Connect with us

Nyheter

Nytt rekordår för svensk gruvindustri

Published

on

Sveriges geologiska undersökning, SGU, en expertmyndighet för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige, meddelade idag att 2011 var ett nytt rekordår för den svenska mineralnäringen. Rekordproduktion, rekordinvesteringar i prospektering och rekordmånga förlängda undersökningstillstånd.

Aldrig har den svenska gruvnäringen producerat så mycket malm som den gjorde år 2011. Volymen icke järnmalm nådde upp till hela 36,9 miljoner ton och volymen järnmalm för anrikning nådde upp till 30,4 miljoner ton.

Malmproduktion i Sverige år 1900 - 2011

Intresset för att hitta nya gruvor är också fortsatt stort. År 2011 investerade gruv- och prospekteringsbolag nästan 800 miljoner kronor i Sverige, närmare bestämt 783 miljoner kronor. Under förra toppåret, år 2008 investerades ca 760 miljoner kronor.

Prospekteringsinsatser i sverige år 1982 - 2011

År 2011 var också ett rekordår när det gällde antalet förlängda undersökningstillstånd – 371 stycken. Totalt nådde antalet förlängda och nya tillstånd upp till 573 stycken under året, också det ett rekord.

Undersökningstillstånd och inmutningar i Sverige år 1981 - 2011

Det innebär att det sammanlagt, vid årets utgång, fanns 1139 giltiga undersökningstillstånd i Sverige. Dessa tillstånd innehas av 97 olika företag och 47 privatpersoner.

Spännande prospekteringsresultat

Fakta om gruvor och mineraler i SverigeAtt antalet ansökningar om förlängning har ökat beror på att i många områden med befintliga tillstånd har prospekteringsresultaten varit så intressanta att bolagen har velat satsa på ytterligare undersökningar.

Det företagen i första hand letat efter under året är enligt ansökningarna guld. Därnäst kommer koppar järn och zink.

De nya tillstånden är koncentrerade till de tre malmregionerna i landet: Malmfälten i Norrbotten, Skelleftefältet och guldlinjen i Västerbottens län samt Bergslagen.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära