Connect with us

Nyheter

Kopparpriset når högsta nivån på åtta år efter leveransoro

Published

on

Basmetallen koppar

Kopparpriserna återupptog sitt rally på måndagen och nådde den högsta nivån sedan 2012. Detta på grund av oro över ett marknadsunderskott som drivs av ett stramt utbud och en stark efterfrågan på den industriella metallen.

Koppar

Det har också spekulerats i att fler fabriker i Kina, världens främsta konsument, har varit öppna under det kinesiska nyåret, vilket håller efterfrågan på koppar en förhöjd nivå under det som normalt anses vara en period med lägre industriell aktivitet.

Kopparpriset avancerade till 3,8265 dollar per pound (cirka 8436 dollar per ton) vid middagstid EST på Comex. Priset på denna basmetall har stigit de senaste tio månaderna i rad. Koppar handlas 8,8 procent högre än vid årsskiftet.

En efterfrågetillväxt att vänta

Bloomberg Intelligence analytiker Grant Sporre och Andrew Cosgrove bygger sitt scenario med fem procents efterfrågetillväxt på produktionsvägledningen från de 25 bästa kopparproducenterna. Denna visar att kopparmarknaden kan ha ett betydande underskott i år. Aggregerade guidningar från gruvbolagen tyder på ett underskott på nära en halv miljon ton.

Koppar ”drivs av en cocktail av positiva faktorer – inklusive stigande inflationsförväntningar orsakade av amerikansk stimulans, en fallande dollar och historiskt låga lager”, säger Gavin Wendt, senior råvaruanalytiker på MineLife.

”Utsikterna för kopparproduktionen 2021 kommer sannolikt att påverkas negativt till följd av covid i ett antal stora sydamerikanska producentländer”, tillade Wendt.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *