Följ oss

Nyheter

Kinas höga sockerpriser får konsumenter att leta efter substitut

Publicerat

den

Sockerbitar

Den sociala rörligheten har gradvis återhämtat sig, och konsumentmarknaden återhämtar sig sedan Kina lyfte covid-19-kontrollen i december 2022. Signalen är ännu tydligare efter att Kina skrotade det obligatoriska bärandet av masker för lärare och elever.

Den här månaden nådde de kinesiska sockerpriserna sin högsta nivå sedan 2018. Prisskillnaden mellan vitt socker och majssirap med hög fruktos (HFCS) har också ökat.

Sockerkonsumtionen borde i teorin öka i år jämfört med 2022. Under de första två månaderna av 2023 ökade den totala detaljhandelsförsäljningen av konsumentvaror med 3,5 procent, år till år, vilket bryter trenden efter tre månaders nedgång sedan oktober 2022.

Konsumenter byter till HFCS

Vi hade sett två stora substitutioner av socker i Kina tidigare, vilka inträffade runt 2011 och 2017, då prisskillnaden mellan socker och HFCS var så hög som 4 000 RMB/ton. Säsongen 2021/22 låg prisskillnaden i intervallet 700 – 1 300 RMB/ton. Vi tror att det måste vara över 1 500 RMB/ton för att stimulera nya växlar.

Det är där vi är nu. Och majspriserna faller, vilket innebär att HFCS-priset har utrymme att falla. Om klyftan ökar bör vi se konsumenterna byter från socker till HFCS (majssirap med hög fruktos).

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Högre efterfrågan på flytande socker

Om du letar efter samma smak som socker finns det också billigare alternativ: flytande socker och olika typer av förblandningspulver. Dessa produkter är importerade, men till skillnad från import av råsocker och vitsocker är de tullfria, vilket innebär att de är mycket billigare.

Problemet är att flytande socker har en kort hållbarhet, vanligtvis mellan 30 och 60 dagar. Förblandningspulvret kanske inte uppfyller användarkraven eftersom det innehåller olika ingredienser. Men dessa frågor är mindre viktiga när konsumenter står inför ett ökat kostnadstryck.

Därför såg Kina en rekordimport på 148 000 ton av flytande socker och olika typer av förblandningspulver i januari-feb 2023.

Vid sidan av detta importerade Kina även 96 000 ton vitsocker från Indien under samma period.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära