Följ oss

Nyheter

Diamantjättarnas insatser för att begränsa utbudet har fått stopp på prisfallen

Publicerat

den

Två diamanter

Priset på diamanter har haft en dyster utveckling. Efter en pandemi-boom så har konsumenter dels tappat en del av sitt intresse för lyxkonsumtion och dels så har inflationen tagit ut sin rätt på folks konsumtionsvilja. Samtidigt har syntetiska diamanter tagit marknadsandelar inom vissa nischer. Under 2023 har grossistpriset på polerade diamanter fallit med 20 procent och rådiamanter har fallit med upp till 35 procent, där en stor del av fallet skedde under sensommaren och tidig höst rapporterar Bloomberg.

Prisfallen har fått de två största företagen i branschen att ta kraftiga åtgärder för att begränsa utbudet. Den traditionella monopolisten De Beers valde nyligen att kraftigt minska försäljningen vid ett av sina försäljningstillfällen vilket gjorde att det köptes diamanter för 80 miljoner USD i stället för 400-500 miljoner USD som är normalt. Diamantmarknaden är speciell, normalt är det säljaren De Beers som bestämmer hur mycket och till vilket pris de utvalda köparna ska köpa. Denna gång gjorde De Beers klart för köparna att de inte kommer exkluderas från framtida köp om de låter bli att köpa idag.

Den stora konkurrenten till De Beers är ryska Alrosa och de har redan stoppat all försäljning under två månader.

Branschen i Indien, den numera största marknaden för att polera och handla diamanter, har infört ett tillfälligt stopp på import av diamanter.

Insatserna har fått effekt och diamantpriserna har slutat falla och inom vissa segment har de även stigit något.

Lundin-bolaget Lucara Diamond har haft en tråkig utveckling

Gruvbolaget Lucara Diamond i Lundin-sfären har inte haft någon rolig utveckling på sin aktie. William Lamb är nu tillbaka som VD sedan ett par månader tillbaka. Företaget rapporterade idag resultatet för sitt tredje kvartal. För helåret ser det trist ut, men sett till just det senaste kvartalet så ökade både försäljning och vinst.

Graf över Lucara Diamonds aktiekurs

Nyheter

Boliden är en bra aktie för exponering mot basmetaller – köp säger Affärsvärlden

Publicerat

den

Affärsvärlden gav denna morgon en köprekommendation till Boliden-aktien. Aktien ger exponering mot basmetaller och då främst koppar. Aktien har utvecklats positivt i år, men givet utvecklingen på metallpriserna så borde aktien gå upp ännu mer.

”Om metallpriserna skulle gå ned kraftigt runt det kommande året skulle Boliden se farligt högt belånade ut. Det är en tydlig risk. Basmetallpriserna verkar nu dock vara på väg upp efter att ha legat på lägre nivåer sedan sommaren 2022”

”Vi tycker att Boliden framstår som köpvärd för den som vill ha exponering mot basmetaller och då främst koppar”

I sitt huvudscenario räknar Affärvärlden med att metallpriserna ligger kvar på dagens nivåer och då ser man en uppsida på 34 procent för aktien på två års sikt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tyskland kommer denna sommar producera 37 procent mer el från solceller jämfört med förra året

Publicerat

den

Tyskland kommer denna sommar att producera 37 procent mer elektricitet från solceller jämfört med sommaren förra året, visar siffror från BloombergNEF. Nedan är en graf över den dagliga produktionen, som framgår är det enorma skillnader mellan sommar och vinter.

Graf över elproduktion från solceller i Tyskland

Förutom att skillnaden är stor över året så är skillnaden självklart även stor över dygnets timmar. Det ger även genomslag på elpriset där den så kallade ank-kurvan framträder allt oftare. Efter att befolkningen har klarat av sina morgonaktiviteter så sjunker efterfrågan på el från morgontoppen, vilket sammanfaller med att solens strålar lyser kraftigare. Det får ofta elpriset att falla kraftig för att sedan gå upp kraftigt när solen går ner och folk kommer hem. Nedan ser vi det tyska elpriset från gårdagen. Kring 100 EUR/MWh under natten, för att sedan falla kraftigt och vara negativt timmarna mitt på dagen.

Elpris i Tyskland den 11 maj 2024

Även i Sverige har vi solceller även om det är betydligt färre. Den tyska ankkurvan spiller dock över till Sverige, med kraftigast effekt i södra delen av landet.

Investerare i batteri får bra utväxling

Det byggs batteriparker i relativt högt tempo och marknaden är verkligen gynnsam. Dessa kraftiga prissvängningar under nästan varje dygn gör att återbetalningstiden på batterierna blir kort. Den stora frågan är hur länge dessa extrema svängningar håller i sig. Om stora elkonsumenter börjar anpassa sin förbrukning något efter priserna så kommer de jämnas ut, samma sak med att fler batterier installeras. Men med den snabba utbyggnaden av solceller så kanske man kan förmoda att de kraftiga prissvängningarna blir kvar ett tag.

Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand om guld- och silverpriset

Publicerat

den

Eric Strand från AuAg Fonder gästar Trading Direkt för att kommentera utvecklingen på guld och silver. Det blir även en del kommentarer om den heta basmetallen koppar.

Eric Strand om guld och silver
Fortsätt läsa

Populära