Nyheter
Därför kan kopparpriset stiga med 60 procent
Kopparpriserna kommer att öka under de närmaste sex åren och uppskattas till 10 000 dollar per ton till följd av brist på utbud och ökad efterfrågan på grön teknik, säger Capital Economics i en rapport.
”En begränsad utbudstillväxt och en ökande efterfrågan från elbilar innebär att vi tror att priset på koppar stiger med över 60 procent, till nästan $ 10.000 per ton, 2025 … Detta rally är nästan tre gånger högre än konsensusuppskattningar,” skrev Capital Economics seniora handelsekonom Ross Strachan i en analys. Försörjningsunderskottet fortsätter att stödja högre priser fram till 2027, säger rapporten.
Ett pris på 7 000 dollar är nödvändigt
”Ett pris på cirka 7 000 dollar per ton är nödvändigt för att uppmuntra tillräckligt med nya gruvor för att balansera marknaden. Kopparpriset är för närvarande cirka 15 procent lägre. Dessutom, även när investeringsbeslut fattas, kommer det normalt att ta minst tre år innan produktionen börjar”, säger Strachan.
Efterfrågan på koppar kommer att öka under de kommande två decennierna och växer i genomsnitt med 2,3 % per år, lägger rapporten till.
Koppar används kraftigt i flera gröna tekniker som redan växer snabbt men ser ut att få kritisk massa under det närmaste decenniet. Det mest framträdande är elbilar, som använder mycket mer koppar än bilar med förbränningsmotorer, säger Strachan.
Koppar kommer också att användas mer och mer av utvecklingsländer när det gäller infrastruktur, noterar Capital Economics, och lyfter fram Kinas Belt and Road Initiative.
Marknaden är begränsad i sina substitutionsval
Utöver detta, när kopparpriserna stiger denna gång, kommer marknaden att vara begränsad i sina substitutionsval, vilket gör koppar svår att ersätta med en annan metall, påpekade rapporten. ”Till skillnad från när kopparpriserna rusade inför den globala finanskrisen, tror vi att en återgång till dessa prisnivåer inte kommer att gälla betydande substitution. Den låghängande frukten för substitution, till aluminium och plast, har redan inträffat,” förklarade Strachan.
10 000 dollar per ton
Det skall emellertid framhållas att priset på 10 000 dollar per ton kommer att vara en topp i kopparpriserna de närmaste två decennierna, varnade Capital Economics.
”För det sista årtiondet av vår prognosperiod tror vi att priset på koppar kommer att vara i genomsnitt ca 6 700 dollar per ton i reala 2018-termer,” skrev Strachan.
När priserna uppnå 10 000 dollar per ton nominellt kommer gruvorna att ha ett incitament att öka utbudet genom att utveckla nya projekt eller expandera de befintliga, tillade ekonomen.
”Produktionstillväxten kommer att återhämta sig. Dessutom kommer priset att krympa efterfrågan eftersom det uppmuntrar miniatyrisering och substitution. Dessa bör leda till ett litet överskott år 2028” säger han.
Nyheter
Lobitokorridoren kan möjliggöra att råvaror fraktas väster ut i Afrika
En stor del av alla råvaror som produceras i Afrika fraktas öster ut till Kina. USA och EU ser gärna att mer fraktas väster ut. Det finns ett plan att satsa på Lobitokorridoren, en järnväg och väg genom centralafrika. USA har tagit ledningen, men med ett eventuellt maktskifte i USA så återstår det att se vad det blir av planerna.
Clara My Lernborg, expert på råvaror och gruvor, svarar på frågor om projektet.
Nyheter
Talga har fått miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara
Talga har fått miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara utanför Vittangi. Detta efter att Högsta domstolen avslagit begäran om överprövning. Enligt bolaget är detta det enskilt största beslutet för att förverkliga planerna. Gruvan är en del av en vertikalt integrerad produktion av anod-material.
Talga har tidigare erhållit ett bidrag från EUs innovationsfond för att utveckla grafit-anod-material-projektet Talnode-C som kommer att ha låga utsläpp.
”Vi är mycket glada över att miljötillståndsprocessen har avslutats framgångsrikt. Vittangi Anode Project är avgörande för Europas energiomställning och strategiska materialförsörjning. Vi ser fram emot att fortsätta arbeta med våra värdsamhällen och intressenter under hela genomförandefasen för att leverera hållbara, högpresterande anodmaterial till den europeiska batteriindustrin.” säger Martin Phillips, VD för Talga Group.
En viktig pusselbit som återstår är att bolaget får detaljplanen godkänd av regeringen efter att Kiruna kommun sagt nej. Talga har därför tidigare i år lämnat in en begäran till regeringen om planföreläggande.
Nyheter
ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer
ABB och det svenska kärnkraftsbolaget Blykalla har undertecknat ett samförståndsavtal om att utveckla teknik för avancerade kärnkraftsreaktorer, i syfte att stötta Sveriges satsning på ren och tillförlitlig baskraftenergi. Samarbetet kommer i ett första steg att fokusera på att bygga en prototypanläggning för koncepttestning i närheten av Oskarshamn innan man utvidgar till fler framtida anläggningar.
Enligt samförståndsavtalet ska ABB utforska hur dess lösningar för automation, elektrifiering och digitalisering kan stötta Blykallas SMR-prototyp SEALER-E, en elektrisk blykyld testreaktor. Det innefattar även ramverk för cybersäkerhet för att säkerställa att regelverket för kärnsäkerhet efterlevs.
ABB:s tekniska expertis inom kraftdistribution, styrning och automation kommer, tillsammans med systemintegration, att lägga grunden för en framgångsrik driftsättning av avancerad kärnteknik som en del i samarbetet.
”Vi är glada att välkomna ABB som partner och dra nytta av deras djupa expertis i det här SMR-projektet”, säger Jacob Stedman, vd för Blykalla. ”Vi ser en stark utveckling i Sverige för kärnkraft generellt, och SMR-reaktorer i synnerhet. Därför ser vi fram emot att föra ut den här tekniken på marknaden som en del av omställningen till en nettonollframtid.”
Kärnkraftsreaktorer tillhandahåller ungefär 30 procent av elektriciteten i Sverige. I november 2023 lanserade regeringen en plan för att utöka kärnkraften med en kapacitet som motsvarar två storskaliga reaktorer (2 500 MW) per 2035 och upp till 10 000 MW år 2045, vilket också kan innefatta SMR-reaktorer.
”Energiomställningen är en av de största utmaningarna — men också möjligheterna — vi står inför och vi på ABB är positiva till alla fossilfria energikällor, inklusive kärnkraft”, säger Per Erik Holsten, global divisionschef för ABB Energy Industries. ”Vi är stolta över att få bygga upp ett samarbete med Blykalla och använda våra kunskaper inom automation och elektrifiering till att stötta den roll SMR-reaktorer har vad gäller att producera ren elektricitet och minska koldioxidutsläppen.”
-
Nyheter3 veckor sedan
Råvaror är rekordbilliga i relation till aktier
-
Nyheter4 veckor sedan
Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: cautious watching
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Brace for impact!
-
Nyheter4 veckor sedan
Bjarne Schieldrop kommenterar oroligheterna som fått oljepriset att stiga
-
Nyheter3 veckor sedan
LKAB kan producera mer än de kan transportera
-
Analys4 veckor sedan
Market on Edge Awaiting Israel’s Next Move Against Iran
-
Nyheter4 veckor sedan
Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt