Nyheter
Europeisk klimatfond investerar i det svenska kärnenergiföretaget Kärnfull Next

Kärnfull Next, pionjärer inom projektutveckling av småskalig kärnenergi i Sverige, har via en riktad nyemission säkrat en investering på 23 miljoner kronor från den danska klimatfonden Climentum Capital och den svenska samhällsutvecklaren Granitor Growth Management.
Affären är sannolikt den första där en europeisk artikel 9-fond (så kallad mörkgrön) investerar i ny kärnenergi, en märkbar händelse inom klimatinriktade EU-investeringar.
För att säkerställa tillräcklig tillgång på pålitlig fossilfri energi behövs nya europeiska kärnkraftverk i olika storlekar. Små modulära reaktorer (SMR), likt de Kärnfull Next erbjuder svenska företag och kommuner, har mycket stor potential som en skalbar lösning för att tillföra hållbar baskraft och multipla energiderivat.
Kärnfull Next vill bli en ledare för projektutveckling inom denna sektor som kan säkerställa att den senaste och säkraste tekniken används, med de högsta kvalitetsstandarder, regulatorisk efterlevnad och noggrann projektkostnadskontroll.
Kärnfull Next fokuserar på kunden och metodiken innefattar allt från första idé till tillståndsgivna, riskminimerade och stegfinansierade projekt – precis så som projektutvecklare inom förnybar energiproduktion rönt stor framgång. Företaget vill bidra till att minska koldioxidutsläppen i samtliga energisektorer genom att utveckla såväl elnätsanslutna projekt som mer komplexa för tung industri, fjärr- eller processvärme och syntetiska bränslen.
Finansieringsrundan stärker Kärnfull Nexts organisation samt pågående förstudier, och accelererar prospekteringen av nya potentiella byggnadsplatser runt om i landet. Att kunna hantera flertalet projekt parallellt är avgörande, inte minst med tanke på den starka efterfrågan på SMR i Sverige. Representanter från Climentum Capital och Granitor Growth Management kommer att ansluta till Kärnfull Nexts styrelse och bidra med strategisk riktning.

”Vi delar IAEA:s syn att det inte finns någon väg till nettonoll utan en betydande mängd kärnenergi i mixen”, säger Malin Carlström, General Partner på Climentum Capital. ”Den renaste och säkraste baslastkällan som finns idag och för de kommande decennierna är fissionskraft – manmåste förstå det och snabbt bygga ut våra reaktorflottor med de bästa tillgängliga teknologierna.”
”Att få stöd av framåtsträvande investerare som Climentum Capital och Granitor Growth Management ger oss möjlighet att möta Sveriges energibehov med rena, tillförlitliga och effektiva lösningar”, säger Christian Sjölander, VD och grundare på Kärnfull Next. ”Investeringen accelererar vår vision om att revolutionera den svenska energisektorn och börja bidra kraftfullt till en mer hållbar framtid.”
Kärnfull Nexts verksamhet är i linje med såväl EU:s taxonomi som Sveriges energibehov genom att erbjuda ren, flexibel och pålitlig energi. Samlad expertis, myndigheter och regering har alla identifierat Sveriges behov av just denna typ av energilösning, från perspektiven tillförselsäkerhet, ekonomi och klimat.
Sverige planerar att gå från 160 terawattimmar (TWh) fossilfri elproduktion till mer än 360 TWh under de kommande 25 åren. De bästa tillgängliga scenarieanalyserna visar att 35-45 procent av den elektriciteten behöver komma från kärnenergi för att maximera ekonomiska, miljömässiga och försörjningssäkerhetsfördelar.
”Vi ser enorm potential i Kärnfull Nexts strategi att avkarbonisera sektorer som traditionellt sett ses som utmanande. Denna investering understryker vår övertygelse om att kärnenergi är en central del av en hållbar framtid,” tillägger Göran Linder, VD för Granitor Growth Management.
Kärnfull Next siktar på att etablera en ny kärnkraftsort i Sverige i början av 2030-talet. Företaget har redan säkrat exklusivitet att prospektera på en handfull potentiella SMR-orter runt om hela landet.
Nyheter
USA ska införa 50 procent tull på koppar

USA:s president Donald Trump har precis meddelat att landet ska införa en tull på 50 procent på basmetallen koppar. Priset på råvarubörsen i USA stiger omgående med 10 procent.
USA har viss inhemsk produktion av koppar, men den inhemska efterfrågan överstiger produktionen. Därför måste landet importera koppar för att täcka behovet, särskilt för användning inom elnät, elektronik, byggindustri och fordonssektorn. De största exportörerna till USA är Chile, Kanada, Mexiko och Peru.
När tullar av denna typ införs uppstår prisskillnader i världen. Handlar man koppar på börsen är det därför viktigt att veta vilken börs man handlar på eller om man använder certifikat så är det viktigt att veta vilka underliggande värdepapper de följer.
Sedan är det som alltid med Trump, begreppet är som bekant TACO, Trump Always Chickens Out. Man ska alltså inte ta några definitiva stora beslut baserat på vad han säger. Saker och ting kan ändra sig från dag till dag.
Nyheter
Ryska staten siktar på att konfiskera en av landets största guldproducenter

En våg av panik sprider sig bland Moskvas elit sedan Vladimir Putins regim inlett en dramatisk offensiv för att beslagta tillgångarna hos Konstantin Strukov – en av Rysslands rikaste affärsmän och ägare till landets största guldgruvföretag, Yuzhuralzoloto. Åtgärden ses som ett tydligt tecken på hur långt Kreml är villigt att gå för att säkra ekonomiska resurser i takt med att kostnaderna för kriget i Ukraina stiger.
Strukovs förmögenhet, som uppskattas till över 3,5 miljarder dollar, byggdes upp under decennier i nära relation med maktens centrum i Ryssland. Men den 5 juli stoppades hans privatjet från att lyfta mot Turkiet. Enligt flera ryska medier deltog den federala säkerhetstjänsten FSB i ingripandet, och Strukovs pass beslagtogs. Händelsen ska vara kopplad till en omfattande rättsprocess där åklagare kräver att hela hans företagsimperium förverkas – med hänvisning till påstådd korruption och användning av skalbolag och familjemedlemmar för att dölja tillgångar.
Företaget själva förnekar att något inträffat och kallar rapporteringen för desinformation. De hävdar att Strukov befann sig i Moskva hela tiden. Trots det bekräftar rättsdokument att både han och hans familj förbjudits att lämna landet, och att myndigheterna snabbt verkställt beslutet.
Det som nu sker är en del av ett större mönster i ett Ryssland präglat av krigsekonomi: staten tar tillbaka kontrollen över strategiska sektorer som guld, olja och försvarsindustri – industrier som nu allt mer mobiliseras för att finansiera och stödja krigsinsatsen. Intressant nog handlar det inte om att Strukov ska ha varit illojal mot regimen – tvärtom har han varit en lojal allierad, med politiska uppdrag knutna till Putins parti. Men lojalitet räcker inte längre som skydd.
Medan tidigare utrensningar ofta riktade sig mot krigskritiker eller de som flydde landet, drivs dagens tillgångsövertaganden av något mer fundamentalt: ekonomisk nöd. De växande sanktionerna har nästan helt strypt inflödet av utländskt kapital. Statens oljeintäkter minskar och budgetunderskotten växer. Putins lösning är att vända sig inåt – till de oligarker han själv lyfte fram – för att fylla statskassan.
Det här är inte ett enskilt fall. På senare tid har flera framstående affärspersoner hamnat i plötsliga rättsliga tvister, omkommit under mystiska omständigheter eller sett sina bolag tas över av staten. Den oskrivna överenskommelsen som länge gällde i Putins Ryssland – rikedom i utbyte mot lojalitet – håller på att kollapsa.
Den 8 juli väntar en rättsförhandling som kan avgöra framtiden för Strukovs affärsimperium. Men budskapet till Rysslands näringslivselit är redan tydligt: ingen är för rik, för lojal eller för nära den politiska makten för att gå säker. I ett Ryssland där kriget kräver allt större uppoffringar riskerar oligarker att snabbt förvandlas till måltavlor.
Nyheter
Hur säkrar vi Sveriges tillgång till kritiska metaller och mineral i en ny geopolitisk verklighet?

När världsläget förändras ställs Europas beroende av metaller och mineral på sin spets. Geopolitiska spänningar, handelskonflikter och ett mer oförutsägbart USA gör att vi inte längre kan ta gamla allianser för givna. Samtidigt kontrolleras en stor del av de kritiska råvarorna vi är beroende av av andra makter – inte minst Kina. Vad händer med Sveriges industriella förmåga i ett läge där importen stryps? Hur påverkas försvarsindustrin av Kinas exportrestriktioner? Är EU:s nya råvarupolitik tillräcklig för att minska sårbarheten – eller krävs ytterligare statliga insatser och beredskapslagring? Svemin anordnade den 25 juni ett seminarium som bestod av bestod av deltagare från myndigheter, politik och industri. Man diskuterar Sveriges och EU:s strategiska vägval i en ny global verklighet – och vad som krävs för att säkra tillgången till metaller när vi behöver dem som mest.
-
Nyheter4 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen
-
Nyheter3 veckor sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld
-
Nyheter4 veckor sedan
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad
-
Nyheter2 veckor sedan
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras
-
Analys4 veckor sedan
Very relaxed at USD 75/b. Risk barometer will likely fluctuate to higher levels with Brent into the 80ies or higher coming 2-3 weeks
-
Analys3 veckor sedan
A muted price reaction. Market looks relaxed, but it is still on edge waiting for what Iran will do
-
Nyheter2 veckor sedan
Domstolen ger klartecken till Lappland Guldprospektering