Connect with us

Nyheter

Det lägsta oktoberpriset genom tiderna

Published

on

Vindkraft i skymning på hav
Entelios

När du sitter på hemmakontoret dag efter dag och hör höstregnet smattra mot rutorna behöver du en ljuspunkt: Vad sägs om en titt på elräkningen? Hela 60 % rabatt på elpriset i oktober, jämfört med i fjol! Den siffran är ett rekord. Detta är faktiskt det lägsta oktoberpris vi har haft någonsin.

Det nordiska systempriset hamnade på galet låga 14,63 €/MWh. Bor du i norra Norge är priset ytterligare 5 € lägre per megawattimme. Bor du i Finland eller södra Sverige är priset där 10–15 € högre per megawattimme än genomsnittet i Norden – men du har ändå goda skäl att se glad ut. För även här heter rabatten duga: Prisnedgången ligger på hela 35–40 % jämfört med förra året.

Fulla magasin och mycket vind

Huvudorsaken till de låga priserna hittar vi i de snudd på sprängfulla vattenmagasinen i Norge. När dessa magasin håller på att svämma över måste allt vatten som kommer från ovan omedelbart skickas vidare direkt till strömproduktion.

Höstvädret gör dessutom att det är bra snurr på den enorma vindkraftpark som har byggts i Norden. Denna kombination leder till ett avsevärt högre utbud av el än det finns efterfrågan. Detta pressar priserna i botten.

Om systempriset inte bjuder på en stor överraskning före årsskiftet, kommer året som helhet bli det lägst prissatta året vi har haft i Norden. Hälften av årets månader har vi haft ett ensiffrigt pris (€), något som kan göra att genomsnittspriset hamnar under 12 €/MWh.

Covid färgar framtiden

Förutom spotmarknaden finns det en marknad för omsättning av kraft som ska produceras och förbrukas i framtiden. Denna kallas terminsmarknaden. Priserna på terminsmarknaden återspeglar summan av förväntningarna hos alla som handlar på kraftmarknaden.

Den senaste månaden har dessa marknadsaktörer visat att de tror på ett långvarigt utbudsöverskott: Priset för nästa år är i nivå med det vi såg i slutet av mars, då covid-läget var som mest intensivt och åtgärderna som mest omfattande.

Men finns det inga signaler som kan dra upp priserna igen? Det är svårt att få syn på sådana just nu, men det finns några:

  • Finansmarknaderna väntar på ett gediget stimulanspaket från USA, det kan komma direkt efter valet nu i november.
  • Ett nytt covid-19-vaccin är i antågande, men det är oklart hur effektivt det är och när det eventuellt kommer.
  • Klimatåtgärderna i EU:s ”Green Deal” kan ge en enorm boost för många sektorer i hela Europa, samtidigt som priset på klimatkvoter kan gå upp drastiskt.

Detta är alltså några av faktorerna som kan ge elpriserna ett lyft, men de förändrar inte den större bilden. Där är aktörerna på marknaden tydliga i sina förväntningar om att vi kommer att få se låga energipriser även de närmaste åren.

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära