Följ oss

Nyheter

HANetf lanserar ETF med ESG-kompatibelt guld

Publicerat

den

Guldtackor

För snart 18 år sedan lanserades den första börshandlade fonden med fokus på guld av Gold Bullion Limited, det som i dag är ETF Securities. HANetfs co-CEO, Nik Bienkowski, var en del av detta team. Lanseringen skedde på Australian Stock Exchange under kortnamnet GOLD.

Guldtackor

Lanseringen av GOLD har hjälpt till att skapa en industri med minst 54 fysiskt uppbackade guld-ETP:er, inklusive en av världens största ETF:er, GLD med cirka 81 miljoner troy ounce guld, värt 130 miljarder dollar. Mätt i tillgångar och dagliga handelsvolymer ser vi numera dagligen affärer på över 2 miljarder dollar. Nu tar HANetf nästa steg i utvecklingen och har tillsammans med det brittiska myntverket lanserat nästa generations guldfond där guldet utvunnits ansvarsfullt och i enlighet med ESG.

Brittiska myntverket valde HANetf när de lanserade sin guldfond

En av de största sakerna som har hänt på guldmarknaden de senaste åren är att det brittiska myntverket, Royal Mint, valde att lansera en guld-ETF tillsammans med HANetf, The Royal Mint Physical Gold ETC (RMAU). Varför har då det brittiska myntverket har valt att lansera en guld-ETF tillsammans med HANetf?

Svaret är att det var ett lämpligt steg för det brittiska myntverket att lansera en börshandlad guldprodukt då det är ett modernt, kostnadseffektivt och enkelt sätt att äga och förvara guld på. Faktum är att det är den enda börshandlade guldprodukten som vi känner till där det fysiska guldet inte förvaras hos en bank. Custodian för denna guldfond är faktiskt Royal Mint själva, och guldet som fonden äger förvaras separerat från det guld som det brittiska myntverket själva äger. Allt guld finns i det mycket säkra valv som Royal Mint har i Wales.

Att Royal Mint valde att arbeta tillsammans med HANetf var relativt naturligt. Bolaget har utvecklat en metod som gör att det går att lansera en ny fond på mindre än tio veckor. Addera sedan att HANetf är en naturlig partner genom sin erfarenhet med guldprodukter och specialistkompetens med börshandlade produkter.

Vad gör RMAU unik?

RMAU har 3 unika egenskaper jämfört med andra guldprodukter på marknaden:

Ursprung

RMAU är den första börshandlade guldprodukten som är 100 procent uppbackad av ansvarsfullt framtaget guld. Detta är något som garanteras genom inspektioner av tredje part. Det innebär att RMAU är ESG-kompatibel och hjälper kapitalförvaltare att uppfylla sina mål om att öka andelen socialt ansvarsfulla investeringar.

RMAU är unikt när det gäller att uttryckligen äga fysiska guldtackor som ansvarsfullt kommer från LBMA Responsible Gold Sourcing Programme. Sedan lanseringen har denna ETF till 100 procent bestptt av guldtackor som uppfyller denna strikta standard. Det är således en fysiskt replikerad fond som dessutom låter sina andelsägare begära växling till fysiskt guld.

Investerarna i RMAU kan vara säkra på att guldet bryts på ett sätt som inte orsakar, stöder eller gynnar olaglig väpnad konflikt eller bidrar till allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna eller brott mot humanitär lag. I äldre ETF:er och ETC:er är det däremot mer sannolikt att en del av det innehavda fysiska guldet inte har ett socialt ansvarsfullt ursprung. Allt guld som finns hos RMAU är noga dokumenterat och uppfyller de högt uppsatta målen för att vara ESG-anpassade.

Ju äldre ETF, desto mer sannolikt kommer den att ha tackor som inte uppfyller LBMA Responsible Gold Sourcing Programmes strikta krav för dess skapande- och inlösenprocesser. Med tiden kommer detta att bli standarden för guld-ETF:er, men för de äldre fonder som har miljarder USD i guld kommer det att bli svårt och ta betydande tid och resurser att genomföra en förändring. Detta gör att The Royal Mint Physical Gold ETC (RMAU) är en börshandlad fond som fungerar bra att investera i den som har intresse av att ha ESG-vänliga investeringar.

Förvaringsinstitut

RMAUs förvaringsinstitut, The Royal Mint Limited, är en statlig institution och inte en kommersiell bank. Det brittiska myntverket är ett bolag helägt av Storbritanniens stat. Det är således den enda guld ETF:en som inte har sitt guld förvarat hos en kommersiell bank. Merparten av europeiska guld-ETF:er är förvarade hos HSBC och JP Morgan.

Förvaringsplats

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Guldet förvaras i det brittiska myntverkets valv i Llantrisant utanför Cardiff i Wales som är ett av världens säkraste valv och på en geografisk plats med låg risk för stöld eller terroristattentat. Många andra guld ETF:er har sitt guld förvarat i London, New York eller andra finansiella centra.

The Royal Mint där guld förvaras

Var och hur kan RMAU handlas?

RMAU handlas i dag på tre olika börser, London Stock Exchange, Deutsche Boerse (Xetra) och Borsa Italiana och kan handlas i GBP, USD och EUR. Det betyder att det går att handla andelar The Royal Mint Physical Gold ETC (RMAU) genom de flesta svenska banker och internetmäklare, till exempel Nordnet och Avanza.

Nyheter

Tuffa tider för stål i Europa

Publicerat

den

Felix Lindberg

Stålmarknaden befinner sig i en svår situation där Kinas enorma kapacitet i kombination med att den inhemska efterfrågan har gått ner skapar press på branschen i hela världen. Skrothandlaren och stålexperten Felix Lindberg berättar om Europas svåra situation, med en bilindustri som går på knäna med minskad efterfrågan på stål som följd. Under 2025 kan hårdare tongångar och handelsfrågor komma i fokus. Inte minst spelar en ny administration i USA och ett val i Tyskland roll.

Felix Lindberg kommenterar stålmarknaden.
Fortsätt läsa

Nyheter

LKAB och Luleå kan bli en betydande aktör för fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Europa

Publicerat

den

Illustration LKABs industripark för kritiska mineral med fullt utbyggda anläggningar

LKAB lämnar idag in sin ansökan om miljötillstånd för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå. Den planerade industriparken kan bli den första i sitt slag i Europa och en betydande byggsten i att öka självförsörjningen av kritiska mineral, med potential att täcka sju gånger behovet av fosfor till svenskt jordbruk.

– Denna ansökan är resultatet av ett gediget arbete under fyra års tid. Det handlar om en viktig milstolpe som är av stor betydelse för regionen, Sverige och för Europas beredskap. Genom att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller från det material som vi redan bryter kan vi stärka vår framtida konkurrenskraft när vi planerar att expandera våra gruvor, samtidigt som vi kan öka försörjningstryggheten och förse samhället med dessa kritiska mineral som behövs för omställningen, säger Darren Wilson, direktör affärsområde Specialprodukter, LKAB.

Utbudet av fosfor för mineralgödsel är avgörande för matförsörjningen i Sverige och EU, medan sällsynta jordartsmetaller används för elektrifieringen och digitaliseringen av samhället, till exempel tillverkning av permanentmagneter i elbilar och vindkraftverk. Fullt utbyggd beräknas produktionen från industriparken kunna täcka cirka sju gånger Sveriges behov och åtta procent av EU:s behov av fosfor. Idag finns ingen utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Europa.

– Behovet av kritiska mineral är brådskande sett till det geopolitiska läget och Sveriges mål om att nå fossilfrihet år 2045. EU är idag helt importberoende av fosfor och sällsynta jordartsmetaller och har klassificerat dessa som kritiska råmaterial för samhället. Denna ansökan är avgörande för att möjliggöra ett framtida investeringsbeslut om fullskalig produktion i Luleå, säger Darren Wilson.

Ansökan till Mark- och miljödomstolen avser ett miljötillstånd att bedriva storskalig industriverksamhet samt hamnverksamhet på Svartön i Luleå. Verksamheten bygger på att nyttja avfallsströmmar från järnmalmsproduktionen i Gällivare, där apatitkoncentrat framställs för vidareförädling i Luleå. Här planerar LKAB att producera fosfor och sällsynta jordartsmetaller, samt gips som biprodukt. Genom en stegvis uppskalning kan verksamheten utökas med fler processanläggningar över tid, för att stå i full drift under 2030-talet.

– LKAB:s tillståndsansökan är ytterligare ett steg på vägen mot en utbyggd industripark i Luleå. Det är glädjande att de arbetar på enligt sin plan med etableringen, som är betydelsefull för kommunens och regionens fortsatta utveckling som nav i omställningen. Produktionen av dessa kritiska mineral för vindkraftverk, elbilar och matförsörjning är viktigt för hela vårt samhälle och ger oss möjligheten till att skapa nya arbetstillfällen inför framtiden, säger Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande, Luleå kommun.

Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera de teknologier som krävs för utvinning av kritiska mineral. Resultaten från anläggningen, tillsammans med miljötillståndet för industriparken, kommer att ligga till grund för kommande beslut om storskalig produktion. Det är även avhängigt av miljötillståndet för LKAB:s verksamhet och apatitverk i Gällivare, där tillståndsprocessen pågår.

Fakta om LKAB och kritiska mineral

  • LKAB planerar att börja utvinna kritiska mineral från den befintliga järnmalmsgruvan i Gällivare genom att etablera ett nytt förädlingsverk för apatit. Detta genom att ta vara på flöden från järnmalmsproduktionen som idag inte tas till vara och blir till avfall.
  • Apatitkoncentratet från Gällivare transporteras sedan till den planerade industriparken i Luleå. Här planerar LKAB att producera sällsynta jordartsmetaller, fosfor för produktion av mineralgödsel till jordbruket, samt gips som biprodukt för byggindustrin.
  • Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera 800 MSEK i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera och vidareutveckla de teknologier som krävs för utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Den planeras vara i drift i slutet av 2026 och är en viktig del i arbetet med att utveckla den fullskaliga anläggningen.
  • EU klassificerar råvaror som kritiska på grund av det stora importberoendet och den stora betydelsen de har för vår ekonomi och den gröna omställningen. Detta inkluderar fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Gemensamt för dessa råmaterial är även att det finns en stor risk för försörjningsavbrott, till exempel relaterat till geopolitiska risker.
  • Fosfor används främst för produktion av mineralgödsel och ungefär hälften av världens livsmedelsproduktion är beroende av detta. Europa är till 90 procent beroende av import, där Ryssland har stått för en betydande del av produktionen.
  • Sällsynta jordartsmetaller (REE) används bland annat i permanentmagneter i elbilsmotorer och generatorer för vindkraftverk, där Kina dominerar värdekedjan. Europa har idag ingen egen utvinning av dessa sällsynta jordartsmetaller.
  • LKAB har ansökt om att göra järnmalmsgruvan i Gällivare, den planerade industriparken i Luleå och den nya järnmalmsfyndigheten Per Geijer med höga halter sällsynta jordartsmetaller och fosfor i Kiruna till strategiska projekt enligt EU:s Critical Raw Materials Act.
Fortsätt läsa

Nyheter

Solenergi i Danmark katastrofalt olönsam, största aktören har havererat

Publicerat

den

Solceller och en tom plånbok

Better Energy, den stora danska aktören som bygger solcellsparker, har havererat. Nu inleds en rekonstruktion där investerarna förlorar miljarderna de har satsat. Sydbank meddelade exempevis idag att de kan förlora upp till 4,5 miljarder kronor och den danska pensionsfonden ATP sa tidigare i veckan att de förlorar 3,6 miljarder kronor.

Det grundläggande problemet är så grundläggande det kan bli. När solen skiner producerar solcellsparkerna så mycket elektricitet att priserna blir låga, ofta negativa. Kalkylen går helt enkelt inte ihop, det går inte att investera miljarder och sedan producera något som ingen vill betala för.

De flesta regioner och länder som installerar stora mängder solceller får problem. När solen skiner blir det ett överskott på elektricitet och när solen går ner blir det ett underskott. På kontinenter som Asien och Nordamerika är det också ett problem, men något mindre, då man där bygger stora mängder kraftverk som använder olja, kol och gas, vilka delvis kan matcha produktionskurvan från solceller.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära