Följ oss

Nyheter

Credit Suisse förutspår ett oljepris på 63 dollar

Publicerat

den

Hamn där olja hanteras

Priserna på Brent-olja har sjunkit kraftigt sedan toppen i juni, och har nästan gett upp årets uppgångar. Credit Suisse anser att utförsäljningen ännu inte är över.

“The market remains well below its 55-Day Moving Average and 200DMA at 89.01 and 100.67, and with medium-term momentum declining and global growth concerns looming, we think further weakness is likely to follow. Brent is likely in due course to see further downside towards the 61.8% retracement at 63.02, where we would have higher confidence of a more stable floor and for a consolidation phase to emerge.”

Alla är dock inte så negativa

Eric Nuttall, partner och senior portföljförvaltare på Ninepoint Partners, sade till Financial Post att oljepriset kommer att återgå till 100 dollar per fat 2023. Enligt analytikerna kommer många av motvindarna som har avbrutit oljeprisuppgången i år, inklusive Kinas noll-covid-policy och de samordnade SPR-släppen från flera regeringar, inte längre att finnas där 2023. 

Tillsammans med sanktioner mot den ryska oljan och gasen anser Nuttall att detta borde driva upp oljepriserna. Han har också förutspått att energisektorn kommer att fortsätta att överträffa andra marknadssektorer på grund av hög efterfrågan på olje- och gaslager.

Nutall är inte den enda tjuren här

Förra veckan förutspådde Bank of America att priset på Brent snabbt skulle kunna gå över 90 dollar per fat på baksidan av duvaktighet hos den amerikanska centralbanken Federal Reserve och en ”lyckad” ekonomisk återöppning av Kina.

BofA har förutspått att Brent-priserna – som för närvarande handlas på 83,89 USD – kommer att nå i genomsnitt 100 USD per fat 2023. Detta tack vare återhämtningen av den kinesiska oljeefterfrågan efter en återöppning efter covid-19 i kombination med en nedgång i ryska leveranser på cirka en miljon fat per dag (bpd) . Enligt investmentbanken kommer OPEC+ sannolikt att fullt ut genomföra en produktionsminskning på 2 miljoner bpd i ett försök att höja oljepriserna.

Nyheter

CopperCorp – prospektering av koppar och RRE i Tasmanien

Publicerat

den

Koppar i prover som CopperCorp tagit

CopperCorp, vars aktier är noterade på TSX Venture, äger två storskaliga områden i västra Tasmanien med stor potential för IOCG-mineralisering (järnoxid-koppar-guld), som är källan till några av världens största och mest framgångsrika gruvor. Företaget fokuserar på koppar, ett oumbärligt material vars efterfrågan växer i takt med den teknologiska och infrastrukturella utvecklingen.

Med en erfaren ledningsgrupp och en ansvarstagande prospekteringsstrategi är CopperCorp ett intressant företag, som backas av namnkunniga investerare. Australien är en av världens mest stabila och ansvarsfulla regioner för gruvdrift. Tasmanien är dessutom helt drivet av förnybar energi och saknar problem med vattenbrist.

Intervju med vd Stephen Swatton.

Fortsätt läsa

Nyheter

Europa är den dominerande köparen av olja från USA

Publicerat

den

Flödet av olja från USA tar nya vägar. Kinas import av olja från USA har halverats i år. Landet köper mer från Iran, Ryssland och Venezuela, samtidigt som efterfrågeökningen dämpast, både på grund av lägre ekonomisk aktivitet och på grund av att tunga lastbilstransporter rör sig från diesel till naturgas. Europa har samtidigt kraftigt minskat sina oljeköp från Ryssland och WTI-olja har sedan mitten av 2023 inkluderats i riktpriset för Brent-olja (dated brent). Slutresultatet är att Nederländerna, UK och Spanien alla är större köpare av olja från USA än Kina

Nederländerna194,4
Sydkorea165,5
UK111,8
Kanada102,3
Spanien87,3
Kina81,9
Frankrike81,3
Taiwan80,4
MBBL per land.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika

Publicerat

den

Gallium-visualisering

Kina stoppade nyligen exporten av gallium till USA. Förutom att stoppa direkt export till USA så förbjöd man även andra köpare från att sälja förädlade produkter vidare till USA. Marknaden för gallium är inte stor, men metallen är kritisk för olika typer av elektroniska produkter samt för produkter inom försvarsindustrin. Eftersom Kina står för 90 procent av produktionen av gallium så är det något av ett akut problem. Kina har under lång tid exporterat gallium till låga priser vilket har gjort att produktionen i andra delar av världen lagts ner. Västvärlden måste nu bygga upp nya försörjningskedjor för metallen.

Ett företag som kommit i fokus är Neo Performance Materials, vars aktie är noterad på Torontobörsen. Det är det enda företaget i Nordamerika som producerar gallium och man gör det genom återvinning. I en liten anläggning med 35 anställda strax utanför Toronto produceras gallium som sedan säljs till företag i USA.

”Tillväxten och framgången för industrier som den amerikanska halvledarindustrin kommer att vara beroende av att det finns tillgång till gallium”, säger VD Rahim Suleman till Bloomberg. ”Det finns inte många företag som gör det här utanför Kina.”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära