Nyheter
Europeisk klimatfond investerar i det svenska kärnenergiföretaget Kärnfull Next
Kärnfull Next, pionjärer inom projektutveckling av småskalig kärnenergi i Sverige, har via en riktad nyemission säkrat en investering på 23 miljoner kronor från den danska klimatfonden Climentum Capital och den svenska samhällsutvecklaren Granitor Growth Management.
Affären är sannolikt den första där en europeisk artikel 9-fond (så kallad mörkgrön) investerar i ny kärnenergi, en märkbar händelse inom klimatinriktade EU-investeringar.
För att säkerställa tillräcklig tillgång på pålitlig fossilfri energi behövs nya europeiska kärnkraftverk i olika storlekar. Små modulära reaktorer (SMR), likt de Kärnfull Next erbjuder svenska företag och kommuner, har mycket stor potential som en skalbar lösning för att tillföra hållbar baskraft och multipla energiderivat.
Kärnfull Next vill bli en ledare för projektutveckling inom denna sektor som kan säkerställa att den senaste och säkraste tekniken används, med de högsta kvalitetsstandarder, regulatorisk efterlevnad och noggrann projektkostnadskontroll.
Kärnfull Next fokuserar på kunden och metodiken innefattar allt från första idé till tillståndsgivna, riskminimerade och stegfinansierade projekt – precis så som projektutvecklare inom förnybar energiproduktion rönt stor framgång. Företaget vill bidra till att minska koldioxidutsläppen i samtliga energisektorer genom att utveckla såväl elnätsanslutna projekt som mer komplexa för tung industri, fjärr- eller processvärme och syntetiska bränslen.
Finansieringsrundan stärker Kärnfull Nexts organisation samt pågående förstudier, och accelererar prospekteringen av nya potentiella byggnadsplatser runt om i landet. Att kunna hantera flertalet projekt parallellt är avgörande, inte minst med tanke på den starka efterfrågan på SMR i Sverige. Representanter från Climentum Capital och Granitor Growth Management kommer att ansluta till Kärnfull Nexts styrelse och bidra med strategisk riktning.
”Vi delar IAEA:s syn att det inte finns någon väg till nettonoll utan en betydande mängd kärnenergi i mixen”, säger Malin Carlström, General Partner på Climentum Capital. ”Den renaste och säkraste baslastkällan som finns idag och för de kommande decennierna är fissionskraft – manmåste förstå det och snabbt bygga ut våra reaktorflottor med de bästa tillgängliga teknologierna.”
”Att få stöd av framåtsträvande investerare som Climentum Capital och Granitor Growth Management ger oss möjlighet att möta Sveriges energibehov med rena, tillförlitliga och effektiva lösningar”, säger Christian Sjölander, VD och grundare på Kärnfull Next. ”Investeringen accelererar vår vision om att revolutionera den svenska energisektorn och börja bidra kraftfullt till en mer hållbar framtid.”
Kärnfull Nexts verksamhet är i linje med såväl EU:s taxonomi som Sveriges energibehov genom att erbjuda ren, flexibel och pålitlig energi. Samlad expertis, myndigheter och regering har alla identifierat Sveriges behov av just denna typ av energilösning, från perspektiven tillförselsäkerhet, ekonomi och klimat.
Sverige planerar att gå från 160 terawattimmar (TWh) fossilfri elproduktion till mer än 360 TWh under de kommande 25 åren. De bästa tillgängliga scenarieanalyserna visar att 35-45 procent av den elektriciteten behöver komma från kärnenergi för att maximera ekonomiska, miljömässiga och försörjningssäkerhetsfördelar.
”Vi ser enorm potential i Kärnfull Nexts strategi att avkarbonisera sektorer som traditionellt sett ses som utmanande. Denna investering understryker vår övertygelse om att kärnenergi är en central del av en hållbar framtid,” tillägger Göran Linder, VD för Granitor Growth Management.
Kärnfull Next siktar på att etablera en ny kärnkraftsort i Sverige i början av 2030-talet. Företaget har redan säkrat exklusivitet att prospektera på en handfull potentiella SMR-orter runt om hela landet.
Nyheter
Nya rekord i global användning av kol
Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.
Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.
Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.
Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.
Nyheter
Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan
Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.
Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.
Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.
Nyheter
Kinas produktion av kol slår nytt rekord
Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.
Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.
Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Europe’s largest oil field halted – driving prices higher
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: US inventories remain well below averages despite yesterday’s build
-
Nyheter4 veckor sedan
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
-
Nyheter2 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter2 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter2 veckor sedan
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang