Följ oss

Nyheter

Chile vill beskatta landets kopparproduktion

Publicerat

den

Koppar-brorrar

Chile, ett av världens största kopparproducerande länder, arbetar på en lag för att beskatta landets kopparproduktion.

Koppar-brorrar
Foto: fdecomite

Koppar är kanske den viktigaste råvaran för förnyelsebar energi. Mycket av dagens kopparproduktion kommer från Chile, som också är hem för världens största koppargruva. Nu har det chilenska finansministeriet påbörjat arbetet på en ny lag för att beskatta kopparproduktion. Detta skulle införa avgifter på 8 till 26 procent för större producenter, beroende på deras rörelsemarginaler. För kopparproducenter i Chile är detta inte en välkommen utveckling, eftersom deras konkurrenskraft förmodligen skulle försämras. Branschexperter fruktar att detta kommer att minska investeringarna i kopparsektorn. Produktionsvolymerna skulle då sannolikt minska, vilket kan driva upp kopparpriset

Addera till detta diskussionen om ett förbud mot ryska metaller. London Metal Exchange (LME) överväger ett förbud mot ryska industrimetaller. Ett förbud skulle kunna minska utbudet och driva upp kopparpriserna. Tittar man på det viktiga konsumentlandet Kina – industrier för halvledare och elfordon behöver mycket koppar – verkar kopparimporten ha utvecklats robust. Förra året förbrukade Kina omkring elva miljoner ton koppar. Den uppåtgående trenden i Kinas efterfrågan på koppar verkar vara intakt igen, efter att ha gått upp och ner genom nedstängningar. Koppar är en av framtidens metaller eftersom det behövs betydande mängder till elfordon och andra områden inom förnyelsebar energi. Denna basmetall bör inte drabbas av bristande efterfrågan de kommande åren.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära