Följ oss

Nyheter

Guldpriset spås nå ny rekordnivå under 2020

Publicerat

den

Guld

Ett förnyat risksentiment för aktiemarknaden har gjort att guldpriset spås nå en ny rekordnivå under 2020, i alla fall enligt City Index tekniska analytiker Fawad Razaqzada.

Guld

Razaqzada sade i en Kitco News-rapport att ”han tror att guld kan nå en ny all time high under 2020, med priser som passerar 2 000 dollar per troy ounce.” Dessutom stod den amerikanska centralbanken vid sitt senaste räntepolitiska möte fast vid att den duvaktiga penningpolitiken skulle kunna fortsätta 2020, enligt Razaqzada.

Även om guld inte skjuter förbi 2 000 USD per troy ounce, känner Razaqzada att guldmarknaden laddar för en ny hausse.

Fortsatt hausse att vänta

”De tekniska utsikterna för guld är fortsatt positiva med tanke på att utbrottet i somras skedde från en sexårig konsolidering som planade ut på 1 350 USD per troy ounce, och den efterföljande haussekonsolideringen som vi sett sedan dess” säger Razaqzada.

Med den amerikanska centralbankens lösare penningpolitik förutser Razaqzada lägre obligationsräntor, vilket investerare såg under 2019, särskilt när marknadsvolatiliteten stimulerade en flykt till safe havens som obligationer i somras. Det skulle alltså kunna översättas till en svagare dollar och i sin tur öka efterfrågan på guld.

”Obligationsräntorna kommer troligen att förbli pressade när globala centralbanker försöker bekämpa långsam ekonomisk tillväxt och dämpat inflationstryck med extraordinär lös penningpolitik” sade han.

Dessutom räknar många marknadsexperter med mer blygsamma bolagsvinster från 2020 efter ett år som är fyllda med bättre resultat, vilket framgår av rekordhöjningar i de stora indexen. I värsta fall kan en marknadskorrigering 2020 öka efterfrågan på guld.

”Om amerikanska aktier skulle korrigeras år 2020, kan detta säkert leda till förhöjda nivåer av efterfrågan på guld,” sade Razaqzada. ”Eftersom den amerikanska aktiemarknadsbubblan äntligen spricker, kan efterfrågan på säkra hamnar driva guldpriset förbi dess topp på 2011 på $1920, innan det tangerar det psykologiska hindret på $2 000.”

Nyheter

Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Publicerat

den

Kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.

Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

Kinas produktion av kol, januari till mars per år.
Fortsätt läsa

Nyheter

Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Publicerat

den

Grafer över råvarupriser

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.

Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Samtal om råvarumarknaden.
Råvarupriser exklusive energi under 5 år
Index över råvarupriser exklusive energiråvaror. Sett över 5 år är det totala fallet den senaste tiden inte enormt.
Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Publicerat

den

President i USA vid skrivbord med ett oljefat

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.

USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.

Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion

Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.

Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära