Följ oss

Nyheter

Med vintern kom de högre elpriserna

Publicerat

den

Elpriserna i Norden ökade under slutet av november. Det innebär att december inleds med mer än dubbelt så höga elpriser per kilowattimme i hela landet jämfört med förra månaden. Ökningen beror främst på kyligt, torrt väder och ökad elanvändning, men även de oplanerade kärnkraftsstoppen påverkar just nu framförallt södra Sverige och Finland.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

November månad avslutades med att medelspotpriset på elbörsen blev 82,13 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige). Hälften så dyrt som det rörliga priset samma period förra året (159,72 öre/kWh) och högre än det rörliga priset i oktober (49,66 öre/kWh).

– Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Senaste veckan har det varit ett par reaktorstopp inom kärnkraften, vilket påverkat elpriset framförallt i elområde 3 och 4 och i Finland. Vattenmagasinen ligger på normala nivåer. Årets isläggning genomfördes i mitten av november och ledde då till en kortare tids produktionsneddragning med begränsad påverkan på elpriserna som följd. En planerad isläggning görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern. Ogynnsamma väderförhållanden har periodvis lett till isbildning på vindkraftsbladen vilket gett lägre vindkraftsproduktion. 

Månadsmedel för spotpriser på Nord Pool, november 2021-2023
Grafik: Vattenfall

Elpriserna är högre på kontinenten men terminspriserna för tysk el ligger just nu betydligt lägre än föregående år. Dessutom är Europas gaslager fyllda vilket motverkar höjningar i Norden eftersom elhandelsmarknaden hänger ihop.

Elpriser

Nyheter

Världens guldreserver har nått den högsta nivån sedan 1971

Publicerat

den

Centralbankernas officiella guldreserver har nått 1 170 miljoner troy ounces, den högsta nivån sedan 1970-talet. Under de senaste 13 åren har världens centralbankers guldinnehav ökat med cirka 21 procent.

Centralbankernas officiella guldreserver är nu högre än precis innan president Nixon bröt den amerikanska dollarns koppling till guld 1971. Bara under 2022 och 2023 köpte världens centralbanker officiellt 1 081 respektive 1 037 ton guld.

Samtidigt har guldpriset ökat med 15 procent hittills i år och 85 procent under de senaste 5 åren.

Fortsätt läsa

Nyheter

Det största fallet för kakaopriset på 60 år

Publicerat

den

Kakao och choklad

Kakaoterminer i New York såg det största prisfallet på mer än 60 år, med en prognos om blötare väder för nyckelproducenter.

Det mest aktiva kontraktet i New York sjönk så mycket som 19 procent på måndagen, medan Londonterminerna sjönk så mycket som 18 procent. Nederbörden ökar utsikterna för grödor, och ett lågt öppet intresse för kakaomarknaderna förstärker prisutvecklingen.

Regn bör förbättra förhållandena ganska mycket i Ghana, världens näst största odlare, och Indonesien. Topproducenten Elfenbenskusten kommer också att dra nytta av vått väder, men behöver fortfarande mer nederbörd för att helt få slut på den torka som just nu stressar grödorna.

Brist på fukt hos de främsta västafrikanska kakaoproducenterna har tyngt utbudet på en marknad som redan drabbats av åldrande träd och sjukdomar. Marknadsbedömare tror dock att det all time high som sattes i mitten av april kommer att markera toppen av det historiska rallyt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Cemvision börjar leverera till Peab – cement med över 95 procent lägre koldioxidutsläpp

Publicerat

den

Peab gjuter med cement

Det svenska startupbolaget Cemvision och Peab har ingått ett avtal om produktleveranser med start omgående. Det fördjupade samarbetet är en viktig milstolpe för den bredare betongindustrin i Norden. Under de kommande åren kommer Peab att använda Cemvisions gröna cement i flera av sina projekt.

Idag står cementindustrin för 8 procent av världens koldioxidutsläpp. Cemvision utvecklar cement som minskar koldioxidutsläppen med över 95 procent jämfört med traditionell cement, genom att ersätta kalksten och fossila bränslen med förädlat industriavfall och grön energi. Det svenska bolaget backas av flera tunga svenska och internationella investerare och utsågs till ett av världens mest innovativa bolag av det amerikanska magasinet Fast Company tidigare i år.

– Framtidens bindemedel för betong är cirkulära och har så lågt koldioxidavtryck som det bara går. De produkter Cemvision tillverkar ligger helt i linje med kundernas efterfrågan, säger Ludwig Zetterström, vd på Peabs dotterbolag Swecem som är specialiserat på bindemedel med lägre klimatavtryck.

I Peabkoncernen finns förutom Swecem även Swerock, en av Sveriges ledande betongleverantörer. De kommande leveranserna från Cemvision avses användas i bland annat infrastrukturprojekt, vattenrening, grundläggning och prefabricerad betong. Genom att säkra tillgången på grön cement bidrar Peab aktivt till byggbranschens klimatomställning.

– Vi är mycket glada att få leverera vår produkt till Peab. Vi ser nu hur grön cement blivit avgörande för hur hela industrier ska kunna nå sina klimatåtaganden. Efterfrågan är redan enorm och alla prognoser pekar på att den bara kommer öka. Detta adresserar vi med en snabbt skalbar produktionsmodell, säger Oscar Hållén, vd på Cemvision. 

Tillsammans med andra investerare har Swecem stöttat Cemvision sedan starten. Att nu även ingå avtal om produktleveranser blir en viktig milstolpe för den bredare betongindustrin i Norden, menar Ludwig Zetterström.

– Vi ser att Cemvisions produkter kommer att spela en viktig roll i betongindustrins strävan för klimatneutralitet, parallellt med cementindustrins satsning på koldioxidavskiljning- och lagring, CCS. Som en av Nordens största cementanvändare har vi ett ansvar att stödja startups som Cemvision i deras utveckling av nya bindemedel. Det är viktigt för oss att säkra implementeringen av dessa nya lösningar och deras avsättning genom våra betongtillverkande bolag, säger Ludwig Zetterström, vd på Peabbolaget Swecem.

Cemvision tillverkar ett cirkulärt, högpresterande cement som minskar CO2-utsläppen med mer än 95% jämfört med traditionellt portlandcement. Bolaget grundades 2020 av erfarna ledare och forskare från cementindustrin och backas av ledande investerare såsom Bill Gates Breakthrough Energy, Norrsken Foundation, EQT Foundation, BackingMinds, Polar Structure och Zacua Ventures.

Fortsätt läsa

Populära