Följ oss

Nyheter

Credit Suisse förutspår ett oljepris på 63 dollar

Publicerat

den

Hamn där olja hanteras

Priserna på Brent-olja har sjunkit kraftigt sedan toppen i juni, och har nästan gett upp årets uppgångar. Credit Suisse anser att utförsäljningen ännu inte är över.

“The market remains well below its 55-Day Moving Average and 200DMA at 89.01 and 100.67, and with medium-term momentum declining and global growth concerns looming, we think further weakness is likely to follow. Brent is likely in due course to see further downside towards the 61.8% retracement at 63.02, where we would have higher confidence of a more stable floor and for a consolidation phase to emerge.”

Alla är dock inte så negativa

Eric Nuttall, partner och senior portföljförvaltare på Ninepoint Partners, sade till Financial Post att oljepriset kommer att återgå till 100 dollar per fat 2023. Enligt analytikerna kommer många av motvindarna som har avbrutit oljeprisuppgången i år, inklusive Kinas noll-covid-policy och de samordnade SPR-släppen från flera regeringar, inte längre att finnas där 2023. 

Tillsammans med sanktioner mot den ryska oljan och gasen anser Nuttall att detta borde driva upp oljepriserna. Han har också förutspått att energisektorn kommer att fortsätta att överträffa andra marknadssektorer på grund av hög efterfrågan på olje- och gaslager.

Nutall är inte den enda tjuren här

Förra veckan förutspådde Bank of America att priset på Brent snabbt skulle kunna gå över 90 dollar per fat på baksidan av duvaktighet hos den amerikanska centralbanken Federal Reserve och en ”lyckad” ekonomisk återöppning av Kina.

BofA har förutspått att Brent-priserna – som för närvarande handlas på 83,89 USD – kommer att nå i genomsnitt 100 USD per fat 2023. Detta tack vare återhämtningen av den kinesiska oljeefterfrågan efter en återöppning efter covid-19 i kombination med en nedgång i ryska leveranser på cirka en miljon fat per dag (bpd) . Enligt investmentbanken kommer OPEC+ sannolikt att fullt ut genomföra en produktionsminskning på 2 miljoner bpd i ett försök att höja oljepriserna.

Nyheter

NCC bygger testanläggning för kärnkraftsbolaget Blykalla i Oskarshamn

Publicerat

den

Blykalla SEALER-E i Oskarshamn

NCC ska på uppdrag av Blykalla och Uniper Sverige bygga en testanläggning för kärnkraft i Oskarshamn. Blykalla utvecklar små modulära reaktorer (SMR), och NCC ska uppföra en byggnad kopplad till testverksamheten.

Företaget Blykalla utvecklar och bygger små modulära reaktorer som är kylda av bly. Som ett nästa steg i deras utvecklingen byggs nu en testanläggning på kärnkraftverket OKG på Simpevarpshalvön, cirka 3 mil norr om Oskarshamn.

– Denna testanläggning är en milstolpe för svensk kärnkraftsinnovation och ett viktigt steg mot vårt mål att bygga Europas första avancerade SMR. Vi är glada att samarbeta med NCC, vars expertis inom industribyggnation kommer att säkerställa ett högkvalitativt genomförande av detta viktiga projekt, säger Jacob Stedman, vd för Blykalla.

NCC:s uppdrag är att uppföra en byggnad för testverksamhet i anslutning till den framtida reaktorbyggnaden, samt utföra markarbeten och installationer kopplat till denna byggnad. NCC har haft uppdrag på området i Oskarshamn sedan slutet av 1960-talet och har stor kompetens för de mycket speciella och krävande projekt som utförs vid kärnkraftverket.

– Det händer mycket inom energiområdet just nu och vi följer utvecklingen noga. Det här är ett spännande projekt där vi kan bidra med vår byggexpertis både vad gäller industribyggnation, ny teknik och relaterade områden som exempelvis eldistribution, elproduktion och elöverföring, säger Helena Hed, affärsområdeschef NCC Green Industry Transformation.

Byggnationen inleds i februari och väntas färdigställd i juni 2025.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset stiger till över 1 miljon kronor per kilo

Publicerat

den

Guldtacka i popart-stil

Guld har det senaste året haft en enormt stark utveckling i svenska kronor. Denna morgon har priset till och med stigit över 1 miljon kronor per kilo.

Guldpriset i SEK

Priset på guld i amerikanska dollar stiger på grund av ökad efterfrågan. Till det kommer sedan att den svenska kronan är svag i relation till den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Nyheter

RES planerar för en andra stor vätgasanläggning i Ånge

Publicerat

den

RES vätgas-anläggning i Alby

Vätgassatsningen i Ånge kommun fortsätter med två projekt. RES och tyska Prime Capital investerar upp till 20 miljarder i en vätgasanläggning i Alby med en kapacitet på 500 megawatt. Nu planerar RES ytterligare en anläggning i Ljungaverk på 100 megawatt, som fortfarande är i projekteringsfas. Ljungaverk har fördelar som befintlig industriell infrastruktur, järnväg och elförsörjning. I Alby planeras även produktion av flygbränsle motsvarande 3-4 % av EU:s behov av grönt flygbränsle.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära