Följ oss

Nyheter

Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser

Publicerat

den

Vindkraftverk

Elpriset i september väntas hamna på 25 öre/kWh, och även oktober ser ut att bli billig. Ett nytt EU-direktiv väntas dock ge elpriserna norrut en skjuts uppåt. Det visar elbolaget Bixias prognos för hösten 2024.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

En svensk sommar utan extrema temperaturer och något mer nederbörd än normalt, kombinerat med en relativt lugn omvärld resulterade i att det genomsnittliga elpriset under juli och augusti landade på 22 öre/kWh. Det är mer än 40 procent lägre än 2023 års redan låga snitt på 41 öre/kWh för motsvarande period. Och de låga priserna ser ut att fortsätta även in på hösten.

– September och oktober blir sannolikt väldigt billiga. Vattenmagasinen är redan innan höstens regn välfyllda för årstiden och höstvindarna kommer innebära ökad vindkraftsproduktion. Samtidigt tar vi del av den kraftigt utbyggda solkraften i Europa ett tag till. Den pågående lågkonjunkturen med dämpad industriproduktion bidrar också till att hålla priserna nere, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.

Så väntas elpriset bli september och oktober 2024 (föregående års utfall inom parentes)

SeptemberOktober
Systempris25 öre/kWh (16 öre, förra årets pris)30 öre/kWh (31 öre, förra årets pris)
SE115 öre/kWh (11 öre)15 öre/kWh (18 öre)
SE215 öre/kWh (11 öre)15 öre/kWh (18 öre)
SE318 öre/kWh (24 öre)23 öre/kWh (33 öre)
SE435 öre/kWh (51 öre)38 öre/kWh (36 öre)
Källa: Bixia

EU-direktiv ger jämnare elpriser i landet

Den första oktober träder ett nytt EU-direktiv i kraft som gör det möjligt att tillhandahålla mer effekt i elnätet. Det är positivt för elproducenterna som kan exportera mer el, men för konsumenterna, speciellt i norra Sverige, kan den ökade exporten innebära en höjning av elpriset.

– När Sverige exporterar mer av sin billiga el kommer norra Sverige, alltså SE1 till SE3, bli av med mer el till elområde 4 i södra Sverige. Exakt hur det kommer att påverka elpriserna går inte att säga men min tro är att det kommer att resultera i att skillnaden i elpris mellan Sveriges olika elområden minskar något, säger Johan Sigvardsson.

Nyheter

Tyska staten inleder mångmiljardsatsning på säkra landets tillgång på olika råvaror

Publicerat

den

Nu är det klart, tyska staten inleder en satsning på att säkra landets tillgång på råvaror, där man vill säkra både delar och hela förädlingskedjan. Det fanns en diskussion i vilken form den nya fonden skulle få investera, men nu är man överens om att det både kan ske via lån och ägarkapital. Den nya fonden startas med 1 miljard euro och 30 ansökningar finns redan inlämnade. Investeringarna kan göras både i Tyskland och utomlands.

Målet är att minska beroendet av andra länder, liksom att stärka leveranskedjor och den tyska ekonomin. Frågan har inte minst kommit högt upp på agendan efter att de geopolitiska spänningarna blivit större. Tyskland får en väldigt stor andel av sina kritiska råvaror från Kina och man såg vilket maktmedel naturgas blev för Ryssland när de invaderade Ukraina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriset reagerar inte längre vidare mycket av oroligheter i Mellanöstern

Publicerat

den

Christian Kopfer

Vi har under en längre tid sett krig och oroligheter i Mellanöstern. Men till skillnad mot tidigare så reagerar inte längre oljepriset vidare mycket på händelserna. Går vi tillbaka längre i tiden så kunde ett enda pistolskott få oljepriset att reagera märkbart.

Den senaste händelsen är Israels attack på Hizbollah och med utgångspunkt i den händelsen så kommenterar Christian Kopfer oljemarknaden.

Christian Kopfer kommenterar olja i relation till Mellanöstern.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ett samtal om hur man förverkligar sina investeringsidéer inom råvaror

Publicerat

den

Ara Mustafa och Gabriel Mellqvist pratar om hur man investerar i råvaror.

Ara Mustafa, Nordnets investeringscoach och tidigare programledare för EFN Råvaror, för ett samtal med Gabriel Mellqvist om hur man går till väga för att förverkliga sina investeringsidéer när det kommer till råvaror.

Hur man investerar i råvaror, Ara Mustafa förklarar.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära