Connect with us

Nyheter

Corona skapar problem för guld att nå marknaden

Published

on

Fysiska guldtackor

Ett sydafrikanskt raffinaderi har slutat att skicka guld till London på grund av brist på kommersiella flygningar, vilket bidrar till ökade störningar på den fysiska bullionmarknaden.

Sydafrikas Rand Refinery, den afrikanska kontinentens enda guldraffinaderi, sa att företaget undersöker säkerhetsplaner och alternativa åtgärder för att kunna uppfylla sina leveransåtaganden till guldmarknaden i London.

Guldtacka - Fine gold 999.9

”Tillförseln från de etablerade gruvorna på den afrikanska kontinenten till raffinaderiet störs för närvarande” sade verkställande direktör Praveen Baijnath. ”Vi arbetar hårt med globala leverantörer av logistiktjänster för att säkerställa att våra in- och utgående åtaganden kan uppnås.”

Han angav inte hur mycket guld som påverkas. Men det är ett exempel på hur försörjningskedjan – som går från djupa afrikanska gruvor till raffinaderier och lagringsvalv – påverkas av coronaviruset. Nyligen meddelade även raffinaderierna i Schweiz att de tillfälligt skulle stängas.

Även i Ryssland har störningar uppstått. Ett tecken på att verksamheten har saktat näer är att det nu kan ta en vecka istället för en dag att transportera ryskt guld utomlands, säger Alexey Zaytsev, chef för råvaror och finansieringsprodukter på den ryska banken Otkritie.

Ett annat exempel från Afrika är att Rand Refinery körs med reducerad kapacitet under en nationell lockdown i Sydafrika, även om företaget var undantaget från begränsningar.

Radn Refinery framhöll att det är viktigt att hålla en del bearbetning igång eftersom guld är en viktig källa till valutaintäkter. Anläggningen förädlar guld för företag inklusive AngloGold Ashanti och Gold Fields, som driver gruvor i hela Afrika.

”En fullständig avstängning av raffinaderiet skulle ha haft en dominoeffekt på produktionen på kontinenten” sade han. ”Dessutom skulle lagring av bruten guldmalm på ytan ha ökat säkerhetsrisken för alla gruvor.”

Continue Reading
Advertisement

Tavex

2 Comments

2 Comments

  1. Mikael

    30 mars, 2020 at 21:13

    Vad gör detta med guldpriset framöver????

  2. Mikael

    30 mars, 2020 at 21:18

    Innebär detta problem att guldet kommer att gå upp? Eller att det kommer att gå ner?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära