Följ oss

Nyheter

Har smugglingen av socker till Kina ökat efter covid?

Publicerat

den

Sockerbitar

Kina lyfte covid-kontrollerna i december förra året. Under den första månaden 2023 rapporterades det att 60 000 ton vitt socker hade smugglats från Vietnam till Guangxi, Kina. Frågan är hur mycket mer socker som kommer att smugglas in i Kina 2023?

Vinstdriven som alltid

Under Q1 2023 sköt de inhemska sockerpriserna i Kina, som är beroende av import för en tredjedel av sin totala konsumtion, i höjden tack vare den starka globala råsockermarknaden.

Idag ligger Guangxi-priset på cirka 878 dollar per ton, medan priset på vietnamesiskt vitt socker är 759 dollar per ton. Prisgapet mellan de olika länderna har nått 119 dollar per ton.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Varför Vietnam?

Vietnam har för närvarande har ett överskott av socker och de inhemska priserna har varit relativt stabila sedan 2023. Som ett resultat kan vinster uppmuntra smugglingen att återupptas, särskilt efter den mer avslappnade gränskontrollen efter covid.

År 2022 importerade Vietnam 1,156 miljoner ton socker. Dessutom smugglas socker till Vietnam från Kambodja och Laos, vilket uppskattas uppgå till cirka 804 000 ton. Därför kan Vietnam ha ett överskott på cirka 500 000 ton. Detta socker skulle kunna smugglas in i Kina med prisincitament.

Hur är det med andra smugglingsvägar?

I allmänhet inkluderar smugglingsvägar över land till Kina länder som Vietnam, Kambodja, Laos och Myanmar. Den huvudsakliga sockerkällan är Thailand, men även Indien och Pakistan står för en stor del av sockerimporten. Hittills har det inte funnits några tecken på ett stort inflöde av socker från dessa länder. Förutom Vietnam finns det nämligen inga stora sockerlager i övriga länder.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Dessutom är smugglat socker inte det enda billiga alternativet. Sockret kan också göras till förblandningspulver eller flytande socker och lagligen införas i Kina. Naturligtvis har dessa två produkter nackdelar, premixpulver är en relativt liten marknad och flytande socker har kort hållbarhet.

Sammantaget kan vi fortsätta att se vietnamesiska sockerlager smugglas in i Kina. Men efter att lagret tagit slut behövde nytt socker från Thailand importeras till grannländerna. Den nuvarande vinsten är förmodligen runt $70. Vi måste övervaka om detta är tillräckligt för att stimulera smuggling.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära