Connect with us

Nyheter

Fyra bra aktier för framtidens energi

Published

on

Kol, en form av energi

Vi har valt en något provokativ rubrik, för vi tar här upp kol, något som ofta lyfts fram som gårdagens energi som världen allt mer överger. Det är sant att vissa länder i främst västvärlden drar ner på sin kolanvändning, men den stora floran av tillväxtländer använder allt mer kol. Till och med Europa använder mer kol, där till exempel Tyskland ersätter kärnkraft och naturgas med kolkraft. Det finns prognoser som pekar på att kol kommer att ha gått förbi olja och vara världens största energislag år 2020.

Orsaken är enkel. För det första så är kol billigt, vilket egentligen räcker som orsak till varför kol kommer att bli det mest använda energislaget. Sedan så är kol tillgängligt i stora delar av världen. Och dessutom är kol enkelt att frakta och lagra.

Kolpriset har rasat och så har aktiekurserna

The Stowe Global Coal Index - Priset på kolFrån toppen i juni 2011 har priset på högkvalitativt energikol fallit med 64 % och från början av 2013 har kolpriset fallit 36 %. På många håll i världen, inte minst i USA, har kolproducenter fått stora problem. Dessa problem har också återspeglats i aktiekurserna, vilket ger en investeringsmöjlighet. Men det gäller att välja rätt aktier.

En investerare ska inte räkna med några snabba klipp, för det kan ta några år för kolpriset att återhämta sig. Det är något av en u-formad återhämtning, inte en v-formad. Men flera av aktierna kan ge en direktavkastning på 3-4 % per år under tiden.

Fyra börsnoterade företag inom kol som mycket väl kan komma att bli uppköpta är:

  • OZ Minerals
  • Iluka Resources
  • Whitehaven Coal
  • Mount Gibson Iron