Nyheter
Kina tar första steget mot att ta kontroll över världens kopparmarknad

Kina har lanserat ett nytt kopparterminskontrakt i ett försöka för att öka användningen av yuan och flytta prissättningen från London Metals Exchange. Kina har rullat ut ett terminskontrakt med koppar i yuan som är öppet för utländska handlare – ett drag som ses som ett försök att ta över London Metal Exchanges dominans av handel med den röda metallen. Det är också en signal om att Kina driver planerna för full internationalisering av yuanen. Det nya terminskontraktet började handlas på torsdagen.

Peking vill vara en price-maker, inte en price-taker, särskilt när landet i stor utsträckning är beroende av import för någon vara.
Man bör anta att Kinas mål så småningom är att yuanpriset skall dominera kopparhandeln, inte den amerikanska dollarn. Nyhetsrapporter har citerat kopparleverantörer som förväntar sig att handla i yuan snarare än dollar i framtiden. På 20 år har Kina vuxit från att konsumera 12 procent av världens koppartillförsel till att använda mer än hälften av denna metall.
Koppar är världens mest omsatta metall
Medan det befintliga kopparkontraktet som endast kunde handlas av kinesiska investerare, kommer det nya terminskontraktet att vara tillgängligt för utlänningar och få ett potentiellt större antal affärer. Det är viktigt eftersom koppar är världens mest omsatta metall.
Medan Pekings andra försök att få fotfäste i råvaruhandeln, ett yuan-denominerat råoljeterminskontrakt, Shanghai Gold Exchange och järnmalmskontrakt som handlas i den norra staden Dalian, har gjort framsteg, är detta den första satsningen på LMEs territorium.
Vad man kan se har Kina lyckats dominera bearbetningen av bland andra råvaror som grafit, sällsynta jordartsmetaller, volfram, tenn och antimon, är det nu tydligt att landets ledning vill kontrollera utbudet och handeln med råvaror.
Det nya kopparkontraktet handlas via Shanghai International Energy Exchange (INE), börsen som också driver Kinas råoljehandel. INE är ett dotterbolag till Shanghai Futures Exchange.
Kinas kopparterminer använder samma system som LME
Koppar som handlas enligt det nya terminkontraktet kommer att vara fritt från skatter och tullar – och koppar måste levereras till obligatoriska lager, precis som LMEs kopparterminskontrakt.
INE-råoljeterminen har tydligt visat Kina potentialen att engagera sig i den internationella terminsmarknaden. Även om det fortfarande ligger långt efter West Texas Intermediate- och Brent-riktmärkena när det gäller marknadsinflytande, har kontraktets handel ökat kraftigt under de första två verksamhetsåren och lockat utländska deltagare.
Kina står dock för endast 15 procent av den globala konsumtionen av råolja. Detta kan vara en anledning till att INE-råavtalet fortfarande är en småspelare, med många andra asiatiska länder som fortfarande arbetar med WTI eller Brent som riktpriser för oljepriset. Koppar är en helt annan sak. Landets inflytande på koppar kommer sannolikt att växa i mycket större utsträckning än dess inflytande på råolja.
Yuan ersätter dollarn
Det nya kopparkontraktet ger Kina en viss tyngd när det gäller prissättningen eftersom landet är världens största importör av koppar. Det nya kopparkontraktet utvidgar den internationella rollen för yuanen och minskar betydelsen för US-dollarn i samma grad. Det hjälper också att “Dr Copper” har en särskilt hög profil eftersom många investerare använder denna basmetall för att bedöma den ekonomiska hälsan i världens ekonomier. En kommentator beskrev det nya kopparkontraktet som ”Kinas första och kanske mest dramatiska strävan på internationella terminsmarknader”. Detta beror på det gör yuanen till en internationell valuta något som är lika viktigt för Peking som dess förmåga att kontrollera kopparpriserna. Kina vill öka yuanens konvertibilitet och för detta behöver det vad en bankir beskrev som ”tillgången på djupa, likvida marknader för finansiella produkter”.
Nyheter
Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.
– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.
Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.
– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.
Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.
– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.
Medelspotpris | Juni 2024 | Juni 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 24,04 öre/kWh | 3,05 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 24,04 öre/kWh | 4,99 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 27,27 öre/kWh | 22,79 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 62,70 öre/kWh | 40,70 öre/kWh |
Nyheter
Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.
Nyheter
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.
Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.
Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.
”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.
Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.
-
Nyheter3 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Brookfield ska bygga ett AI-datacenter på hela 750 MW i Strängnäs
-
Nyheter3 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Nyheter4 veckor sedan
Tradingfirman XTX Markets bygger datacenter i finska Kajana för 1 miljard euro
-
Nyheter2 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen
-
Nyheter2 veckor sedan
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning
-
Analys2 veckor sedan
Very relaxed at USD 75/b. Risk barometer will likely fluctuate to higher levels with Brent into the 80ies or higher coming 2-3 weeks
-
Nyheter1 vecka sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld