Följ oss

Nyheter

Vattenfall och Industrikraft ska investera tillsammans i all form av fossilfri kraftproduktion

Publicerat

den

Vattenfall och industrisamarbetet Industrikraft har tecknat avtal för att identifiera och utvärdera förutsättningar för saminvesteringar i ny fossilfri kraftproduktion i Sverige. Nu inleds arbetet med konkreta insatser för att möta efterfrågan med ett utbud som banar väg för Sveriges konkurrenskraft som industrination. Avtalet mellan Vattenfall och Industrikraft löper tills vidare och omfattar alla fossilfria kraftkällor, dvs inklusive kärnkraft.

Sverige bedöms behöva en fördubblad fossilfri elproduktion de kommande decennierna för att möta industrins och samhällets ökade efterfrågan på el för att klara omställningen. Efterfrågan drivs främst av indirekt elektrifiering av industrin, industriell direktelektrifiering och transporter.

Vattenfall och det nyetablerade industrisamarbetet Industrikraft, som för närvarande består av Alfa Laval, Boliden, SKF, Stora Enso och Volvokoncernen, ska tillsammans utreda förutsättningarna för gemensamma investeringar i ny elproduktion. Samarbetet inkluderar frågeställningar som ramverk för saminvestering, identifiering av projekt och bedömning av genomförbarhet med avseende på tillstånd, nätanslutning samt lönsamhet.

Nya investeringar i elproduktion är nyckeln till att möjliggöra elektrifieringen av industrin i Sverige och säkra en balans mellan ny industriell efterfrågan och ny tillgång på el. Samarbetet omfattar alla fossilfria kraftkällor.

– Tillräckligt mycket ny elproduktion för att säkra svenska företags konkurrenskraft är något som länge varit högt på agendan i vår dialog med industrin. Vi ser fram emot att samarbeta med Industrikraft för att möjliggöra investeringar i ny fossilfri elproduktion, något som behövs både på kort och lång sikt. Vattenfall tillför expertis om energimarknaden, elsystemet och de olika kraftslagen. Tillsammans kan vi skapa förutsättningar för ett hälsosamt och långsiktigt investeringsklimat. säger Anna Borg, vd och koncernchef Vattenfall.

– Industrikraft har bildats för att stödja arbetet med att forma det framtida energisystemet i Sverige och en plattform med Vattenfall blir viktigt för att ta det arbetet framåt. I takt med att flera av de svenska industribolagen ansluter till Industrikraft blir samarbetsavtalet av strategisk vikt för båda parter, kommenterar Tom Erixon ordförande Industrikraft.

Riskdelning kan ge kärnkraft och mer vindkraft

Det finns ett stort behov av mer baskraft i Sverige som exempelvis kärnkraft kan ge, men det är riskfyllt att ta stora investeringsbeslut där avkastningen ska komma många årtionden i framtiden. Det är även riskfyllt med exempelvis vindkraft där enorma investeringar i Sverige har blivit värdelösa. Olika former av riskdelning och samarbete kan avhjälpa många av utmaningarna.

Industrin behöver stora volymer och en stabil tillgång på elektricitet, så de har ett incitament att gå kraftproducenter till mötes, för det andra alternativet är att de ska bygga allt i egen regi.

Det går att dra i olika parametrar. Industrin kan åta sig att köpa vissa volymer elektricitet till vissa priser, industrin kan delvis betala på förhand, de kan vara med att investera osv. Industrin kan även erbjudas priser som delvis är lägre, men att industrin då åtar sig att dra ner på sin efterfrågan när behovet från övriga marknaden är stort. Det ska bli intressant att se vilka lösningar samarbetet mellan Vattenfall och industrin leder fram till.

Nyheter

Tyska staten inleder mångmiljardsatsning på säkra landets tillgång på olika råvaror

Publicerat

den

Nu är det klart, tyska staten inleder en satsning på att säkra landets tillgång på råvaror, där man vill säkra både delar och hela förädlingskedjan. Det fanns en diskussion i vilken form den nya fonden skulle få investera, men nu är man överens om att det både kan ske via lån och ägarkapital. Den nya fonden startas med 1 miljard euro och 30 ansökningar finns redan inlämnade. Investeringarna kan göras både i Tyskland och utomlands.

Målet är att minska beroendet av andra länder, liksom att stärka leveranskedjor och den tyska ekonomin. Frågan har inte minst kommit högt upp på agendan efter att de geopolitiska spänningarna blivit större. Tyskland får en väldigt stor andel av sina kritiska råvaror från Kina och man såg vilket maktmedel naturgas blev för Ryssland när de invaderade Ukraina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriset reagerar inte längre vidare mycket av oroligheter i Mellanöstern

Publicerat

den

Christian Kopfer

Vi har under en längre tid sett krig och oroligheter i Mellanöstern. Men till skillnad mot tidigare så reagerar inte längre oljepriset vidare mycket på händelserna. Går vi tillbaka längre i tiden så kunde ett enda pistolskott få oljepriset att reagera märkbart.

Den senaste händelsen är Israels attack på Hizbollah och med utgångspunkt i den händelsen så kommenterar Christian Kopfer oljemarknaden.

Christian Kopfer kommenterar olja i relation till Mellanöstern.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ett samtal om hur man förverkligar sina investeringsidéer inom råvaror

Publicerat

den

Ara Mustafa och Gabriel Mellqvist pratar om hur man investerar i råvaror.

Ara Mustafa, Nordnets investeringscoach och tidigare programledare för EFN Råvaror, för ett samtal med Gabriel Mellqvist om hur man går till väga för att förverkliga sina investeringsidéer när det kommer till råvaror.

Hur man investerar i råvaror, Ara Mustafa förklarar.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära