Följ oss

Nyheter

Boliden köper Zinkgruvan och Neves Corvo-gruvan av Lundin Mining

Publicerat

den

Zinkgruvan

Boliden har ingått ett slutgiltigt avtal med Lundin Mining om att förvärva Neves-Corvo-gruvan i Portugal och Zinkgruvan i Sverige. Köpeskillingen som ska erläggas kontant för enheterna uppgår till 1 300 MUSD plus villkorade tilläggsköpeskillingar som kan uppgå till 150 MUSD, på en kassa- och skuldfri basis. Transaktionen, som avsevärt stärker Bolidens gruvproduktion samt interna försörjning av zink- och kopparkoncentrat, är föremål för sedvanliga godkännanden, inklusive myndighetsgodkännanden.

– Tillskottet av två kassaflödesgenererande zink- och koppargruvor i Portugal och Sverige har en stark industriell logik och passar strategiskt väl. Genom att optimera dessa välinvesterade enheter samt utveckla koncentratblandningen till våra befintliga smältverk kommer vi att skapa kort- och långsiktigt värde för båda våra affärsområden. Framöver kommer vi också att ha större utvecklingsmöjligheter för gruvnära prospektering i dessa attraktiva gruvregioner, kommenterar Mikael Staffas, VD och koncernchef, Boliden.

Neves-Corvo i korthet

Neves-Corvo-gruvan är en underjordisk zink-koppar-bly-silvergruva med anrikningsverk på plats, belägen cirka 200 km sydost om Lissabon, Portugal, i den västra delen av det iberiska pyritbältet. Under 2023 var produktionen av metaller i koncentrat följande:

  • Zink 108 812 ton
  • Koppar 33 823 ton
  • Bly 5 600 ton
  • Silver 1,9 Moz

Neves-Corvo-gruvans EBITDA för 2023 uppgick till 91 MUSD. Zink-reservhalten är 7,6 procent och koppar-reservhalten är 2,0 procent (enligt Lundin Minings beräknade mineraltillgångar och mineralreserver 2023). Neves-Corvos cash cost-position ligger runt 75:e percentilen på cash cost-kurvan för gruvor för både koppar och zink.

Zinkgruvan i korthet

Zinkgruvan är en underjordisk zink-koppar-bly-silvergruva med ett eget anrikningsverk, belägen cirka 200 km sydväst om Stockholm, Sverige. Under 2023 var produktionen av metaller i koncentrat följande:

  • Zink 76 349 ton
  • Koppar 4 434 ton
  • Bly 26 284 ton
  • Silver 2,3 Moz

Zinkgruvans EBITDA för 2023 uppgick till cirka 104 MUSD. Zink-reservhalten är 7,2 procent och koppar-reservhalten är 2,2 procent (enligt Lundin Minings beräknade mineraltillgångar och mineralreserver 2023). Zinkgruvans cash cost-position är i mitten av den andra kvartilen på cash cost-kurvan för zink.

Boliden efter förvärvet

Efter slutförandet av förvärvet kommer Boliden att driva sju gruvområden och fem smältverk, huvudsakligen inriktade på värdekedjorna för zink och koppar. Av de sju gruvområdena är fyra belägna i Sverige och ett vardera i Finland, Irland och Portugal. Efter Transaktionen, inklusive expansionen av Odda och återstarten av Tara, kommer Bolidens koncentratproduktion öka från 35 procent till 70 procent av smältverkskapacitet för zink och från 30 procent till 40 procent av smältverkskapacitet för koppar under de kommande åren. Produktionen av metaller i koncentrat i affärsområdet Gruvor kommer att öka, baserat på produktionssiffror för 2023, med 95 procent för zink och 43 procent för koppar. Transaktionen förväntas efter fullföljande att bidra positivt till vinst per aktie. Förutsatt konsensuspriser och villkor, beräknas det uppskattade EBITDA-bidraget från Neves-Corvo och Zinkgruvan under de kommande fem åren uppgå till 300-350 MUSD årligen.

Kapitalanskaffning

Den initiala köpeskillingen som ska erläggas kontant kommer att finansieras genom ett brygglån, som förväntas refinansieras genom en emission av aktier motsvarande cirka hälften av brygglånet och resterande belopp genom medel- och långfristig skuldfinansiering. Boliden har ännu inte bestämt om emissionen ska göras som en företrädesemission eller riktad emission.

Nyheter

Fortum undersöker möjligheten för ytterligare pumpkraft på tre platser i Sverige

Publicerat

den

Visualisering av pumpkraft,

Idag presenterar Fortum en förstudie för ny pumpkraft i Sverige. Målsättningen är att klargöra om förutsättningar finns för att i ett senare skede kunna ta ett investeringsbeslut. Utgångspunkten för Fortum är att ny pumpkraft kan bidra till både ett leveranssäkert elsystem och vara ekonomiskt lönsam.

Förstudiearbetet kommer att pågå under ca två år och under den tiden ska ekonomiska, miljömässiga och regulatoriska utmaningar och möjligheter för ny pumpkraft grundligt gås igenom. Tre geografiska områden kommer att undersökas: Lekstjärnen i Älvdalens kommun i Dalarna, samt Bastvålen och Höljessjön i Torsby kommun i Värmland.

Redan idag driver Fortum tre pumpkraftverk; Kymmen, Letten och Eggsjön, samtliga i Värmland. Den installerade kapaciteten i dessa pumpkraftverk är 89,5 megawatt. Vad den potentiella effektökningen från eventuella framtida pumpkraftverk kan bli kommer att analyseras i förstudien.

I takt med att andelen väderberoende kraftslag som sol- och vindkraft fortsätter att öka, kommer vikten av flexibilitet i elsystemet att bli än större. Flexibla lösningar, som pumpkraft, möjliggör en mer stabil elförsörjning när och där den behövs. Det ger mer förutsägbarhet för hushåll och industrier och därmed även för Fortums kunder.

“Pumpkraftverk ger viktig flexibilitet i elsystemet och har unika egenskaper. Den har en förmåga att både producera och konsumera elektricitet, och därtill lagra energi under långa perioder och i mycket stora mängder. Fortum driver sedan länge tre pumpkraftverk i Värmland och har gedigen kunskap om, och erfarenhet av tekniken.” säger Mikael Lemström, chef för Fortums Vattenkraft.

Inom förstudien kommer detaljerad planering och tekniska och miljömässiga bedömningar att ske, liksom samråd och dialog. Målet är en transparent och kontinuerlig dialog med berörda intressenter.

Fortum undersöker även pumpkraftverk i Finland genom Fortums delägda bolag Kemijoki Oy.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset stiger till över 2900 USD

Publicerat

den

Guld har under en längre tid haft en hög efterfrågan, inte minst från centralbanker i en värld av geopolitiska spänningar. Men även från olika typer av privatinvesterare.

Nu har guldpriset precis passerat 2 900 USD per uns. Donald Trumps handelskrig, och hot om flera faktiska krig, har skapat en enorm osäkerhet i världen. Igår meddelade Trump att USA inför tullar på 25 procent för stål och aluminium. Detta tillsammans fick guldpriset att lyfta. Först passerade terminen 2 900 USD och en stund senare följde spotpriset efter.

Graf över guldpriset per i USD per uns.
Guldpriset per i USD per uns.
Fortsätt läsa

Nyheter

BP-aktien stiger 7 procent på uppgiften att aktivistfonden Elliott har tagit en position

Publicerat

den

BP levererar flygbränslse

BP är det stora oljebolaget som har haft en väldigt dålig utveckling. Företaget har under senare år dragit ner på satsningar i olja och gas för att i stället satsa på förnybar energi. Det visade sig vara ett stort misslyckande. På senare tid har företaget börjat fokusera mer på olja och gas igen, samtidigt som man ser över satsningarna på förnybart.

Att aktien i huvudtaget handlas på den nivå den gör har vissa hävdat enbart beror på att marknaden förväntar sig att någon aktivist ska komma in och göra något med företaget. Nu verkar det besannas och aktien är denna morgon upp 7 procent. Financial Times skriver att aktivistinvesteraren Elliott Management med Paul Singer i spetsen har köpt in sig i BP.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära