Connect with us

Nyheter

Entelios mäter snödjupet

Published

on

Snö och himmel

Veckans kommentar om elmarknaden v. 17. 2020

NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) rapporterar rekordmycket snö i fjällen i vår, och extra mycket snö är det i norra Skandinavien. Det mesta av den här snön ska smälta och rinna ner i magasin eller elkraftverk på sin väg mot havet. Det blir mycket energi.

Entelios

Entelios har därför den här veckan skickat sin förvaltningschef för att mäta snödjupet i fjällområdet. Han kunde konstatera det finns tillräckligt med snö för att försörja marknaden med el ett bra tag framöver. Se veckans kraftkommentar här

Även om NVE:s statistik visar att vattenmagasinen är på väg ner mot normala nivåer, stressas marknaden av de stora mängderna vatten som är att vänta vartefter snösmältningen fortskrider och därför fortsätter spotpriserna att pressas ner. Senaste veckan blev snittpriset ännu lägre än tidigare och därmed fick vi ytterligare ett nytt bottenrekord för veckopriset i Norden.

Terminspriserna för resten av året pressas också av överskottssituationen, medan priserna för kommande år i större grad präglas av det som händer på andra finansiella marknader. Det är stor volatilitet på både börser och råvarumarknader på grund av osäkerheten kring coronaviruset. Oljemarknaden är kanske den marknad som det har varit mest spännande att följa den senaste veckan då priset för amerikansk olja natten till tisdagen sjönk till under noll dollar. Som orsak angavs mycket riktigt tekniska förhållanden på marknaden, men den är också starkt präglad av en lägre efterfrågan på olja.

Veckans siffror:

Hydrologisk balans: + 30,7 TWh (- 1,2 TWh)
Systempris: 4,42 €/MWh (- 0,17 €/MWh)
Terminspris YR-21: 22,90 €/MWh (+ 0,15 €/MWh)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *