Följ oss

Nyheter

Corona skapar problem för guld att nå marknaden

Publicerat

den

Ett sydafrikanskt raffinaderi har slutat att skicka guld till London på grund av brist på kommersiella flygningar, vilket bidrar till ökade störningar på den fysiska bullionmarknaden.

Sydafrikas Rand Refinery, den afrikanska kontinentens enda guldraffinaderi, sa att företaget undersöker säkerhetsplaner och alternativa åtgärder för att kunna uppfylla sina leveransåtaganden till guldmarknaden i London.

Guldtacka - Fine gold 999.9

”Tillförseln från de etablerade gruvorna på den afrikanska kontinenten till raffinaderiet störs för närvarande” sade verkställande direktör Praveen Baijnath. ”Vi arbetar hårt med globala leverantörer av logistiktjänster för att säkerställa att våra in- och utgående åtaganden kan uppnås.”

Han angav inte hur mycket guld som påverkas. Men det är ett exempel på hur försörjningskedjan – som går från djupa afrikanska gruvor till raffinaderier och lagringsvalv – påverkas av coronaviruset. Nyligen meddelade även raffinaderierna i Schweiz att de tillfälligt skulle stängas.

Även i Ryssland har störningar uppstått. Ett tecken på att verksamheten har saktat näer är att det nu kan ta en vecka istället för en dag att transportera ryskt guld utomlands, säger Alexey Zaytsev, chef för råvaror och finansieringsprodukter på den ryska banken Otkritie.

Ett annat exempel från Afrika är att Rand Refinery körs med reducerad kapacitet under en nationell lockdown i Sydafrika, även om företaget var undantaget från begränsningar.

Radn Refinery framhöll att det är viktigt att hålla en del bearbetning igång eftersom guld är en viktig källa till valutaintäkter. Anläggningen förädlar guld för företag inklusive AngloGold Ashanti och Gold Fields, som driver gruvor i hela Afrika.

”En fullständig avstängning av raffinaderiet skulle ha haft en dominoeffekt på produktionen på kontinenten” sade han. ”Dessutom skulle lagring av bruten guldmalm på ytan ha ökat säkerhetsrisken för alla gruvor.”

Fortsätt läsa
Annons
2 Kommentarer

2 Comments

  1. Mikael

    30 mars, 2020 vid 21:13

    Vad gör detta med guldpriset framöver????

  2. Mikael

    30 mars, 2020 vid 21:18

    Innebär detta problem att guldet kommer att gå upp? Eller att det kommer att gå ner?

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

USAs oljeproduktion tangerar all time high

Publicerat

den

US Energy Information Administration släppte igår den senaste statistiken för oljebranschen i USA, den för juli månad. Den visar att produktionen har fortsatt att stiga och var uppe i 12,991 miljoner fat per dag, vilket bara är ett avrundningsfel lägre än den högsta produktionen någonsin på 13 miljoner fat per dag som skedde i november 2019. Produktionen föll kraftigt i början av covid-19-pandemin men har sedan åter stigit. För att sätta 13 miljoner fat per dag i ett sammanhang så kan tilläggas att i slutet av 2016 så var produktionen omkring 8,5 miljoner fat per dag.

Bloomerg skriver att den största produktionsökningen kom från Texas där den nya högstanoteringen på 5,63 miljoner fat per dag gjordes. Produktionsökningen i USA kom trots att antalet riggar har minskat med 20 procent sedan slutet av november 2022. Man bör inte förvänta sig att produktionen ska fortsätta stiga i någon märkbar omfattning från dessa rekordnivåer då oljeproducenterna i USA numera fokuserar på att göra så stora vinster som möjligt, inte på att producera så mycket olja som möjligt.

Det kan tilläggas att som Råvarumarknaden.se rapporterade tidigare i månaden så har USAs produktion av flytande bränslen passerat tidigare rekord med bred marginal. Då räknas även flytande produkter från naturgas och biobränslen in.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vete, ett problem för många länder

Publicerat

den

Vete

Malaysia rustar för ytterligare prisökningar och brist på vetemjöl när exportörernas konflikter och inhemska problem förlängs medan extremväder hotar. Ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader försäkrar att den nuvarande tillgången på vetemjöl inom landet förblir ”hanterad och stabil”.

Rysslands krig i Ukraina skadar en global ekonomi som redan drabbats av covid-19-pandemin.

Eftersom båda länderna är bland världens viktiga spannmålsproducenter och exportörer, kämpar importörer efter alternativa källor till vete, eftersom mjöl är en basingrediens i baslivsmedelsprodukter i många länder.

I juli 2022, fem månader efter att kriget bröt ut, förhandlades spannmålsavtalet fram för att tillåta Ukraina att fortsätta exportera spannmål. Ryssland avslutade denna möjlighet i juli i år. Och så finns det de ogynnsamma väderförhållandena orsakade av fenomenet El Niño som också påverkar världens produktion av vete, vilket har fått Indien att förbjuda export av vete sedan förra året. Rädsla för torka och varmt väder i Argentina och Australien ytterligare komma att minska världens vetetillförsel senare under säsongen.

Malaysia finns bland de länder som drabbats av händelseförloppet, med företag som känner sig nödställda på grund av brist på vetetillförsel sedan förra året, vilket också resulterade i stigande priser på vetemjöl, särskilt för kommersiellt bruk.

Malaysia importerar både vete och mjöl. Baserat på uppgifter från ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader importerades 19 438 000 kg vetemjöl från Indien mellan 2021 och 2023, medan 80 procent av importen av vete kommer från Australien.

Flera åtgärder har vidtagits för att bevara tillgången och inköpspriset för vetemjöl, där ministeriet säger att det senare har förblivit relativt stabilt. Ministeriet har rekommenderat lokala mjölnare att förbereda sig för eventuell framtida importbrist genom att hålla vetelagren på högre nivåer, i upp till sex månader, för att säkerställa en tillräcklig tillgång.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Populära