Nyheter
Citi tror på ett guldpris på 2 300 dollar
I veckan var en stor dag för guld vars pris steg med 35 dollar per troy ounce. Guldpriset stänger numera på över 2 000 dollar. En nedgång i den amerikanska dollarn på data om lediga arbeten har fått finansmarknaderna att känna sig mer övertygade om att räntesänkningar kommer inom kort. Det har lett till ett stort köpintresse för guld som stigit till den högsta nivån sedan inledningen av Rysslands krig i Ukraina. Guldpriset har tidigare handlats så högt som 2 072 och 2 069 dollar per ounce, vilket är kommande motstånd för den ädla metallen.
Citigroup ser ett guldpris på 2 300 dollar på kort sikt
Citigroup spår ett guldpris på 2 300 USD på kort sikt.
”Guld har befunnit sig på fast mark hittills under 2023 med priser på i genomsnitt ~1 895 USD/oz efter att den amerikanska dollarns styrka och inflationen avtagit något.
Citi ser fyra potentiella makrodrivkrafter för marknaden här:
(1) STIR-handlare (short-term interest rate), vilket leder till ett snabbt rally över räntekurvan;
(2) oro över potentiell systemrisk och en ökande sannolikhet för recession, vilket leder till investerarnas efterfrågan på safe haven-tillgångar;
(3) ökat intresse för guld-ETFer och -optioner; och
(4) fysiskt guld som inte har någon motpartskreditrisk.
En annan faktor är flödena. Det senaste rallyt i guld startade under fjärde kvartalet på tecken om att Kina och Ryssland köper allt mer guld.
Nyheter
Tyska staten inleder mångmiljardsatsning på att säkra landets tillgång på olika råvaror
Nu är det klart, tyska staten inleder en satsning på att säkra landets tillgång på råvaror, där man vill säkra både delar och hela förädlingskedjan. Det fanns en diskussion i vilken form den nya fonden skulle få investera, men nu är man överens om att det både kan ske via lån och ägarkapital. Den nya fonden startas med 1 miljard euro och 30 ansökningar finns redan inlämnade. Investeringarna kan göras både i Tyskland och utomlands.
Målet är att minska beroendet av andra länder, liksom att stärka leveranskedjor och den tyska ekonomin. Frågan har inte minst kommit högt upp på agendan efter att de geopolitiska spänningarna blivit större. Tyskland får en väldigt stor andel av sina kritiska råvaror från Kina och man såg vilket maktmedel naturgas blev för Ryssland när de invaderade Ukraina.
Nyheter
Oljepriset reagerar inte längre vidare mycket av oroligheter i Mellanöstern
Vi har under en längre tid sett krig och oroligheter i Mellanöstern. Men till skillnad mot tidigare så reagerar inte längre oljepriset vidare mycket på händelserna. Går vi tillbaka längre i tiden så kunde ett enda pistolskott få oljepriset att reagera märkbart.
Den senaste händelsen är Israels attack på Hizbollah och med utgångspunkt i den händelsen så kommenterar Christian Kopfer oljemarknaden.
Nyheter
Ett samtal om hur man förverkligar sina investeringsidéer inom råvaror
Ara Mustafa, Nordnets investeringscoach och tidigare programledare för EFN Råvaror, för ett samtal med Gabriel Mellqvist om hur man går till väga för att förverkliga sina investeringsidéer när det kommer till råvaror.
-
Nyheter1 vecka sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter4 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Nyheter3 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys4 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter3 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
-
Nyheter4 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter2 veckor sedan
Italien satsar på ny kärnkraft