Nyheter
Guldpriset vittnar om att ingen ekonomisk stimulans sker i närtid

Nedgången i guldpriset det senaste året vittnar om detta, och givet att vi inte ser ett högre pris på guldet i närtid lär detta tydligt signalera att vi inte kan förvänta oss ytterligare ekonomisk stimulans i närtid.
Sedelpressarna har i allt väsentlig grad varit avstängda på den amerikanska marknaden, och inga nya ekonomiska infusioner planeras på den europeiska marknaden i närtid. De kommande och redan aviserade delarna i det pågående räddningsprogrammet kommer att fortsätta, men några nya tillägg till räddningsaktionen syns inte vid horisonten. De planer som redan lagts är redan anteciperade i guldpriset.
De aggressiva nedgångarna i GLD och SLV, de ETF:er som bäst följer utvecklingen av guld och silver på marknaden, är ett säkert tecken. SPDR Gold Shares (GLD) är ner 17 % från sitt all time high förra året och iShares Silver Trust (SLV) är ned 45 procent. Så kallade gold bugs är fortfarande övertygade om att guldpriset kommer att stiga, medan andra säger att de aldrig har hittat ett fungerande sätt att trada i den ädla metallen.
Helt klart är att ädelmetallerna kan berätta något om ekonomin och dess aktuella status, men det är mycket svårt att handla på detta eftersom de inte rör sig i relation till något annat. Alltför många variabler = för många möjliga misstag = många undviker att handla med guld och silver.
Sluta inte följa dem
Dessa ETF:er kan fortfarande berätta något om temperaturen i ekonomin för oss. Priset på guld och silver talar om för oss att sannolikheten för att vi kommer att få se ännu en omgång av lättnader från FED är att betrakta som låg, vilket är ett streck i räkningen för många av de aktörer som gått långa i guld för att de förväntar sig ett snabbt stigande pris på ädelmetallerna inom kort.
De olika stimulanspaketen vi sett under de senaste åren har länge varit livsnerven i den amerikanska ekonomi, och vi vet vad som händer då denna upphör. Höjda skatter och minskade offentliga utgifter, något som med största sannolikhet kommer att inträffa redan under slutet av 2012, det vill säga raka motsatsen till ekonomisk stimulans.
Det finns således all anledning att tro att vi kommer att få se hur de kalla vindarna kommer börja blåsa hårt i ekonomierna eftersom det är osannolikt att vi får se någon form av ekonomisk stimulans under den närmaste tiden. Såvida inte guld och silver vänder högre upp, är sannolikheten för nya stimulanspaket att betrakta som små för närvarande.
Nyheter
Westinghouse planerar tio nya stora kärnreaktorer i USA – byggstart senast 2030

Det amerikanska kärnkraftsbolaget Westinghouse meddelar planer på att bygga tio nya stora kärnreaktorer i USA, med byggstart planerad till senast 2030. Beskedet kom under en energikonferens med fokus på AI vid Carnegie Mellon University i Pittsburgh, där tillförordnade vd:n Dan Sumner presenterade satsningen direkt för president Donald Trump.
De nya reaktorerna som planeras är av modellen AP1000 – en avancerad tryckvattenreaktor som enligt Westinghouse kan leverera el till över 750 000 hushåll vardera.
Satsningen på kärnkraften sker i skenet av president Trumps nyligen utfärdade fyra exekutiva order från maj månad, som syftar till att fyrdubbla USA:s kärnkraftsproduktion till år 2050. Bland annat vill han se minst tio kärnkraftverk under uppförande inom 25 år och har beordrat en omfattande översyn av regelverket för kärnkraftsindustrin.
Samtidigt som Westinghouse presenterade sina planer tillkännagavs även investeringar på över 90 miljarder dollar i datacenter och energiinfrastruktur från ett brett spektrum av teknik-, energi- och finansföretag. Konferensen anordnades av senator Dave McCormick.
Westinghouse har tidigare haft en turbulent resa inom ny kärnkraft. De senaste reaktorerna som byggts i USA – två AP1000-enheter vid Vogtle-anläggningen i Georgia – blev kraftigt försenade och budgeten överskreds med hela 18 miljarder dollar. Projektet bidrog starkt till att Westinghouse tvingades begära konkurs 2017. Bolaget återhämtade sig dock och ägs idag av det kanadensiska uranbolaget Cameco och investeringsjätten Brookfield Asset Management.
För att minska risken för framtida förseningar och kostnadsöverdrag inleder Westinghouse nu ett samarbete med Google. Med hjälp av AI-teknik ska man effektivisera och standardisera byggprocessen för AP1000-reaktorerna, enligt bolaget.
Med de nya planerna tar USA ett stort steg mot att åter bygga ut sin kärnkraftskapacitet – något som både energipolitiker och industrin ser som nödvändigt för att möta framtidens elbehov och klimatmål.
Nyheter
Eurobattery Minerals förvärvar majoritet i spansk volframgruva

Eurobattery Minerals har tagit ett stort steg i sin utveckling genom att underteckna ett avtal om att förvärva en majoritetsandel i volframgruvan San Juan i Galicien, Spanien. Genom en investering på totalt 1,5 miljoner euro i det spanska bolaget Tungsten San Juan S.L. (TSJ), säkrar Eurobattery Minerals en ägarandel på 51 procent – och kontroll över projektet redan efter första delbetalningen.
Investeringen syftar till att bygga en pilotanläggning för mineralbearbetning och starta gruvdriften, som redan har alla nödvändiga licenser och ett preliminärt leveransavtal med Wolfram Bergbau und Hütten AG – en ledande volframproducent inom Sandvik-koncernen. Första leveranserna till Europa väntas ske under andra halvåret 2026, då även positivt kassaflöde förväntas genereras.
”Detta är en game-changer för oss. För första gången går vi från ett prospekteringsbolag till ett bolag med faktiskt intäktspotential inom en snar framtid,” säger VD Roberto García Martínez.
San Juan-projektet har bekräftade malmreserver på cirka 60 000 ton med en volframoxidhalt på 1,3 %. Volfram är en kritisk råvara med ökande strategisk betydelse för industri och försvar, och priset har stigit med över 40 % under 2025.
Med detta förvärv stärker Eurobattery Minerals både sin finansiella ställning och sin position som en europeisk leverantör av kritiska råmaterial – ett viktigt steg mot en hållbar och självförsörjande batterivärdekedja i Europa.
Nyheter
USA ska införa 50 procent tull på koppar

USA:s president Donald Trump har precis meddelat att landet ska införa en tull på 50 procent på basmetallen koppar. Priset på råvarubörsen i USA stiger omgående med 10 procent.
USA har viss inhemsk produktion av koppar, men den inhemska efterfrågan överstiger produktionen. Därför måste landet importera koppar för att täcka behovet, särskilt för användning inom elnät, elektronik, byggindustri och fordonssektorn. De största exportörerna till USA är Chile, Kanada, Mexiko och Peru.
När tullar av denna typ införs uppstår prisskillnader i världen. Handlar man koppar på börsen är det därför viktigt att veta vilken börs man handlar på eller om man använder certifikat så är det viktigt att veta vilka underliggande värdepapper de följer.
Sedan är det som alltid med Trump, begreppet är som bekant TACO, Trump Always Chickens Out. Man ska alltså inte ta några definitiva stora beslut baserat på vad han säger. Saker och ting kan ändra sig från dag till dag.
-
Nyheter3 veckor sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld
-
Nyheter3 veckor sedan
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras
-
Analys3 veckor sedan
A muted price reaction. Market looks relaxed, but it is still on edge waiting for what Iran will do
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad
-
Nyheter3 veckor sedan
Domstolen ger klartecken till Lappland Guldprospektering
-
Analys3 veckor sedan
Tightening fundamentals – bullish inventories from DOE
-
Nyheter3 veckor sedan
Christian Kopfer kommenterar hur oljepriset påverkas av USAs attack på Iran
-
Analys3 veckor sedan
Bombs to ”ceasefire” in hours – Brent below $70