Följ oss

Nyheter

Corona skapar problem för guld att nå marknaden

Publicerat

den

Ett sydafrikanskt raffinaderi har slutat att skicka guld till London på grund av brist på kommersiella flygningar, vilket bidrar till ökade störningar på den fysiska bullionmarknaden.

Sydafrikas Rand Refinery, den afrikanska kontinentens enda guldraffinaderi, sa att företaget undersöker säkerhetsplaner och alternativa åtgärder för att kunna uppfylla sina leveransåtaganden till guldmarknaden i London.

Guldtacka - Fine gold 999.9

”Tillförseln från de etablerade gruvorna på den afrikanska kontinenten till raffinaderiet störs för närvarande” sade verkställande direktör Praveen Baijnath. ”Vi arbetar hårt med globala leverantörer av logistiktjänster för att säkerställa att våra in- och utgående åtaganden kan uppnås.”

Han angav inte hur mycket guld som påverkas. Men det är ett exempel på hur försörjningskedjan – som går från djupa afrikanska gruvor till raffinaderier och lagringsvalv – påverkas av coronaviruset. Nyligen meddelade även raffinaderierna i Schweiz att de tillfälligt skulle stängas.

Även i Ryssland har störningar uppstått. Ett tecken på att verksamheten har saktat näer är att det nu kan ta en vecka istället för en dag att transportera ryskt guld utomlands, säger Alexey Zaytsev, chef för råvaror och finansieringsprodukter på den ryska banken Otkritie.

Ett annat exempel från Afrika är att Rand Refinery körs med reducerad kapacitet under en nationell lockdown i Sydafrika, även om företaget var undantaget från begränsningar.

Radn Refinery framhöll att det är viktigt att hålla en del bearbetning igång eftersom guld är en viktig källa till valutaintäkter. Anläggningen förädlar guld för företag inklusive AngloGold Ashanti och Gold Fields, som driver gruvor i hela Afrika.

”En fullständig avstängning av raffinaderiet skulle ha haft en dominoeffekt på produktionen på kontinenten” sade han. ”Dessutom skulle lagring av bruten guldmalm på ytan ha ökat säkerhetsrisken för alla gruvor.”

Fortsätt läsa
Annons
2 Kommentarer

2 Comments

  1. Mikael

    30 mars, 2020 vid 21:13

    Vad gör detta med guldpriset framöver????

  2. Mikael

    30 mars, 2020 vid 21:18

    Innebär detta problem att guldet kommer att gå upp? Eller att det kommer att gå ner?

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kopparpriset stiger på kinesisk exportdata och svagare dollar

Publicerat

den

Kopparpriserna steg i London på torsdagen hjälpt av starka kinesiska exportdata och en svagare dollar.

Koppar, som används inom elöverföring och byggnation, har minskat med 0,3 procent i år på grund av en ojämn post-pandemisk återhämtning i Kina, världens toppmetallkonsument men också oro över höga räntor. Uppgifter som publicerades under torsdagen visade att Kinas export steg för första gången på sex månader vilket ger marknaden förtroende för att stimulansstrategin i Kina börjar fungera.

En försvagning av den amerikanska valutan på torsdagen gav visst stöd för dollarprissatt koppar, vilket gjorde det mer attraktivt för köpare som använder andra valutor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Sockerpriset faller tillbaka

Publicerat

den

Sockerbitar i närbild

Socker drabbas av sin näst största dagliga prisnedgång sedan 2011 när det föll till den lägsta nivån sedan första veckan i juli 2023.

Nedgången beror på att många spekulanter fortsatte att likvidera sina långa positioner efter förbättrade utsikter för produktion i Brasilien. 

Den brasilianska sockerproduktionen 2023/24 förväntades nu landa på omkring 41,5-42,0 miljoner ton. En Reuters-undersökning som gjordes i augusti visade att sockerhandlarna trodde att produktionen skulle hamna på 39 miljoner ton.

Samtidigt kom nyheter om att Indien planerar att styra mer av sin sockerodling till socker och mindre till produktion av etanol, vilket satte ytterligare press på marknaden.

Graf över sockerpriset
Fortsätt läsa

Nyheter

Kakaobönder i Brasilien gör sig redo för en comeback

Publicerat

den

Kakao och choklad

En gång var Brasilien en framstående global leverantör av kakao, men sedan förlorade landet allt till en träddödande sjukdom som decimerade skördarna på 1980-talet. Nu gör kakaobönderna i Brasilien sig redo för en comeback. Det strömmar in nya pengar i kakaoindustrin, producenter ger sig in i nya områden och traditionella odlare får ekonomiskt stöd. De har stöd av jättar som Cargill och en investeringsfond skapad av Vale.

Brasilien strävar efter att fördubbla kakaoproduktionen i landet till 2030. Det är ett av målen från en plan som landets kakaokommission Ceplac tillkännager denna vecka. Redan 2025 borde Brasilien producera tillräckligt för att tillfredsställa den inhemska efterfrågan. Det skulle minska Brasiliens behov av att importera kakaobönor, och hjälpa till att lindra en allvarlig global brist på chokladingrediensen.

Av alla kakaoproducerande länder har Brasilien den största tillväxtpotentialen

Utvecklingen innebär en välbehövlig lättnad för kakaomarknaden, som har drabbats av dåligt väder och växtsjukdomar hos toppodlarna Elfenbenskusten och Ghana. Bakslag har dramatiskt krympt de globala lagren, vilket gör att kakaoterminerna stigit med nästan 70 procent i år. Priset för det mest aktiva kontraktet i London stängde i fredags så högt 3 476 GBP per ton.

CocoaAction Brasil kartlade minst 24 pågående projekt för att hjälpa den lokala kakaoförsörjningskedjan, med en total investering på över 150 miljoner brasilianska reais (30,6 miljoner USD).

Brasiliens kakaoboom är redan mer än bara ett löfte. Bönder i olika delar av landet planterar nya träd, som kommer att bära frukt under de kommande två till tre åren. Kakao har blivit ett så hett ämne att även ett biobränsleföretag nu är ute efter att producera chokladingrediensen. Brasil Biofuels fokuserar på bränsle tillverkat av palmolja, men började lägga till kakaoväxter till sin plantskola i hopp om att odla 1 000 hektar nästa år.

Den brasilianska kakaoproduktionen är fortfarande en bråkdel av vad som odlas i Afrika, en kontinent som står för nästan tre fjärdedelar av den globala tillgången. Det som gör Brasilien relevant är det faktum att åtminstone några av dess bönder har möjlighet att svara på en ökad global efterfrågan genom att öka utbudet. Många bönder i Afrika lever under fattigdomsgränsen och deras lön bestäms av myndigheterna, så de kan inte dra nytta av högre terminspriser. Producenterna behöver pengar för att investera, särskilt som nya europeiska regler kräver utgifter för spårbarhet för att bevisa att grödor inte odlades i avskogad mark.

En större brasiliansk produktion kan få ner kakaopriserna, även om det bara skulle vara en faktor på lång sikt. För närvarande fortsätter priserna att drivas av de dåliga utsikterna i Västafrika.

Det kanske största hotet mot Brasiliens ambitiösa kakaoplaner ligger fortfarande i trädhälsan. Mer än 30 år efter det första dödliga utbrottet förföljer en ny sjukdom som kallas witch’s broom landets kakaobönder.

Fortsätt läsa

Populära