Följ oss

Nyheter

Centralbankerna köpte 77 ton guld i augusti 2023

Publicerat

den

Guldtacka i närbild

Centralbankernas efterfrågan fortsätter att dominera guldmarknaden och kan vara en viktig faktor till varför ädelmetallen fortsätter att hålla kritiska långsiktiga stödnivåer inför stigande obligationsräntor och ihållande amerikanska dollarstyrka.

World Gold Council rapporterade nyligen att centralbankerna köpte 77 ton guld i augusti, en ökning med 38 procent jämfört med juli månads köp. WGC noterade att under de senaste tre månaderna har centralbanker köpt 219 ton guld. Analytikerna sa att centralbankernas efterfrågan visar på se en god efterfrågan för året.

”Det här senaste köpet tyder på att vi nu bestämt har gått förbi nettoförsäljningen vi såg i april och maj, som främst drevs av tung, icke-strategisk försäljning från Turkiet”, säger Krishan Gopaul, senioranalytiker vid WGC, i rapporten. ”Vi är därför övertygade om att den långsiktiga trenden med en sund centralbanksefterfrågan kvarstår.”

Men medan efterfrågan har varit robust, noterade Gopaul att köpaktiviteten har varit begränsad till ett litet antal centralbanker. Kina fortsätter att dominera marknaden efter att landets centralbank köpt 29 ton guld i augusti.

Sedan den kinesiska centralbanken började sin köprunda i november förra året har People’s Bank of China ökat sina guldreserver med 217 ton till totalt 2 165 ton, vilket motsvarar drygt 4 procent av Kinas totala valutareserver.

Polens centralbank förblir också en betydande köpare efter att ha köpt 18 ton guld i augusti. Gopaul sa att Polens nationalbank har köpt 88 ton guld hittills i år och är på mål att nå målet på 100 ton den polska centralbanken, Narodowy Bank Polski (NBP), tillkännagav 2021. Gopaul noterade att Polens guldreserver på 314 ton nu representerar 11 procent av landets totala valutareserver.

En annan centralbank som WGC har bevakat noga är Turkiet, som köpte 15 ton guld i augusti. Den turkiska centralbanken fortsätter att bygga upp sina reserver efter betydande försäljningar i april och maj.

Andra centralbanksköpare var Uzbekistan, som ökade sina guldreserver med nio ton, Indiens centralbank, den tjeckiska centralbanken och Singapores monetära myndighet som vardera köpte två ton av ädelmetallen i augusti, och Kirgizistans centralbank, som köpte ett ton.

Nyheter

Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber

Publicerat

den

Skördar hampa

Hemp Innovation är en av de ledande aktörerna i Sverige gällande utveckling och produktion av hampa. Företaget har nu tecknat ett så kallat off take-avtal med HealthTextiles, som utvecklar kläder för vårdsektorn. Avtalet omfattar en produktion på upp till 200 ton, vilket är värt cirka 7 miljoner kronor.

Sverige är på väg att följa den internationella trenden och bygga upp en produktion av industriell hampa som är en av världens lönsammaste grödor att odla enligt Hemp Innovation. Företaget har på kort tid fått flera av Sveriges bönder att ställa om sin odling och alltmer börja fokusera på den snabbväxande och miljövänliga växten. Genom affärsområdet Hemp Foods har man redan börjat sälja hampafrön till ledande butiker och tar nu även ett kommersiellt grepp om hampaväxtens kraftiga stam som har världens starkaste biologiska fibrer.

”Avtalet bekräftar den kommersiella potentialen i Hemp Innovations verksamhet. Hampafiber kan användas brett och mångsidigt,” säger Clas Dahlén, grundare och vd för Hemp Innovation, och fortsätter:

”Vi märker att allt fler svenska aktörer är intresserade av hampa för industriellt bruk. Inte minst för den stora potentialen för mycket god lönsamhet.”

På den internationella marknaden har hampans storhet legat i strålkastarljuset ett bra tag. Bara under de senaste två åren har marknaden fått ett rejält uppsving. Från ett uppskattat värde på motsvarande cirka 80 miljarder kronor 2023, 100 miljarder kronor 2024, för att 2032 tangera 500 miljarder kronor, enligt Fortune Business Insights.

”Genom avtalet kan vi säkra den långsiktiga försörjningen av industriell hampafiber till vårt patenterade TorTex garn och tyg. Därmed är det viktigt att vi bygger upp ekosystemet för odlingen av industrihampa,” säger Tomas Persson, grundare och ägare av HealthTextiles, och fortsätter:

”Tidigare var problemet för lantbrukare, som är intresserade av att odla hampa, att det inte fanns någon marknad som off take-avtalet mellan HealthTextiles och Hemp Innovations skapar.”

För att möta den ökande efterfrågan av industriell hampa skalar Hemp Innovations upp genom att bygga ett eget fiberberedningsverk och tar i samband med detta in kapital.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vizsla Silver går från prospektering till utveckling

Publicerat

den

Borrprover hos Vizsla Silver

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver om bolagets övergång från prospektering till utveckling, med flaggskeppsprojektet Pancuo i Mexiko. Han lyfter fram vikten av tillstånd, projektfinansiering och potentialen för betydande silverproduktion. Samtalet omfattar också bolagets finansiella hälsa, infrastrukturfördelar och de optimistiska utsikterna för silvermarknaden.

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver

Publicerat

den

Graf över guldpriset med Eric Strand i bakgrunden

Eric Strand gästar EFN och kommenterar ädelmetallerna guld och silver. Guldpriset har fortsatt uppåt Strand lyfter fram att det bland annat beror på stigande budgetunderskott och centralbanker som köper. Försäkringsbolag i Kina kan bli en ny köpare av guld. En ytterligare drivkraft skulle kunna komma i form av oro för devalvering i Kina, vilket skulle göra det logiskt för folk i Kina att säkra värdet på sitt kapital. Han räknar med fortsatta uppgångar även inom silverpriset.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen guld.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära