Följ oss

Nyheter

Ett skäl till att investera i prospekteringsbolag

Publicerat

den

Guldaktier i prospektering bättre än fysiska metallen

Guldaktier i prospektering bättre än fysiska metallenDet bästa skälet till att investera i ett prospekteringsbolag är hävstången. Det är inte helt ovanligt att prospekteringsföretag, så kallade juniors, levererar en kursuppgång om 10 gånger eller mer till sina aktieägare på kort tid om ett betydande fynd görs. Betänk följande:

Inom gruvvärlden är det ingen hemlighet att majoriteten av de ekonomiska utvinningsbara mineralfyndigheterna hittas av junior-gruvbolagen eller fristående malmletare. Det finns flera orsaker till detta. De som är verksamma inom prospekteringsföretagen är inte några långsamma byråkrater vilket ibland förekommer i större, mer etablerade företag som bedriver fullskalig utvinning. Detta gör att prospekteringsföretagen snabbt kan komma att fatta beslut, både i styrelserummet som ute på fältet.

Så kallade seniorer har i allmänhet en annan roll, nämligen att finansiera och ta de fyndigheter som prospekteringsföretagen upptäckt och utvecklat dem till produktion. Det viktigaste skälet är emellertid att de flesta prospekterare tenderar att vara hungriga och entreprenörer, vilket är en betydande orsak till att dessa upptäcker fyndigheter eftersom de har talang, motivation och engagemang i sin ledningsgrupp. Prospektering tenderar därför att vara en kreativ verksamhet.

Det sägs ofta att om en prospekteringsgeolog hittar en gruva så kommer han att hitta andra. Det är ett välkänt faktum att färre än var tjugonde geolog kommer att kunna ta åt sig äran av att ha hittat en fyndighet som går till produktion och gruvdrift. De få utvalda geologer och malmletare som finner dessa verkar ha ett sjätte sinne för att lyckas med detta. Det sägs också att dessa geologer sällan passar in i en traditionell företagskultur eftersom de föredrar att vara ute på fältet istället för att sitta bakom ett skrivbord och titta på en datorskärm eller tala i telefon. Det sägs ofta att medan de flesta geologer har ett fast grepp om mineralprospektering så kan de inte ta sina fynd vidare till nästa steg när de väl fått Moder Jord att avslöja sina hemligheter.

Ofta drivs prospekteringsföretag av personer som med framgång har arbetat för större bolag och andra prospekteringsföretag. Frågan är varför någon vill bli chef för ett prospekteringsföretag, som sällan har några intäkter eller kan erbjuda en anständig om ens någon lön. Svaret finns i de potentiellt stora belöningarna som finns om och när en upptäckt görs, vilket lockar de allra största talangerna. Det är således så att dessa hellre arbetar för att kunna ta del av en betydande värdeökning än för en hög lön som är den belöning som de hade fått om de gjort motsvarande upptäckt på ett stort producerande bolag, där en framgångsrik prospekteringsgeolog som gjort ett betydande fynd får en klapp på ryggen och en bonus, om de har tur.

Som en del av ett prospekteringsföretag kan geologen, som ofta är stor delägare i bolaget, komma att ta del av en stor del av den värdeökning som uppkommer som en följd av den upptäckt de har gör. I en gruvakties livscykel är det under prospekteringsfasen som den största uppgången och hävstången kan komma att ske i aktien.

Under de senaste åren har mycket litet av storföretagens pengar använts för att söka efter nya fyndigheter. Prospekteringsutgifterna minskade drastiskt under åren mellan 1997 och 2001 när gruvbranschens bottnade. Därefter har vi sett en formidabel bull market inom bas- och ädelmetallmarknaderna. Prospekteringsbudgetarna har ökat eftersom sökandet efter nya fyndigheter prioriteras då de stora bolagen behöver fylla på sina reserver. Med detta förnyade intresse för prospektering så har intresset för prospekteringsföretag ökat på kapitalmarknaderna samtidigt som spotpriserna fortsatt att öka, något som kan komma att leda till en exponentiell ökning av aktiekurserna i prospekteringsföretagen.

[quote]In the mining world, the majority of Gold deposits are found by junior mining companies. They provide better leverage and potential for long term investors.[/quote]

Richard Russell, en framstående författare när det gäller gruvdrift och råvaruinvesteringar, har sagt om den pågående ädelmarknaden:

[quote]Jag tror att förmögenheter kommer att göras under de kommande åren av dem som nu bygger upp stora positioner i guld och prospekteringsaktier. Dessa trender tenderar att pågå längre än vad någon tror att möjligt. Guldet befinner sig nu i en bull market. Jag tror att guld (och mycket sannolikt också silver) kommer att skapa stora förmögenheter för dem som tar stora positioner i ädla metaller…[/quote]

Stor hävstång

De stigande mineralpriserna har inte bara gjort att sektorn har fått betydligt större fokus från placerarna, samt lett till att än mer kapital allokerats för prospektering vilket ökar sannolikheterna för att finna nya fyndigheter. Detta ökar också värdet av nya potentiella fyndigheter genom hävstångseffekter eftersom värdet av mineralfyndigheter mäts i nuvärdet av framtida kassaflöden.

Säg att ett bolag finner en deponi om en miljon troy ounces, och att de tekniska studierna antyder att det går att bryta dessa under en period om tio år, till en kostnad om mycket låga 250 USD per troy ounce inklusive kapitalkostnader. I exemplet antar vi att guldpriset som bolaget räknar med att det kan sälja sitt guld för är 350 USD per troy ounce, vilket är ett osannolikt lågt pris det med. Med antagande om en diskonteringsränta om tio (10) procent över tio år ger detta ett värde på fyndigheten om cirka 70 MUSD. Ökar guldpriset med 15 procent, till 400 USD per troy ounce så kommer samma guld att öka i värde till 100 MUSD, en värdeökning om nästan 50 procent. Hävstången i prospekteringsbolaget versus den underliggande råvaran är över 300 procent i detta fall.

[quote]Investors interested in Gold may also want to consider investments in Gold producing companies.[/quote]

Det finns flera olika alternativ till att förvärva guld i fysisk form. Den som har valt att investera i guld bör även se över vilka möjligheter som finns när det gäller bolag i denna sektor, det kan till exempel vara intressant att titta närmare på investeringar i guldproducerande företag antingen som ett alternativ till eller tillsammans med någon ädelmetallinvestering.

För ett par år sedan kom placerarnas syn på ädelmetaller att förbättras, något som resulterade i en ökad tillgång på riskkapital som kom såväl stora producerande företag som prospekteringsbolag tillgodo. Åsikten var att eftersom den långsiktiga trenden är att guldpriset skulle upp så skulle även efterfrågan på guldaktier komma att öka, något som gjorde att många investerare valde att investera i prospekteringsbolagen. Bland de aktier som prefererades fanns guldbolag med en skuldfri balansräkning och ohedgad produktion som kunde dra fördel av kommande prisstegringar och stora reserver som kan brytas under lång tid framåt. Sedan dess har marknaden krävt en högre riskpremie för denna typ av bolag men det finns fortfarande många placerare som anser att dessa mindre företags aktier kommer att fortsätta att spegla guldets framtida kursutveckling men till en lägre risk än den som är hänförlig till investeringar i fysiska ädelmetaller eller på terminsmarknaderna.

Samtidigt som guldpriset fortsätter att stiga pågår jakten efter de prospekteringsföretag som fortfarande befinner sig i en tidig tillväxtfas. Konkurrensen finns och inte bara från andra investerare, utan även från de större producerande företagen som på senare tid köpt upp allt fler mindre prospekteringsföretag med bevisade reserver. Eftersom flera av dessa förvärv skett med hjälp av egna aktier bör även investeringar i producerande gruvföretag vara ett alternativ för den som föredrar ädelmetaller, i alla fall om det är frågan om företag som nyligen har förvärvat stora bevisade reserver. Med förväntan om en aggressiv avkastning, måste emellertid en stor uppmärksamhet ägnas åt de tekniska faktorerna: avkastning, testresultat, reserver och driftkostnaderna. Ännu så länge föredrar vi därför prospekteringsföretagen eftersom vi gör bedömningen att det är här det kommer att gå att tjäna större pengar.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. guldkompass

    29 juni, 2012 vid 11:23

    Vad har vi då för intressanta kandidater?
    Det jag söker är stora reserver i säkra områden till låg cash cost…

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Platinapriserna faller trots prognoser om utbudsunderskott

Publicerat

den

Trots upprepade prognoser om ett växande utbudsunderskott har platinapriset fallit 15 procent sedan början av 2023. Det har gjort att platina förväntas avsluta året med den sämsta utvecklingen på fem år.

Platina står i kontrast till guld som har stigit med 14 procent i år, tack vare stora köp av centralbanker som har kompenserat utflödet från guldstödda ETFer.

Den senaste kvartalsuppdateringen från World Platinum Investment Council (WPIC) har återigen lyft fram underskottsprognosen för 2023 gällande platina och förutspår ytterligare ett, men mindre, underskott för 2024. Trots detta har priserna på metallen vägrat att röra sig högre.

Rapporten ser ett underskott för den globala platinamarknaden på 1,071 miljoner troy ounce för i år, på grund av en total efterfrågetillväxt på 26 procent till 8,150 miljoner troy ounce på årsbasis och svagt utbud. Det beror på att både gruvdrift och återvinning förväntas ligga långt under nivåerna före covid i år och nästa år. Utbudet sjunker med 3 procent jämfört med föregående år till 7,079 miljoner troy ounce, enligt WPIC-rapporten.

Fortsätt läsa

Nyheter

Outokumpu vill bygga egna kärnkraftreaktorer vid sina stålverk

Publicerat

den

Outokumpu i Torneå

Outokumpu utreder möjligheterna att minska koldioxidutsläppen från produktionen av rostfritt stål med hjälp av små kärnkraftsreaktorer. Ett alternativ för detta är vid bolagets stålverk i Torneå, dvs precis vid den svenska gränsen.

Outokumpu utreder möjligheterna att minska koldioxidutsläppen från sin stålproduktion med hjälp av SMR-teknik (Small Modular Reactor, SMR), som är under utveckling. I detta skede är avsikten med förstudien att utreda genomförbarheten av småskalig kärnkraft av detta slag, och eventuella investeringsbeslut fattas först senare. Ett alternativ för placering av en SMR-reaktor skulle kunna vara området kring Outokumpus verksamheter i Torneå.

”En SMR-reaktor (engelska: small modular reactor) är en liten kärnreaktor med modulär konstruktion och i typiska fall med en eleffekt som inte överstiger 300 megawatt. En sådan reaktor kan i stort sett prefabriceras i moduler på en fabrik och transporteras till den aktuella platsen med land- eller till sjötransport. Tack vare prefabrikation går det att sänka byggkostnaderna och göra byggnadstiden kortare. Med en SMR kan man inte endast producera el, utan också fjärrvärme, väte och processvärme”, berättar Kristiina Tiilas, ansvarig för Outokumpus SMR-projekt.

Outokumpu anser att kärnkraft är det bästa alternativet för stabil utsläppsfri energi i industriell skala

Outokumpu, producenten av det rostfria stål som idag har lägst utsläpp i världen, påskyndar den gröna omställningen i stålindustrin genom sina åtgärder. Outokumpu skriver att företaget är den enda producenten av rostfritt stål som har antagit Science-Based Targets-initiativets klimatmål på 1,5°C. Att behålla och öka andelen koldioxidsnål el är viktigt för att nå företagets ambitiösa hållbarhetsmål.

”Outokumpu ligger i framkant när det gäller att minska koldioxidutsläppen från stålindustrin. Därför är det ett naturligt steg för bolaget att utreda de möjligheter som nya tekniska lösningar som är under utveckling erbjuder bolaget att minska sina koldioxidutsläpp”, berättar Tony Lindström, energiansvarig på Outokumpu.

En förstudie kring tekniken för små modulära reaktorer har inletts. Inom ramen för den utreds bland annat de möjliga tekniska lösningarna, ekonomisk lönsamhet och konsekvenser för miljön. Utifrån förstudien bedömer bolaget huruvida det lönar sig att investera i SMR-teknik, och ett eventuellt investeringsbeslut fattas först efter detta.

Igår höll Outokumpu ett informationsmöte i Haparanda för att berätta om projektet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kina ska fylla på de nationella fläsklagren för att motverka deflation i ekonomin

Publicerat

den

Fläskkött

Fläskkött är ett centralt livsmedel för stora delar av Kinas befolkning och för att trygga livsmedelsförsörjningen i landet så har staten stora fläsklager. Lagerkapaciteten används även för att balansera marknaden och styra ekonomin. Två gånger tidigare i år har staten köpt stora mängder fläskkött och nu gör den sig redo för en tredje omgång meddelade myndigheten ”Nationella kommissionen för utveckling och reform” på sitt WeChat-konto idag rapporterar Bloomberg.

Den kinesiska staten kämpar med deflation i landet och ett sätt att motarbeta den är att staten köper stora mängder fläskkött till sina lager, vilket driver upp priset på fläskkött och således även bidrar till att motverka deflationen i ekonomin.

Dagens låga priser på fläskkött gör det även svårt för både små och stora producenter att gå med vinst.

Konsumtionen av fläskkött brukar vara högre under vintermånaderna i Kina, men det finns en oro att efterfrågan kommer att vara lägre än vanligt.

Fortsätt läsa

Populära