Connect with us

Nyheter

Guldfonderna i fokus i spåren på coronaviruset

Published

on

Guldtackor i fokus

Efter fyra dagar med massiva kursökningar i aktieindexen backade aktiemarknaderna tillbaka på fredagen, vilket gav guldpriset en boost. Uppgången kom efter en förnyad rädsla om att coronaviruset från Kina kan fortsätta sprida sig. Resultatet är att guldfonderna är i fokus i spåren av coronaviruset.

1 kilo guld, tacka från Royal Mind

I fredags rapporterade WHO, World Health Organization, att det nu fanns 31 211 validerade fall av coronavirussmittade och minst 637 konfirmerade dödsfall. Tjänstemän från WHO sade emellertid också att det fanns en viss möjlighet att infektionsgraden avtar.

Trots nedgången, ”är det just nu för tidigt att göra förutsägelser” om epidemin, sade Dr. Michael Ryan, verkställande direktör för WHO:s Health Emergencies Program. Han varnade för att Kina ”fortfarande befinner sig mitt i ett mycket intensivt utbrott, och vi måste vara försiktiga. Nästan 3 700  nya fall av coronavirus på en enda dag är inget att fira,” tillade han.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för WHO, sade under en nyhetskonferens vid byråns huvudkontor i Genève att den sjunkande takten för ytterligare fall är ”goda nyheter” men varnade allmänheten för att inte bli för optimistiska om de nya uppgifterna.

”Siffrorna kan gå upp igen”, sade han till reportrarna under presskonferensen. ”Som ni vet kan epi-kurvor sicksacka”, med hänvisning till ett diagram som visar fördelningen av fall över tid.

Samtidigt flydde investerare aktiemarknaderna och skickade guldpriset högre, eftersom så kallade säkra tillgångar verkade mer tilltalande för närvarande.

Eftersom räntorna är så låga är guld mer lockande än andra tillgångar, och tills det finns en klar känsla att coronaviruset kommer att begränsas och att den globala handeln är på rätt spår kan investerare använda kassan eller till och med dra tillbaka pengar från aktiemarknaden för att investera i tillgångsklasser som guld med sina uppenbara skyddskvaliteter.

Stephen Innes, marknadsstrateg på AxiCorp Financial Services Pty, förklarade att den coronavirusdrivna ”utförsäljningen på aktiemarknaderna sannolikt kommer att driva efterfrågan på guld på kort sikt. Den snabbare smittakten kommer att representera ytterligare en betydande motvind till global tillväxt, och en hausse för guld. ”