Följ oss

Nyheter

Den svenska spannmålsskörden ser ut att bli något mindre än förväntat

Publicerat

den

Spannmål

Den svenska spannmålsskörden förväntades i år landa på en normalnivå på 5,4 miljoner ton men Lantmännen indikerar nu att den kan bli något lägre. Priserna är samtidigt nedpressade. En sämre skörd i Europa påverkar mindre än att stora delar av världen har haft stora skördar. Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson säger att Jordbruksverkets prognos i november kommer att bringa mer klarhet kring den svenska skörden.

Nyheter

Tyska staten inleder mångmiljardsatsning på säkra landets tillgång på olika råvaror

Publicerat

den

Nu är det klart, tyska staten inleder en satsning på att säkra landets tillgång på råvaror, där man vill säkra både delar och hela förädlingskedjan. Det fanns en diskussion i vilken form den nya fonden skulle få investera, men nu är man överens om att det både kan ske via lån och ägarkapital. Den nya fonden startas med 1 miljard euro och 30 ansökningar finns redan inlämnade. Investeringarna kan göras både i Tyskland och utomlands.

Målet är att minska beroendet av andra länder, liksom att stärka leveranskedjor och den tyska ekonomin. Frågan har inte minst kommit högt upp på agendan efter att de geopolitiska spänningarna blivit större. Tyskland får en väldigt stor andel av sina kritiska råvaror från Kina och man såg vilket maktmedel naturgas blev för Ryssland när de invaderade Ukraina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriset reagerar inte längre vidare mycket av oroligheter i Mellanöstern

Publicerat

den

Christian Kopfer

Vi har under en längre tid sett krig och oroligheter i Mellanöstern. Men till skillnad mot tidigare så reagerar inte längre oljepriset vidare mycket på händelserna. Går vi tillbaka längre i tiden så kunde ett enda pistolskott få oljepriset att reagera märkbart.

Den senaste händelsen är Israels attack på Hizbollah och med utgångspunkt i den händelsen så kommenterar Christian Kopfer oljemarknaden.

Christian Kopfer kommenterar olja i relation till Mellanöstern.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ett samtal om hur man förverkligar sina investeringsidéer inom råvaror

Publicerat

den

Ara Mustafa och Gabriel Mellqvist pratar om hur man investerar i råvaror.

Ara Mustafa, Nordnets investeringscoach och tidigare programledare för EFN Råvaror, för ett samtal med Gabriel Mellqvist om hur man går till väga för att förverkliga sina investeringsidéer när det kommer till råvaror.

Hur man investerar i råvaror, Ara Mustafa förklarar.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära