Följ oss

Nyheter

Det kinesiska nyåret ökar efterfrågan på guld

Publicerat

den

Efterfrågan på guld ökar vid nyår i Kina

Efterfrågan på guld ökar vid nyår i KinaDet finns säsongsrelaterade mönster inom guldhandel, främst hänförliga till smyckesmarknaden. Emellertid, dessa mönster varierar mellan olika länder, kulturer och religioner. Oaktat detta brukar den starkaste efterfrågan infinna sig under årets fjärde kvartal samt i mindre omfattning under årets tre första månader. En av de allra viktigaste högtiderna är det kinesiska nyåret, Chung Fat Choy, Kung Hei Fat Choy Gong, Gong hei fat choi, gung hay fat choy, khiong hie fat choy, eller på vilket annat sätt som detta kantonesiska uttryck uttalas på.

Det kinesiska nyåret, Chung Fat Choy, är kinesernas allra viktigaste och största helg. Den infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket inträffar någon gång under perioden 21 januari – 19 februari. Variationen beror på att den kinesiska kalenderns månader inte är lika långa som i vår gregorianska kalender.

Drakens år, som enligt den kinesiska kalendern avslutas den 10 februari 2013 ersätts av Ormens år. För oss som är intresserade av guld har detta en speciell betydelse, eftersom det australiensiska myntverket, Perth Mint, har gett ut en särskild serie, Lunar-serien där motiven på mynten är hämtade från den kinesiska kalendern.

Lunar-mynt från Perth Mint

Det australiensiska myntverket, Perth Mint, har sedan 1996, det vill säga under råttans år, producerat den mycket populära Lunar-serien i guld, och sedan 1999 också i silver. Varje år ger Perth Mint ut ett nytt mynt som illustreras av det aktuella djuret från den kinesiska zodiaken, den så kallade Lunarn.

Den kinesiska Lunar-kalendern (månkalender) är en 12-årig cykel som grundar sig på måncykler och är annorlunda uppbyggd än den västerländska kalendern. Enligt den kinesiska kalendern börjar ett nytt år i månadsskiftet januari-februari. Kineserna använder den västerländska kalendern sedan 1911 men månkalendern används fortfarande för att fira olika helger, t ex då ett nytt kinesiskt år börjar.

De kinesiska Lunarmynten är ett lagligt betalningsmedel i Australien, och ges ut av det australiensiska myntverket, Perth Mint, i enlighet med The Australian Currency Act, den australiensiska myntlagen. Guldets renhet och vikt som finns märkt på myntet garanteras av Australiens regering.

Samtidigt har mynten från australiska Lunar en särskild charm som höjer deras värde utöver investeringsvärdet. Vid utformningen av varje guldmynt har Perth Mint avbildat ett av de tolv djur i den kinesiska kalendern som förvandlat mynten till storartade gåvor och samlarobjekt. Efter utgivningen av 2007 års mynt för Grisens år är nu alla 12 Lunar-mynt i guld tillgängliga.

Lunar-mynten har varje år framställts i strikt begränsad omfattning med syfte att, förutom höjning av värdet på ädelmetall, med tiden också höja samlarvärdet. Detta i sin tur gör Lunar-mynten mer attraktiva för samlare än andra guldmynt.

De kinesiska kalenderåren:

De kinesiska kalenderåren

Legenden

Enligt en kinesisk legend började en dag 12 djur gräla om vem som ska vara först med att styra över årskalendern. De bad därför gudarna att fatta ett beslut varpå dessa anordnade en tävling: Det djur som först kommer fram till andra sidan floden skulle få vara först och resten av djuren får styra i den ordning som de kom fram till den andra sidan.

Alla tolv djuren samlades på stranden och hoppade i floden. Under tävlingens gång hoppade råttan upp på den långsamme med envise oxens rygg. När oxen hade några fot kvar till målet hoppade råttan av, sprang mot mållinjen och segrade och fick därmed rätt att företräda Lunar-kalendern under det första året. Efter råttan följde oxen, tigern, haren, draken, ormen, hästen, geten, apan, tuppen, hunden och grisen.

Kineserna tror att det djur som styr under människans födelseår har en stor inverkan på hennes karaktär. Nedan följer några karaktärsdrag som knyter an till ett visst år:

Råttans år – kreativ, charmig och ärlig
Oxens år – födda ledare och händiga
Tigerns år – omtänksam, känslig och orädd
Harens år – romantisk, begåvad och framgångsrik
Drakens år – intelligent, energisk och begåvad
Ormens år – ser bra ut, charmig och välbärgad
Hästens år – andlig, självständig, levnadsglad, skicklig och genomskådande
Getens år – charmig, kreativ och framgångsrik
Apans år – behaglig, utrustad med humor och en tilldragande personlighet
Tuppens år – ärlig, arbetsam, begåvad, omedelbar, självständig och konsekvent
Hundens år – lojal, pålitlig och etisk
Grisens år – rolig, tålmodig, förstående, ärlig och omtänksam

Framsidan: Då mynten ursprungligen är utgivna som legala betalningsmedel genom The Australian Currency Act 1965, porträtteras framsidan av varje mynt av ett porträtt av drottning Elizabeth II. Även myntets ursprungsland, år, valör, vikt och renhet är markerade på framsidan. Elisabeth II porträtteras av skulptören Ian Rank-Broadley vars avbildningar av Drottningen finns på samtliga mynt som getts ut i Storbritannien och det brittiska samväldet sedan 1988.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Lunar-mynt i guld med engelska drottningen på ena sidan

Baksidan: Myntets baksida avbildar en orm slingrandes bland gräs och bambuskott. Det kinesiska tecknet för orm och inskriptionen ”Year of the Snake” återfinns även tillsammans med Perth Mints traditionella myntmärke ”P”, året för utgivning, myntets vikt och halt.

Förutom som investering så är dessa mynt oftast särskilt attraktiva för personer födda under Ormens år – 1905, 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001 och 2013. Det är således en perfekt gåva till alla de sextioåringar som finns runt om i landet.

Ormens år i KinaOrmens år – 2012-01-23 — 2014-01-10

En person född under ormens år betraktas oftast som intelligenta, självständiga, och charmiga.

Tekniska specifikationer för Lunar Guld

Tekniska specifikationer för Lunar Guld mynt

Till och med 1999 framställdes Lunar-mynten i fyra storlekar: 1/20 oz, 1/10 oz, ¼ oz och 1 oz. Från och med 2000 tillkom följande storlekar: 2 oz, 10 oz och 1 kg och 2004 började perth Mint även att producera mynt med en vikt om ½ troy ounce.

Lunar-mynten är mycket populära bland samlare genom sitt attraktiva utseende och mycket höga kvalitet. Dessa mynt är verkliga konstverk. Ytterst raffinerade detaljer, reliefavbildningar, växelvisa blanka och matta ytor har utmejslats ur 99,99 procent rent guld.

Tekniska specifikationer för Lunar Silver

Tekniska specifikationer för Lunar Silver mynt

 

Nyheter

Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige

Publicerat

den

Romina Pourmokhtari

Regeringen går vidare med planerna att ta bort förbudet mot uranbrytning i Sverige. Kommuner ska kunna stoppa utvecklingen av urangruvor om de klassas som kärnteknisk verksamhet. Är uran en biprodukt till annan brytning räknas det dock inte som kärnteknisk verksamhet. Den exakta definitionen är ännu inte bestämd. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger till Sveriges Radio att det är hyckleri att förbjuda uranbrytning i Sverige samtidigt som vi har kärnkraftverk som är beroende av uran.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tuffa tider för stål i Europa

Publicerat

den

Felix Lindberg

Stålmarknaden befinner sig i en svår situation där Kinas enorma kapacitet i kombination med att den inhemska efterfrågan har gått ner skapar press på branschen i hela världen. Skrothandlaren och stålexperten Felix Lindberg berättar om Europas svåra situation, med en bilindustri som går på knäna med minskad efterfrågan på stål som följd. Under 2025 kan hårdare tongångar och handelsfrågor komma i fokus. Inte minst spelar en ny administration i USA och ett val i Tyskland roll.

Felix Lindberg kommenterar stålmarknaden.
Fortsätt läsa

Nyheter

LKAB och Luleå kan bli en betydande aktör för fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Europa

Publicerat

den

Illustration LKABs industripark för kritiska mineral med fullt utbyggda anläggningar

LKAB lämnar idag in sin ansökan om miljötillstånd för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå. Den planerade industriparken kan bli den första i sitt slag i Europa och en betydande byggsten i att öka självförsörjningen av kritiska mineral, med potential att täcka sju gånger behovet av fosfor till svenskt jordbruk.

– Denna ansökan är resultatet av ett gediget arbete under fyra års tid. Det handlar om en viktig milstolpe som är av stor betydelse för regionen, Sverige och för Europas beredskap. Genom att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller från det material som vi redan bryter kan vi stärka vår framtida konkurrenskraft när vi planerar att expandera våra gruvor, samtidigt som vi kan öka försörjningstryggheten och förse samhället med dessa kritiska mineral som behövs för omställningen, säger Darren Wilson, direktör affärsområde Specialprodukter, LKAB.

Utbudet av fosfor för mineralgödsel är avgörande för matförsörjningen i Sverige och EU, medan sällsynta jordartsmetaller används för elektrifieringen och digitaliseringen av samhället, till exempel tillverkning av permanentmagneter i elbilar och vindkraftverk. Fullt utbyggd beräknas produktionen från industriparken kunna täcka cirka sju gånger Sveriges behov och åtta procent av EU:s behov av fosfor. Idag finns ingen utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Europa.

– Behovet av kritiska mineral är brådskande sett till det geopolitiska läget och Sveriges mål om att nå fossilfrihet år 2045. EU är idag helt importberoende av fosfor och sällsynta jordartsmetaller och har klassificerat dessa som kritiska råmaterial för samhället. Denna ansökan är avgörande för att möjliggöra ett framtida investeringsbeslut om fullskalig produktion i Luleå, säger Darren Wilson.

Ansökan till Mark- och miljödomstolen avser ett miljötillstånd att bedriva storskalig industriverksamhet samt hamnverksamhet på Svartön i Luleå. Verksamheten bygger på att nyttja avfallsströmmar från järnmalmsproduktionen i Gällivare, där apatitkoncentrat framställs för vidareförädling i Luleå. Här planerar LKAB att producera fosfor och sällsynta jordartsmetaller, samt gips som biprodukt. Genom en stegvis uppskalning kan verksamheten utökas med fler processanläggningar över tid, för att stå i full drift under 2030-talet.

– LKAB:s tillståndsansökan är ytterligare ett steg på vägen mot en utbyggd industripark i Luleå. Det är glädjande att de arbetar på enligt sin plan med etableringen, som är betydelsefull för kommunens och regionens fortsatta utveckling som nav i omställningen. Produktionen av dessa kritiska mineral för vindkraftverk, elbilar och matförsörjning är viktigt för hela vårt samhälle och ger oss möjligheten till att skapa nya arbetstillfällen inför framtiden, säger Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande, Luleå kommun.

Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera de teknologier som krävs för utvinning av kritiska mineral. Resultaten från anläggningen, tillsammans med miljötillståndet för industriparken, kommer att ligga till grund för kommande beslut om storskalig produktion. Det är även avhängigt av miljötillståndet för LKAB:s verksamhet och apatitverk i Gällivare, där tillståndsprocessen pågår.

Fakta om LKAB och kritiska mineral

  • LKAB planerar att börja utvinna kritiska mineral från den befintliga järnmalmsgruvan i Gällivare genom att etablera ett nytt förädlingsverk för apatit. Detta genom att ta vara på flöden från järnmalmsproduktionen som idag inte tas till vara och blir till avfall.
  • Apatitkoncentratet från Gällivare transporteras sedan till den planerade industriparken i Luleå. Här planerar LKAB att producera sällsynta jordartsmetaller, fosfor för produktion av mineralgödsel till jordbruket, samt gips som biprodukt för byggindustrin.
  • Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera 800 MSEK i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera och vidareutveckla de teknologier som krävs för utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Den planeras vara i drift i slutet av 2026 och är en viktig del i arbetet med att utveckla den fullskaliga anläggningen.
  • EU klassificerar råvaror som kritiska på grund av det stora importberoendet och den stora betydelsen de har för vår ekonomi och den gröna omställningen. Detta inkluderar fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Gemensamt för dessa råmaterial är även att det finns en stor risk för försörjningsavbrott, till exempel relaterat till geopolitiska risker.
  • Fosfor används främst för produktion av mineralgödsel och ungefär hälften av världens livsmedelsproduktion är beroende av detta. Europa är till 90 procent beroende av import, där Ryssland har stått för en betydande del av produktionen.
  • Sällsynta jordartsmetaller (REE) används bland annat i permanentmagneter i elbilsmotorer och generatorer för vindkraftverk, där Kina dominerar värdekedjan. Europa har idag ingen egen utvinning av dessa sällsynta jordartsmetaller.
  • LKAB har ansökt om att göra järnmalmsgruvan i Gällivare, den planerade industriparken i Luleå och den nya järnmalmsfyndigheten Per Geijer med höga halter sällsynta jordartsmetaller och fosfor i Kiruna till strategiska projekt enligt EU:s Critical Raw Materials Act.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära