Nyheter
Fortsatt låga elpriser i oktober trots kallare väder
Septembers extremt billiga elektricitet, med ett snittpris på 23 öre per kWh i system, ser ut att fortsätta in i oktober. Ökad vind- och vattenkraftsproduktion kompenserar till stor del den ökade efterfrågan och prognostiserat systempris är ca 35 öre per kWh i snitt.
Ovanligt milt väder resulterade i ett snittpris i system på 23 öre per kWh för september månad, marginellt lägre än den redan låga prognosen på 25 öre per kWh. Med oktober kommer ett skifte vädermässigt, där lågtrycksbetonade förutsättningar för med sig kallare och blåsigare väder.
– Kallare väder leder till högre efterfrågan, men det kompenseras oftast av en ökning i vind- och vattenkraftsproduktionen till följd av blåsigt och regnigt höstväder. I år ser dock oktober initialt ut att bli relativt torr. Det resulterar i ett förväntat systempris på 35 öre/kWh, vilket är något högre än föregående år, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.
Även november och december månad ser ut att bjuda på låga priser. Kallt och torrt väder i Europa skulle kunna resultera i en tillfällig prisökning på grund av ökad efterfrågan, men den blir sannolikt inte bestående då industriproduktionen är på en fortsatt låg nivå.
– De senaste åren har elproducenterna rustat för att möta en ökade elförbrukning till följd av den förväntade elektrifieringen. När fler och fler industriprojekt nu blir försenade, som Northvolts batterifabrik i Skellefteå och Volvos planerade batterifabrik i Mariestad, motsvarar inte efterfrågan produktionskapaciteten och vi får sjunkande elpriser säger Johan Sigvardsson.
Så väntas elpriset bli oktober och november 2024 (föregående års utfall inom parentes)
Oktober | November | |
Systempris | 35 öre/kWh (31 öre) | 50 öre/kWh (86 öre) |
SE1 | 25 öre/kWh (18 öre) | 31 öre/kWh (61 öre) |
SE2 | 25 öre/kWh (18 öre) | 31 öre/kWh (61 öre) |
SE3 | 30 öre/kWh (33 öre) | 47öre/kWh (82 öre) |
SE4 | 41 öre/kWh (36 öre) | 60 öre/kWh (85 öre) |
Nyheter
Stora Enso vill sälja 1,4 miljoner hektar av sina skogstillgångar
Stora Enso meddelade igår att de vill sälja omkring 12 procent av sina totala skogstillgångar, vilket motsvarar 1,4 miljoner hektar. En försäljning skulle minska bolagets skuldsättningen och stärka balansräkningen. Christian Kopfer kommenterar den planerade försäljningen, bland annat om vilka köparna skulle kunna vara, och sedan går samtalet vidare om skogsmarknaden i ett något större perspektiv.
Kopfer kommenterar även olja och koppar efter de senaste dagarnas oroligheter.
Nyheter
Förtroendet är inte på topp för Boliden, men EFN ser ett köpläge
Boliden har radat upp motgångar och marknaden har tappat mycket av sitt förtroende för bolaget. Den pressade värderingen och utsikterna för konjunkturen gör dock att EFN:s analytiker Ellinor Beckett ger en köprekommendation till aktien på 12 månaders sikt.
”Inom Boliden finns hela värdekedjan, från att hitta metallerna i jorden till att återvinna dem. Däremellan bryts de och produceras. Mest koppar, guld och zink, men även silver, nickel och bly. Ungefär tre fjärdedelar av vinsten kommer från smältverken, resten från gruvorna. Rönnskärsverken utanför Skellefteå är Sveriges enda smältverk för utvinning av basmetaller och är världsledande på återvinning av elektronik.”
Vill man ha exponering mot koppar så finns det andra aktier som ger en renare exponering. Men Boliden har sina gruvor i Norden och Irland vilket minskar den politiska risken.
Boliden-aktien stängde på 344,50 kronor igår.
Nyheter
Stora rörelser på råvarumarknaden när Kina stimulerar ekonomin
Det har hänt mycket på råvarumarknaden den senaste veckan efter att Kina kraftigt ökat stimulanserna för att sätta fart på ekonomin. Det har fått effekt på både aktier och råvarupriser. Det kan även göra guld intressant på sikt då Kina nu väljer att öka mängden pengar. Eric Strand säger att nu har Kina valt väg, man stimulerar ekonomin, nu kan man inte gå tillbaka och sanera.
Samtidigt gör stimulanser med mer grön omställning och elektrifiering även metaller som silver och koppar intressanta.
-
Nyheter4 veckor sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter3 veckor sedan
Northgold genomför företrädesemission och lanserar ny strategi
-
Nyheter4 veckor sedan
Italien satsar på ny kärnkraft
-
Analys3 veckor sedan
OPEC’s strategy caps downside, and the market gets it
-
Analys4 veckor sedan
Anticipated demand weakness sends chills
-
Nyheter3 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja och gas
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Tight here and now
-
Nyheter1 vecka sedan
Gaining on China stimulus, but planned production hike by OPEC+ is hanging over the market as a dark cloud