Australien större exportör av LNG än Qatar

Naturgasflamma

Foto: Chris Hsia

Australien gick i november om Qatar och blev världens största exportör av LNG, dvs flytande naturgas. Detta blev möjligt efter att Australien under de senaste tre åren tagit ny exportinfrastruktur i bruk. Nästa år kan kapaciteten ökas ytterligare då Prelude-pipelinen blir klar. I början av 2016 exporterade Australien omkring 2 miljoner ton per månad och har sedan dess haft en stadig ökning till att i november nå närmare 7 miljoner ton. Qatar har under samma tid pendlat kring 6-7 miljoner ton.

Det som bidrog till att Australien kunde knipa förstaplatsen var att det pågick en del underhållsarbete i Qatar. Det är därför sannolikt att Qatar kan ta förstaplatsen under de närmaste månaderna fram till att Prelude-pipelinen börjar transportera naturgas i Australien.

I början av 2020-talet är det dock troligt att Qatar får en stabil förstaplats säger energianalytikern Saul Kavonic på Credit Suisse. Landet satsar stort på export av LNG och lämnade precis OPEC med motivationen att olja inte har någon stor roll i landets energiexport utan att de satsar allt på LNG. Qatar har som plan att öka sin LNG-kapacitet från sin nuvarande produktionsnivå på 77 miljoner ton per år till 110 miljoner ton år 2024.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top