Följ oss

Nyheter

Lägre elpris i vinter – trots kallare väder

Publicerat

den

Elpriset i januari i år blev lägre än i fjol trots att det varit betydligt kallare. I snitt kostade elen 77 öre per kWh i system, vilket är 25 procent lägre än samma period 2023. Fallande bränslepriser och betydligt lägre elpris på kontinenten håller nere elpriserna. I februari väntas mildare väder få elpriset att falla till 60 öre per kWh.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

Vinterns elpris påverkas i stor utsträckning av vädret i Norden och hushållens förbrukning. Tidvis har vädret varit mycket kallt, vilket ökat elförbrukningen samtidigt som hushållen inte längre har lika stort fokus på att spara el. Trots detta landar elpriset för januari på knappt 80 öre per kWh, vilket är något under elpriset samma period i fjol då elen kostade 1 krona per kWh i snitt. De extrema väderväxlingarna har bidragit till volatilitet i elpriset, som pendlat mellan noll kronor per kWh och 5,90 kronor per kWh under januari.

– Det har varit riktigt kallt periodvis och vi har förbrukat betydligt mer el i Sverige i januari i år.  Att elpriset ändå inte skjutit i höjden beror på låga bränslepriser och att elpriserna på kontinenten varit nästan hälften jämfört med i fjol, säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia.

Att bränslepriserna sjunkit betydligt sedan i oktober i fjol trots geopolitisk oro beror på den allt svagare konjunkturen. Elpriserna i Tyskland, som ofta spiller över på de svenska priserna, ligger på betydligt lägre nivåer än i fjol. I januari kostade elen 85 öre per kWh jämfört med 1,30 kronor samma period i fjol.

Lägre priser i februari

Att vädret i slutet av januari slog om till milt, blött och blåsigt påverkar förväntningarna för resten av vintern.  I februari väntas elpriset landa på runt 60 öre per kWh, vilket är 25 procent lägre än i fjol då elpriset landade på 91 öre per kWh.  

– Väderomslaget i slutet av januari fick terminerna att falla. Marknaden förväntar sig ett elpris på runt 60 öre per kWh i februari. Så sent som i början av januari var förväntansbilden runt en krona per kWh, säger Johan Sigvardsson.

Nyheter

Silverpriset är alldeles för lågt – Ned Naylor

Publicerat

den

Placera-podden intervjuar en av världens främsta guld- och silverförvaltare, Ned Naylor på Jupiter. Intervjun handlar om vad som väntas driva silverpriset framöver, billiga gruvaktier och den starka guldefterfrågan i Kina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oklo som utvecklar mikro-kärnkraftsreaktorer börsnoteras när AI hungrar efter elektricitet

Publicerat

den

Kärnkraftsutvecklaren Oklo

Det amerikanska företaget Oklo utvecklar kärnkraftsreaktorer i mikro-storlek. Bolagets första modell är på 15 MWe, vilket kan skalas upp till 50 MWe. Reaktorerna kommer att kunna köras i hela 10 år innan nytt bränsle behöver tillföras igen. Oklo har redan kommit en bra bit i sin utveckling och räknar med att ta sin första reaktor i bruk detta årtionde.

Oklos reaktorer kan även drivas på återvunnet kärnavfall. Under början av 30-talet planerar företaget att ta sin första återvinningsanläggning i bruk. Eftersom dagens kärnreaktorer bara använder 5 procent av energin i bränslet så finns det enorma mängder med energi att hämta från det lagrade kärnavfallet.

Börsnotering med AI-ledaren Sam Altman som ordförande

Artificiell intelligens kräver enorma mängder elektricitet, prognosen är att USA måste dubbla sin totala elproduktion under kommande 15 år. Det är också något som gör Oklo extra hett, för OpenAI:s VD Sam Altman har investerat i Oklo och är även dess styrelseordförande.

Nu står det klart att Oklo ska börsnoteras på New York-börsen NYSE via SPAC-bolaget AltC Acquisition Corp. Det hela kommer vid transaktionen att ge ett bolag som är värderat till omkring en miljard USD.

Sam Altman pitchade förra året samgåendet mellan Oklo och SPAC-bolaget AltC.
Fortsätt läsa

Nyheter

Priserna på skogsprodukter på väg upp

Publicerat

den

Skog med morgonsol

Handelsbanken har släppt sin maj-rapport för skogsindustrin. Den tar bland annat upp:

  • Priserna på skogsprodukter på väg upp
  • Stark exportmarknad för skogsråvara gynnar skogsägare
  • EU-beslut som påverkar skogsbruket
  • Nya intäktsmöjligheter och risker för skogsägare

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar rapporten på EFN.

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar bankens senaste skogsrapport.
Fortsätt läsa

Populära