Följ oss

Nyheter

Det finns tillräckligt med koppar

Publicerat

den

Koppar som formats

Långa nettopositioner av koppar på London Metals Exchange (LME) ligger på den högsta nivån på sex månader, delvis tack vare låga kinesiska kopparlagerdata. Flera industrikällor säger att denna signal som ofta ses som positiv inte alltid speglar verkligheten.

Kina är världens främsta kopparkonsument, och det sammanlagda lagret på Shanghai Futures Exchange och kinesiska lager var 110 314 ton den 11 augusti. Det är en minskning med 53 procent jämfört med föregående år och motsvarande knappt tre dagars konsumtion.

Medan terminspriserna på koppar i London och Shanghai har sjunkit till den lägsta nivån på flera veckor, har vissa investerare byggt upp långa positioner, baserat på LME-data. Orsaken till att de gör detta är att de förväntar sig att priserna kommer att vända högre under de kommande månaderna eftersom Kinas lager är så låga. Dessa köpare satsar också på att det kinesiska kommunistpartiet kommer att rulla ut mer aggressiva ekonomiska stimulansåtgärder.

Den totala långa nettopositionen i LME-koppar steg till 9 488 kontrakt den 11 augusti, den högsta sedan den 10 februari 2023, visade data i rapporten Commitments of Traders.

Handlare och producenter säger att det finns tillräckligt med lättillgänglig koppar, och med efterfrågan skadad av en avmattande ekonomi, kanske efterfrågan inte blir stort som tidigare. De säger också att indikatorn vara särskilt missvisande eftersom alltmer koppar handlas utanför terminsbörserna och direkt mellan motparter.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära