Därför kan kopparpriset stiga med 60 procent

Glänsande koppar

Kopparpriserna kommer att öka under de närmaste sex åren och uppskattas till 10 000 dollar per ton till följd av brist på utbud och ökad efterfrågan på grön teknik, säger Capital Economics i en rapport.

”En begränsad utbudstillväxt och en ökande efterfrågan från elbilar innebär att vi tror att priset på koppar stiger med över 60 procent, till nästan $ 10.000 per ton, 2025 … Detta rally är nästan tre gånger högre än konsensusuppskattningar,” skrev Capital Economics seniora handelsekonom Ross Strachan i en analys. Försörjningsunderskottet fortsätter att stödja högre priser fram till 2027, säger rapporten.

Ett pris på 7 000 dollar är nödvändigt

”Ett pris på cirka 7 000 dollar per ton är nödvändigt för att uppmuntra tillräckligt med nya gruvor för att balansera marknaden. Kopparpriset är för närvarande cirka 15 procent lägre. Dessutom, även när investeringsbeslut fattas, kommer det normalt att ta minst tre år innan produktionen börjar”, säger Strachan.

Efterfrågan på koppar kommer att öka under de kommande två decennierna och växer i genomsnitt med 2,3 % per år, lägger rapporten till.

Koppar används kraftigt i flera gröna tekniker som redan växer snabbt men ser ut att få kritisk massa under det närmaste decenniet. Det mest framträdande är elbilar, som använder mycket mer koppar än bilar med förbränningsmotorer, säger Strachan.

Koppar kommer också att användas mer och mer av utvecklingsländer när det gäller infrastruktur, noterar Capital Economics, och lyfter fram Kinas Belt and Road Initiative.

Marknaden är begränsad i sina substitutionsval

Utöver detta, när kopparpriserna stiger denna gång, kommer marknaden att vara begränsad i sina substitutionsval, vilket gör koppar svår att ersätta med en annan metall, påpekade rapporten. ”Till skillnad från när kopparpriserna rusade inför den globala finanskrisen, tror vi att en återgång till dessa prisnivåer inte kommer att gälla betydande substitution. Den låghängande frukten för substitution, till aluminium och plast, har redan inträffat,” förklarade Strachan.

Marknadsbalansen för koppar och det reala kopparpriset.

10 000 dollar per ton

Det skall emellertid framhållas att priset på 10 000 dollar per ton kommer att vara en topp i kopparpriserna de närmaste två decennierna, varnade Capital Economics.

”För det sista årtiondet av vår prognosperiod tror vi att priset på koppar kommer att vara i genomsnitt ca 6 700 dollar per ton i reala 2018-termer,” skrev Strachan.

När priserna uppnå 10 000 dollar per ton nominellt kommer gruvorna att ha ett incitament att öka utbudet genom att utveckla nya projekt eller expandera de befintliga, tillade ekonomen.

”Produktionstillväxten kommer att återhämta sig. Dessutom kommer priset att krympa efterfrågan eftersom det uppmuntrar miniatyrisering och substitution. Dessa bör leda till ett litet överskott år 2028” säger han.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top