikt, något som har bidragit till ett periodvis lågt utbud av kött.
Stigande priser på nötkött kommer att dra med sig priset på gris, då fläskkött utgör ett substitut för nötkött. Marknaden för live stock är mer känsligt för vädret än för valutans förändringar.
Summering
Håll ett kritiskt öga på råvarupriserna under resten av vintersäsongen i USA. Skilj på de råvaror som är väderkänsliga och de råvaror där valutaförändringar kommer att driva priset. I skrivande stund ser det ut som vi kommer att få se en vinter med kall väderlek och en stark dollar, men är fortfarande bara i början av december och det skulle inte vara första gången som prognosmakarna hade fel.
Alla signaler pekar på att dollarn kommer att fortsätta stärkas, men det finns risker som gör att valutakursen inte fortsätter uppåt. Det kan till exempel visa sig att motstånden är för starka och att vi istället ser vinsthemtagningar, det kan röra sig om centralbanksinterventioner i syfte att förhindra en allt för stark dollar.
Om du handlar råvaror, se till att du håller i åtanke om valutakursförändringar eller vädret är den viktigaste prisdrivaren på respektive råvarumarknad. Denna vinter kan skilja sig från andra – differentiera, var mycket uppmärksam på känsligheten hos varje råvara som du handlar.
Nyheter
Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.
Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

Nyheter
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.
Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Nyheter
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.
USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.
Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion
Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.
Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key
-
Analys4 veckor sedan
Crude prices hold gains amid fresh tariff threats
-
Nyheter4 veckor sedan
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier
-
Nyheter4 veckor sedan
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft
-
Nyheter3 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Analys3 veckor sedan
Brent Edges Lower After Resisting Equity Slump – Sanctions, Saudi Pricing in Focus
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer