Följ oss

Nyheter

Europas outnyttjade litiumreserver

Publicerat

den

Metallen litium

Metallen litiumVi associerar normalt Cornwall i England med Poldarksagan, scones och grädde … eller, om vi verkligen är metallnördar, förenar vi det ibland soliga sydöstra landet på de brittiska öarna med gruvdrift (särskilt med tennbrytning). Området har varit känt för sin gruvdrift sedan romartiden då det bröts tenn, koppar och ett antal andra metaller i området.

Men en metall, inte överraskande, som aldrig har presenterats är litium. Detta är inte förvånansvärt eftersom litium fram till slutet av förra seklet knappast betraktades som en metall värd att bryta.

Nickelmetallhydridbatterier dominerade marknaden för små apparater och blysyrabatterier svarade för resten av marknaden. Detta århundrade har sett en exponentiell tillväxt i användningen av litiumjonbatterier, från iPhones till elbilar. Tillväxten har varit sådan att rädslan ökar på grund av en brist på marknaden under det närmaste decenniet, som drivits av statligt stöd till elbilar i Asien.

Läget har blivit allvarligt

Faktum är att situationen har blivit brådskande då kinesiska och japanska batteriföretag i tysthet köper upp litiumfyndigheter runt om i världen för att säkerställa framtida leveranser. För närvarande förbrukar Europa cirka 25 procent av världens litium, men är beroende av import från Australien, Chile, Argentina och Kina.

Europa har varit ganska långsamt ur startblocken. De europeiska bilproducenterna har ambitiösa planer med att lansera en elbilsmodell för varje bilkategori i slutet av detta årtionde, men de har liten eller ingen försörjningstrygghet över råvaruförsörjningskedjan. Två AIM-noterade företag försöker förändra det och skapa Europas första kontinentala leveranser.

I Cornwall har Cornish Lithium samarbetat med den statsfinansierade Satellite Applications Catapult för att använda satellitbilder för att upptäcka formationer av litium djupt under jord. Litium förekommer i underjorden, upp till 1 kilometer under jord. Cornwall-baserade Cornish Lithium hoppas att undersökningen kommer att identifiera ekonomiskt brytbara fyndigheter. Innovate UK har förbundit sig att investera över en miljon brittiska pund i en studie.

Ytterligare fyndigheter i Portugal

Litium-projektet Mina do Barroso

Mina Do Barroso

Över Biscayabukten i den betydligt varmare norra delen av Portugal skapas ytterligare ett tillfälle. AIM-listade Savannah Resources har meddelat en uppgradering på 52 procent av sina beprövade resurser på Mina Do Barrosos-litiumprojektet i norra Portugal, förklarar The Telegraph.

Den föreslagna gruvan skulle innefatta resurser på 14 miljoner ton vid mer än 1 procent litium, vilket sätter den i kategorin ”högkvalitativ”. Denna fyndighet har en förväntad livslängd på 30 år. 1 procent låter inte som en rik fyndighet. Vissa guldreserver är mer koncentrerade. Fyndigheterna i Sydamerika omfattar typiskt 200-1.400 milligram per liter (mg/l) Li, när de pumpas till ytan och koncentreras genom avdunstning i konstgjorda dammar. Det kan ta mellan ett par månader och ett år beroende på klimatet att nå ett koncentrat på 1 procent till 2 procent Li. Därefter kan lösningen bearbetas vidare i en kemisk fabrik för att ge litiumkarbonat och litiummetall.

Tekniken för raffinering av dessa avlagringar är väl etablerad. Med tanke på resursens storlek och dess plats i hjärtat av EU bör finansieringen inte vara ett stor hinder. Tillsammans kan de två projekten göra att EU bli mer självförsörjande av litium. Dessutom skulle vi vara mindre utsatta för utländska leverantörer och utökade försörjningskedjor för det som blir ett allt viktigare råmaterial.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära