Följ oss

Nyheter

HANetf lanserar ETF med ESG-kompatibelt guld

Publicerat

den

Guldtackor

För snart 18 år sedan lanserades den första börshandlade fonden med fokus på guld av Gold Bullion Limited, det som i dag är ETF Securities. HANetfs co-CEO, Nik Bienkowski, var en del av detta team. Lanseringen skedde på Australian Stock Exchange under kortnamnet GOLD.

Guldtackor

Lanseringen av GOLD har hjälpt till att skapa en industri med minst 54 fysiskt uppbackade guld-ETP:er, inklusive en av världens största ETF:er, GLD med cirka 81 miljoner troy ounce guld, värt 130 miljarder dollar. Mätt i tillgångar och dagliga handelsvolymer ser vi numera dagligen affärer på över 2 miljarder dollar. Nu tar HANetf nästa steg i utvecklingen och har tillsammans med det brittiska myntverket lanserat nästa generations guldfond där guldet utvunnits ansvarsfullt och i enlighet med ESG.

Brittiska myntverket valde HANetf när de lanserade sin guldfond

En av de största sakerna som har hänt på guldmarknaden de senaste åren är att det brittiska myntverket, Royal Mint, valde att lansera en guld-ETF tillsammans med HANetf, The Royal Mint Physical Gold ETC (RMAU). Varför har då det brittiska myntverket har valt att lansera en guld-ETF tillsammans med HANetf?

Svaret är att det var ett lämpligt steg för det brittiska myntverket att lansera en börshandlad guldprodukt då det är ett modernt, kostnadseffektivt och enkelt sätt att äga och förvara guld på. Faktum är att det är den enda börshandlade guldprodukten som vi känner till där det fysiska guldet inte förvaras hos en bank. Custodian för denna guldfond är faktiskt Royal Mint själva, och guldet som fonden äger förvaras separerat från det guld som det brittiska myntverket själva äger. Allt guld finns i det mycket säkra valv som Royal Mint har i Wales.

Att Royal Mint valde att arbeta tillsammans med HANetf var relativt naturligt. Bolaget har utvecklat en metod som gör att det går att lansera en ny fond på mindre än tio veckor. Addera sedan att HANetf är en naturlig partner genom sin erfarenhet med guldprodukter och specialistkompetens med börshandlade produkter.

Vad gör RMAU unik?

RMAU har 3 unika egenskaper jämfört med andra guldprodukter på marknaden:

Ursprung

RMAU är den första börshandlade guldprodukten som är 100 procent uppbackad av ansvarsfullt framtaget guld. Detta är något som garanteras genom inspektioner av tredje part. Det innebär att RMAU är ESG-kompatibel och hjälper kapitalförvaltare att uppfylla sina mål om att öka andelen socialt ansvarsfulla investeringar.

RMAU är unikt när det gäller att uttryckligen äga fysiska guldtackor som ansvarsfullt kommer från LBMA Responsible Gold Sourcing Programme. Sedan lanseringen har denna ETF till 100 procent bestptt av guldtackor som uppfyller denna strikta standard. Det är således en fysiskt replikerad fond som dessutom låter sina andelsägare begära växling till fysiskt guld.

Investerarna i RMAU kan vara säkra på att guldet bryts på ett sätt som inte orsakar, stöder eller gynnar olaglig väpnad konflikt eller bidrar till allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna eller brott mot humanitär lag. I äldre ETF:er och ETC:er är det däremot mer sannolikt att en del av det innehavda fysiska guldet inte har ett socialt ansvarsfullt ursprung. Allt guld som finns hos RMAU är noga dokumenterat och uppfyller de högt uppsatta målen för att vara ESG-anpassade.

Ju äldre ETF, desto mer sannolikt kommer den att ha tackor som inte uppfyller LBMA Responsible Gold Sourcing Programmes strikta krav för dess skapande- och inlösenprocesser. Med tiden kommer detta att bli standarden för guld-ETF:er, men för de äldre fonder som har miljarder USD i guld kommer det att bli svårt och ta betydande tid och resurser att genomföra en förändring. Detta gör att The Royal Mint Physical Gold ETC (RMAU) är en börshandlad fond som fungerar bra att investera i den som har intresse av att ha ESG-vänliga investeringar.

Förvaringsinstitut

RMAUs förvaringsinstitut, The Royal Mint Limited, är en statlig institution och inte en kommersiell bank. Det brittiska myntverket är ett bolag helägt av Storbritanniens stat. Det är således den enda guld ETF:en som inte har sitt guld förvarat hos en kommersiell bank. Merparten av europeiska guld-ETF:er är förvarade hos HSBC och JP Morgan.

Förvaringsplats

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Guldet förvaras i det brittiska myntverkets valv i Llantrisant utanför Cardiff i Wales som är ett av världens säkraste valv och på en geografisk plats med låg risk för stöld eller terroristattentat. Många andra guld ETF:er har sitt guld förvarat i London, New York eller andra finansiella centra.

The Royal Mint där guld förvaras

Var och hur kan RMAU handlas?

RMAU handlas i dag på tre olika börser, London Stock Exchange, Deutsche Boerse (Xetra) och Borsa Italiana och kan handlas i GBP, USD och EUR. Det betyder att det går att handla andelar The Royal Mint Physical Gold ETC (RMAU) genom de flesta svenska banker och internetmäklare, till exempel Nordnet och Avanza.

Nyheter

Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Publicerat

den

President i USA vid skrivbord med ett oljefat

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.

USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.

Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion

Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.

Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.

Fortsätt läsa

Nyheter

Våren präglas av svängigt elpris och ankkurva

Publicerat

den

Solceller på tak

Den senaste tidens starka vindar, tyska solkraft och de välfyllda nordiska vattenmagasinen har bidragit till en god elförsörjning. I kombination med temperaturer ett par grader över det normala och minskad elkonsumtion har elpriset pressats nedåt sedan mars

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för mars 50,81 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige) och 15,80 öre/kWh i elområde 1 (Norra Sverige). Det är fortsatt stora elprisskillnader mellan elområdena och timpriserna har skiftat kraftigt under dygnet timmar.

– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft bidrar till de lägre elpriserna i norr. I södra Sverige var ankkurvefenomenet tydligt i slutet av mars då det kom in mycket solkraft från Tyskland. Detta påverkade elpriset nedåt mitt på dagen, vissa timmar till och med minuspriser, för att sedan stiga raskt mot kvällen, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.

Den nordiska kärnkraften ligger kring 75 procent av installerad kapacitet. I början av mars stod vindkraften vissa timmar för nästan hälften av den totala produktionen vilket bidrog till timmar med låga priser och tom negativa priser. Fyllnadsgraden i de norska och svenska vattenmagasinen är fortsatt hög och den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger över normal nivå.

Det råder fortsatt geopolitiska osäkerheter vilket gör att elmarknaden är något osäker. På kontinenten har priset på gas sjunkit men priserna på olja och kol har stigit något.

MedelspotprisMars 2024Mars 2025
Elområde 1, Norra Sverige     56,60 öre/kWh   15,80 öre/kWh 
Elområde 2, Norra Mellansverige     56,60 öre/kWh   10,95 öre/kWh 
Elområde 3, Södra Mellansverige     59,47 öre/kWh   50,81 öre/kWh 
Elområde 4, Södra Sverige     63,36 öre/kWh   60,46 öre/kWh

Ankkurva: Ankkurvan beskriver hur elproduktionen från förnybara energikällor, särskilt solenergi, påverkar elnätet över en dag. Kurvan har fått sitt namn eftersom grafen över elproduktion och efterfrågan under en dag liknar profilen på en anka.

Ankkurva
Fortsätt läsa

Nyheter

Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo

Publicerat

den

Guldtacka i popart-stil

För några veckor sedan passerade guldpriset den jämna och fina nivån av 1 miljon kronor per kilo. Något senare passerade priset den fantastiska nivån av 3000 USD per uns. Men när det senare hände så hade den svenska kronan förstärkts så priset var tillbaka under 1 miljon kronor.

Nu är dock guldpriset över båda dessa nivåer samtidigt. I skrivande stund är guldpriset 3 123 USD per uns och några få kronor över 1 miljon kronor per kilo. Detta trots att den svenska kronan ligger kvar kring 10 kronor per USD, en nivå som det var länge sedan vi hade.

Trump-administrationen har kastat både ekonomi och världsordning in i ett kaos, och det är till guld som många vänder sig för att i alla fall skydda sina egna ekonomiska tillgångar.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära