Följ oss

Nyheter

Sol, vind och vatten gynnar elpriserna

Publicerat

den

Solceller mot blå himmel

Lägre efterfrågan på el under sommaren och låga elpriser på kontinenten, framför allt i Tyskland som har mycket solkraft, i kombination med mycket vind och vatten pressar ner elpriserna i Sverige. 

De rörliga elpriserna sjunker och tangerar elpriserna för juni 2020. Spotpriset på Nord Pool i elområde 3 (Södra Mellansverige) var då 24,89 öre/kWh och i år 27,27 öre/kWh. Att jämföras med i fjol då det var 53,06 öre/kWh.

– Elpriset påverkas av en rad faktorer men det som påverkar mest är ändå vädret. Mycket sol och vind bidrar med mer el till systemet. Enligt våra analyser kommer temperatur och nederbörd att hålla sig till det normala. På sommaren när det är varmt minskar efterfrågan på el och många industrier har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.

Månadsmedel Spotpriser på Nord Pool, Juni 2022-2024

Tillgängligheten för kärnkraften i Norden ligger i början av juli på drygt 80 procent av installerad effekt. Det blåser bra och vattenmagasinen ligger på normala nivåer tack vare den pågående vårfloden som har optimala förhållanden med varmare dagar och låga nattemperaturer.

– Den som har ett rörligt elprisavtal med timpris har mycket att vinna på att vara aktiv och hålla koll på energianvändningen. Det kan till exempel vara bättre att ladda elbilen mitt på dagen istället för på natten eftersom elpriset är mer volatilt och gamla sanningar om att elpriset är lägst på natten inte längre stämmer. Sen när man står inför valet av elavtal är det lätt att jämföra det rörliga elpriset med ett fast elpris. Prisskillnaderna är idag stora men man får inte glömma bort att det fasta elpriset även inkluderar framtida vintermånader, säger Jonas Stenbeck.

De geopolitiska oroligheterna och striderna i Mellanöstern fortsätter, vilket påverkar elmarknaden. Gaspriserna har stigit något men oljepriset är fortsatt stabilt vilket även stabiliserar de nordiska elpriserna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Om prognosen stämmer kommer vi även få bra förutsättningar inför hösten, när det kommer till elpriset. Men det förutsätter att produktionen av sol och vindkraft fortsätter i samma utsträckning under resten av sommarmånaderna och inget oförutsett sker i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.

Juni 2024 (medelspotpris)  Juni 2023 (medelspotpris)  
Elområde 1, Norra Sverige     24,04 öre/kWh 51,61 öre/kWh 
Elområde 2, Norra Mellansverige     24,04 öre/kWh 51,61 öre/kWh 
Elområde 3, Södra Mellansverige     27,27 öre/kWh 53,06 öre/kWh 
Elområde 4, Södra Sverige     62,70 öre/kWh 103,39 öre/kWh 
Spotpriset på Nord Pool Spot omfattar inte kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader.  

Nyheter

Tyskland inleder sin massiva satsning på att elda naturgas för att göra elektricitet

Publicerat

den

Naturgas brinner på spisen

Tyskland har efter förhandlingar om statsbudgeten nu gjort klart att man i slutet av 2024 eller början av 2025 ska hålla de första auktionerna för att bygga nya kraftverk på totalt 12,5 GW för att göra elektricitet genom att elda naturgas. Kraftverken kommer att få bidrag av staten och auktionerna är enligt modellen att de aktörer som kräver minst bidrag får uppdragen. Staten har valt att gå bort från att garantera ett visst pris på elektriciteten till att i stället ge investeringsstöd.

Det är dock för lite kapacitet, landets energimyndighet har tidigare sagt att det krävs så mycket som 21 GW av gaseldade kraftverk vid 2030. För att sätta detta i relation till något, 1 GW är ungefär vad en stor kärnkraftsreaktor producerar. Till 2030 måste Tyskland alltså bygga gaskraftverk motsvarande 21 stora kärnkraftsreaktorer.

Tyskland har lagt ner sina kärnkraftverk och ska inte bygga några nya. Landet har alltid gillat naturgas, det är den energiform som alla grupper i samhället kan komma överens om är ok. Till och med Greenpeace i Tyskland har tjänat pengar på att sälja denna fossila energi.

Vätgas är säljargumentet

De nya satsningarna på gaskraftverk säljs in med att de i ett senare skede ska gå över till att elda mer eller mindre koldioxidfri vätgas. Sannolikheten att det kommer att hända i någon större skala inom överskådlig framtid är dock låg.

I ett första steg är tanken att delvis använda blå vätgas. Det vill säga vätgas som gjorts av fossil energi men där koldioxiden skiljs av och lagras under jord. Det är ett klart dyrare alternativ än naturgas.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

I nästa steg är tanken att att använda grön vätgas. Denna produktion av vätgas finns ännu så länge inte. Tyskland planerar att importera vätgas från Australien, Saudiarabien och länder i Afrika. Idag är denna typ av produktion ännu så länge väldigt mycket dyrare än naturgas och har därför inte byggts ut. Det är en sak att producera mindre mängder för att göra grönt flygbränsle, men att producera enorma mängder elektricitet från väldigt dyr gas för att driva ett helt land, det är svårt att införa i praktiken.

För att grön vätgas ska produceras i stora mängder till rimliga priser krävs teknologiska framsteg, som ska göras till kommersiella produkter och sedan byggas i stor skala. Det är alltså inte någonting som kommer att finnas i närtid.

Tyskland satsar på fusionskraft

Tyskland har valt att lägga ner sin kärnkraft, vilket gör att man i stället använder fossil energi. Man ska inte heller bygga någon ny kärnkraft, vilket innebär att man får krångla sig fram med sitt gasspår även under minst hela 2030-talet.

Tyskland har dock valt att satsa på fusionskraft, den formen av kärnkraft är landet bekväm med och där satsar man forskningspengar. Utvecklingen inom fusionskraft går snabbare än någonsin i världen just nu, även i Sverige. Det finns företag som hoppas kunna ta en första testreaktor i bruk inom kort. Men ännu så länge finns det inte en enda i världen. Och från testreaktor till kommersiell reaktor är det ytterligare steg. Och därifrån till att kunna bygga i stor skala är det ytterligare steg.

Sannolikheten är stor att Tyskland kommer elda naturgas för att göra elektricitet under lång tid. Det ligger också i linje med att Tyskland ingått stora avtal om att köpa LNG från Qatar som sträcker sig in på 2040-talet.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Stor risk att Africa Energy inte överlever det kommande året

Publicerat

den

Africa Energy-plattform

Det ser tyvärr mörkt ut för Africa Energy, Affärsvärlden ger en säljrekommendation till aktien. Orsaken är att bolagets partners drar sig ur den gemensamma licensen 11B/12B vilket sannolikt gör den värdelös och då är även Africa Energy värdelöst.

”Vi tror att risken är överhängande för att Africa Energy inte överlever det kommande året. En rimlig tolkning av att CNR och att sannolikt även Total överger sitt ägande i 11B/12B istället för att sälja är att licensen inte betingar något värde att tala om. Hela värdet i Africa Energy är nu sannolikt borta”

Var Block 11B/12B finns utanför Sydafrika
Fortsätt läsa

Nyheter

Africa Oil är bra att köpa anser Stifel som inleder analysbevakning

Publicerat

den

Stifel tar upp Africa Oil för analysbevakning och inleder med en köprekommendation för olje- och gasbolaget som bland annat är börsnoterat i Stockholm. Riktkursen har satts till 3,50 kanadensiska dollar, motsvarande 27,09 svenska kronor.

Analysen lyfter fram att bolaget har ”etablerat en attraktiv portfölj av tillgångar i tidigare skeden”. Man skriver vidare att affären om att köpa resterande andel i Prime Oil & Gas ses som transformativ. Affären ska förenkla bolagets struktur samt transparens.

Africa Oil ökar kassaflödet till nivåer som ytterligare stöder organisk tillväxt, vilket ger en av de mest konkurrenskraftiga utdelningarna bland bolagen Stifel bevakar på området, och det lämnar fortfarande kapacitet för förvärv.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära