Connect with us

Nyheter

ABB tecknar avtal med Savannah Resources när planerna fortskrider för litiumprojekt med nollutsläpp i Europa

Published

on

Savannah Resources litiumproduktion

ABB och Savannah Resources har skrivit på ett samförståndsavtal (MoU) om att utforska industriell automation och smarta elektrifieringslösningar för utvecklingen av Savannahs litiumprojekt i Barroso i norra Portugal. Projektet är den största kända resursen för spodumenlitium i Europa och kan vara en viktig källa till koldioxidneutralt litiumkoncentrat för att möta växande efterfrågan på batterier till elfordon.

Svannah Resources ska bryta litium

Under avtalet för det tidiga stadiet kommer ABB att använda sin tekniska expertis för att utforma produktionsstyrnings- och processlösningar för produktion av litiumkoncentrat och integrerad spodumenbrytning i linje med Savannahs mål om utsläppsfri verksamhet år 2030.

Barroso-litiumprojektet ligger 143 kilometer nordost om Porto och är Europas största kända resurs med hårdspodumenlitium. Savannah har som mål att utveckla en verksamhet som tillverkar koldioxidneutralt litiumkoncentrat av premiumkvalitet som ett strategiskt råmaterial i leveranskedjan för batterier till elfordon i Europa. Lokal elektricitet, som huvudsakligen framställs av vattenkraft, solenergi och vindenergi med noll koldioxidutsläpp, skulle användas för att leverera ström till projektet. ABB:s tekniklösningar för gruvdrift är väl anpassade och skulle maximera användningen av förnybar energi och elektrifiering för att flytta projektet mot koldioxidneutral produktion.

Den europeiska litiumbatteritillverkningen är inställd på snabb tillväxt och en ökande efterfrågan på litiumkemisk framställning. Detta drivs av EU-kommissionens mål att göra EU koldioxidneutralt och minska EU:s transportutsläpp med 90 procent till 2050.

Savannah fokuserar på en ansvarsfull utveckling av Barroso-litiumprojektet genom att använda 238 enskilda åtgärder för att eliminera eller mildra miljöpåverkan. Dessa åtgärder kommer att ingå i den definitiva genomförbarhetsstudien för projektet, som Savannah håller på att slutföra. Där ingår även åtgärderna från den aktuella studien av minskade koldioxidutsläpp i projektet, som stöder Savannahs åtagande att nå utsläppsfri verksamhet år 2030 eller tidigare. Savannah lägger också stor vikt vid sitt sociala ansvar, och en omfattande uppsättning program har utformats för att dela fördelar och möjligheter med lokala samhällen.

”ABB ligger i framkant när det gäller den automatisering och elektrifiering som krävs för vår resa mot minskade koldioxidutsläpp”, säger David Archer, vd för Savannah. ”Vi är glada över att ha deras expertis när vi fortsätter att genomföra vår strategi för minskade koldioxidutsläpp för att bygga Europas första produktionsanläggning för litiumspodumen, som en kritisk leverantör av råmaterial med låga koldioxidutsläpp för mer hållbara batterier.”

”Utvecklingen av Savannahs Barroso-litiumprojekt ger oss ytterligare en möjlighet att visa upp ABB:s ledarskap inom industriell automation och smart elektrifiering i Europa, tillämpad mot nyckeloperationer för den växande europeiska batterileveranskedjan”, säger Frederik Esterhuizen, Hub Manager Central and South Europe & Australia på ABB:s division Process Industries. ”Det här är ytterligare ett steg i vårt fortsatta arbete för att möjliggöra mer hållbar och fossilfri gruvdrift.”

ABB kommer också att arbeta för bindande avtal med Savannah om framtidens lösningar för elektrifiering, automation och digitalisering.

Nyheter

Goldman Sachs tror på högre oljepriser i juni

Published

on

Olja pumpas upp

Goldman Sachs förväntar sig högre oljepriser under de kommande tolv månaderna, sade analytiker från investmentbanken i en analysuppdatering. Goldman Sachs skriver att banken tror på en prognostiserad efterfrågeökning i Kina till mer än 16 miljoner fat per dag under perioden.

Banken är positivt inställd till alla råvaror. Förra veckan sa dess råvaruchef, Jeffrey Currie, att utflödet av kapital från energiindustrin kommer att resultera i brister som kommer att visa sig senare i år.

”Historiskt sett, när du har den här typen av kapitalutflöden, tar det månader att få tillbaka kapitalet. Vi kommer fortfarande att få ett underskott av olja i juni och det kommer att driva upp oljepriserna”, sa Currie vid Financial Times Commodities Global Summit.

Currie är inte den enda branschobservatören som förutspår ett högre oljepris. Även denna vecka sa hedgefondförvaltaren Pierre Andurand att oljan kommer att återhämta sig och stiga till 140 dollar per fat i slutet av året. Han anser att den nuvarande nedgången varit spekulativ och beror från banksektorn.

Mycket av haussen kring oljepriserna har att göra med Kina. Den kinesiska energiimporten var väldigt låg under de första två månaderna av 2023. Den kinesiska oljeimporten förväntas ta fart senare i år med potentiellt rekordhöga råoljeinköp, även om Peking har satt sitt lägsta årliga ekonomiska tillväxtmål på decennier.

Den genomsnittliga oljeimporten under de två första månader 2023 var lägre än för samma period förra året. Skillnaden var emellertid endast marginell, 1,3 procent. Oljeimporten under januari och februari 2023 tenderar att vara svagare i Kina på grund av nyårshelgerna.
Ändå förväntar sig i stort sett alla analytiker att den kinesiska efterfrågan på olja kommer att växa under de kommande månaderna med sikte på den tillväxttakt på 5 procent som fastställts av regeringen. Dessutom kommer en del ny raffineringskapacitet att startas i år, vilket borde garantera en starkare efterfrågan och stödja priserna.

Continue Reading

Nyheter

Kakaopriserna stiger på minskade leveranser från Elfenbenskusten

Published

on

Kakaofrukt

En svagare dollar i torsdags ledde till att flera spekulanter som tagit position för fallande pris valde att täcka sina korta positioner i kakaoterminer. Efter att regeringsdata visade att utbudet av kakao från Elfenbenskusten ser ut att minska så har kakaopriset stärks. Kursuppgången begränsades emellertid av att de europeiska kakaolagren stigit till 139 060 MT, den högsta siffran på sex månader.

Måndagens regeringsdata visade att Elfenbenskustens bönder skickade 1,73 MMT kakao till landets hamnar för regleringsåret 2022/2023 från 1 oktober till 12 mars. Siffran är en minskning med 3,4 procent på årsbasis. Elfenbenskusten är den största kakaoproducenten i världen. 

Nigeria ser en nedgång i sin kakaoexport

En nedgång i kakaoexporten från Nigeria är gynnsam för priserna. Cocoa Association of Nigeria rapporterade i måndags att landets kakaoexport för januari 2023 sjönk med 5,9 procent på årsbasis till 43 405 MT. Nigeria är världens femte största producent av kakaobönor.

Oron för utbudet på vissa västafrikanska kakaogrödor har begränsat eventuella nedgångar i kakaopriserna. Kakaobönder fortsätter att kämpa med bristen på gödningsmedel och bekämpningsmedel eftersom Rysslands krig i Ukraina har begränsat den ryska exporten av kaliumklorid och andra gödningsmedel över hela världen.

Tidigare den här månaden steg kakao i New York till en högsta nivå på två år, och kakao i London nådde en högsta nivå på 13 veckor, efter att International Cocoa Organization (ICCO) förutspådde att de globala kakaolagren 2022/2023 skulle falla 3,5 % år/år till 1,653 MMT. 

Continue Reading

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Populära