Följ oss

Nyheter

Intervju med Jack Lundin, VD för Stockholmsbörsens stora gruvbolag Lundin Mining

Publicerat

den

Jack Lundin, VD för Lundin Mining

Montrosepodden har gjort en intervju med Jack Lundin, VD för gruvbolaget Lundin Mining och en del av tredje generationen av råvarufamiljen Lundin.

”I det här avsnittet får vi lära känna Jack Lundin som blev vd för Stockholmsbörsens tyngsta gruvbolag vid 34 års ålder. Jack är tredje generationen Lundinare och mer eller mindre född in i råvarornas värld. Han berättar mer om bolaget, om det var en självklarhet att gå i sin fars fotspår, vad det är som lockar med råvaror och huruvida han har en favoritgruva någonstans i vida världen.

Dessutom får vi lära oss mer om drivarna bakom den senaste tidens prisrally för koppar och varför råvaran befinner sig i en sweet spot tack vare den omställning mot en mer elektrifierad värld vi ser framför oss. Jack bjuder även på ett försök till lite svenska och hur det kändes att rusa förbi Boliden i termer av börsvärde för att parkera omkring 100 miljarder kronor i börsvärde. En fin milstolpe som hans framlidne far Lukas Lundin visste skulle komma, men vad hade han sagt om det hela idag?

Sist men inte minst några ord om Lundin Gold där han är styrelseordförande och Fruta del Norte som är en av världens mest lönsamma guldgruvor och som tillika har en speciell plats hos Jack.”

Nyheter

Italien planerar att tillåta kärnkraft igen

Publicerat

den

Vackert landskap i Italien

Italien byggde under 1960- och 70-talet fyra kärnkraft med en reaktor vardera och hade planer på en kraftig expansion. Men på 1980-talet bestämde sig landet för att överge kärnkraft och för 34 år sedan stängde landet sitt sista kärnkraftverk. På 00-talet försökte landets ledare att satsa på kärnkraft men befolkningen sade nej.

Nu vill dock Giorgia Melonis regering göra ett nytt försök med att väcka liv i kärnkraft med fokus på SMR-reaktorer. Man vill se ny kärnkraft inom tio år och att energislaget står för 11 procent av landets elproduktion år 2050.

Man vill sänka landets koldioxidutsläpp och komplettera den väderberoende elproduktionen. År 2022 stod fossil energi för 78 procent av landets energikonsumtion.

Landets yngre befolkning sägs vara mer positiv till kärnkraft, samtidigt som kritiken mot solceller har växt, dels kring att de står i konflikt med landets matproduktion och dels att de förfular det italienska landskapet när kullar och hustak bekläds med paneler.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining vill köpa Filo Corp tillsammans med BHP

Publicerat

den

Filo del Sol-området

Det är ingen hemlighet att Lundin-familjen är intresserad av att i någon form slå samman bolag som är verksamma i Vicuña-området som gruppen utvecklar, med fokus på koppar (samt guld och silver). Tre Lundin-bolag är verksamma bredvid varandra, nämligen Lundin Mining, Filo Corp och NGEX Minerals.

Nu rapporterar flera nyhetsbyråer, med hänvisning till källor, att Lundin Mining har kontaktat BHP Group om att tillsammans köpa ut Filo Corp. Det är något som skulle lösa finansieringsfrågan för Filo Corp och deras projekt.

Lundin-familjen äger 15 % av Lundin Mining och 32 % av Filo Corp. BHP äger 6 % av Filo Corp.

Tanken med att köpa ut Filo Corp är att slå samman dess projekt Filo del Sol som ligger på gränsen Argentina-Chile med Lundin Mings närliggande Josemaria-projekt. Det skulle göra det lättare för Lundin-familjen att finansiera projektet och för BHP skulle det ge en expansion inom koppar som företaget behöver.

Representanter för Filo Corp och Lundin Mining har avböjt att kommentera uppgifterna, som satte Filo Corps aktie i rörelse uppåt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Filo Corp utvecklar en högintressant kopparfyndighet

Publicerat

den

Filo del Sol

Filo Corp, vars aktier är noterade både i Sverige och Kanada, är ett bolag i Lundin-sfären med fokus på koppar (samt det guld och silver som finns i kopparfyndigheten). Bolaget arbetar med att utveckla Filo del Sol som ligger på gränsen mellan Argentina och Chile och är en del av Vicuña-område där flera Lundin-företag är aktiva.

Filo Corps VD Jamie Beck presenterade nyligen verksamheten i Stockholm.

Jamie Beck, VD för Filo Corp, presenterar verksamheten.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära