Connect with us

Nyheter

Guldpriset vittnar om att ingen ekonomisk stimulans sker i närtid

Published

on

Guldtackor - Guldpriset får ingen stimulans

Guldtackor - Guldpriset får ingen stimulansNedgången i guldpriset det senaste året vittnar om detta, och givet att vi inte ser ett högre pris på guldet i närtid lär detta tydligt signalera att vi inte kan förvänta oss ytterligare ekonomisk stimulans i närtid.

Sedelpressarna har i allt väsentlig grad varit avstängda på den amerikanska marknaden, och inga nya ekonomiska infusioner planeras på den europeiska marknaden i närtid. De kommande och redan aviserade delarna i det pågående räddningsprogrammet kommer att fortsätta, men några nya tillägg till räddningsaktionen syns inte vid horisonten. De planer som redan lagts är redan anteciperade i guldpriset.

De aggressiva nedgångarna i GLD och SLV, de ETF:er som bäst följer utvecklingen av guld och silver på marknaden, är ett säkert tecken. SPDR Gold Shares (GLD) är ner 17 % från sitt all time high förra året och iShares Silver Trust (SLV) är ned 45 procent. Så kallade gold bugs är fortfarande övertygade om att guldpriset kommer att stiga, medan andra säger att de aldrig har hittat ett fungerande sätt att trada i den ädla metallen.

Helt klart är att ädelmetallerna kan berätta något om ekonomin och dess aktuella status, men det är mycket svårt att handla på detta eftersom de inte rör sig i relation till något annat. Alltför många variabler = för många möjliga misstag = många undviker att handla med guld och silver.

Sluta inte följa dem

Dessa ETF:er kan fortfarande berätta något om temperaturen i ekonomin för oss. Priset på guld och silver talar om för oss att sannolikheten för att vi kommer att få se ännu en omgång av lättnader från FED är att betrakta som låg, vilket är ett streck i räkningen för många av de aktörer som gått långa i guld för att de förväntar sig ett snabbt stigande pris på ädelmetallerna inom kort.

De olika stimulanspaketen vi sett under de senaste åren har länge varit livsnerven i den amerikanska ekonomi, och vi vet vad som händer då denna upphör. Höjda skatter och minskade offentliga utgifter, något som med största sannolikhet kommer att inträffa redan under slutet av 2012, det vill säga raka motsatsen till ekonomisk stimulans.

Det finns således all anledning att tro att vi kommer att få se hur de kalla vindarna kommer börja blåsa hårt i ekonomierna eftersom det är osannolikt att vi får se någon form av ekonomisk stimulans under den närmaste tiden. Såvida inte guld och silver vänder högre upp, är sannolikheten för nya stimulanspaket att betrakta som små för närvarande.

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära