Corona skapar problem för guld att nå marknaden

Ett sydafrikanskt raffinaderi har slutat att skicka guld till London på grund av brist på kommersiella flygningar, vilket bidrar till ökade störningar på den fysiska bullionmarknaden.

Sydafrikas Rand Refinery, den afrikanska kontinentens enda guldraffinaderi, sa att företaget undersöker säkerhetsplaner och alternativa åtgärder för att kunna uppfylla sina leveransåtaganden till guldmarknaden i London.

Guldtacka - Fine gold 999.9

”Tillförseln från de etablerade gruvorna på den afrikanska kontinenten till raffinaderiet störs för närvarande” sade verkställande direktör Praveen Baijnath. ”Vi arbetar hårt med globala leverantörer av logistiktjänster för att säkerställa att våra in- och utgående åtaganden kan uppnås.”

Han angav inte hur mycket guld som påverkas. Men det är ett exempel på hur försörjningskedjan – som går från djupa afrikanska gruvor till raffinaderier och lagringsvalv – påverkas av coronaviruset. Nyligen meddelade även raffinaderierna i Schweiz att de tillfälligt skulle stängas.

Även i Ryssland har störningar uppstått. Ett tecken på att verksamheten har saktat näer är att det nu kan ta en vecka istället för en dag att transportera ryskt guld utomlands, säger Alexey Zaytsev, chef för råvaror och finansieringsprodukter på den ryska banken Otkritie.

Ett annat exempel från Afrika är att Rand Refinery körs med reducerad kapacitet under en nationell lockdown i Sydafrika, även om företaget var undantaget från begränsningar.

Radn Refinery framhöll att det är viktigt att hålla en del bearbetning igång eftersom guld är en viktig källa till valutaintäkter. Anläggningen förädlar guld för företag inklusive AngloGold Ashanti och Gold Fields, som driver gruvor i hela Afrika.

”En fullständig avstängning av raffinaderiet skulle ha haft en dominoeffekt på produktionen på kontinenten” sade han. ”Dessutom skulle lagring av bruten guldmalm på ytan ha ökat säkerhetsrisken för alla gruvor.”

  2 Replies to “Corona skapar problem för guld att nå marknaden”

  1. Mikael skriver:

   Vad gör detta med guldpriset framöver????

  2. Mikael skriver:

   Innebär detta problem att guldet kommer att gå upp? Eller att det kommer att gå ner?

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  scroll to top