Följ oss

Nyheter

Uranpriserna nådde den högsta nivån på 12 år

Publicerat

den

Uranpriserna har stigit till den högsta nivån på 12 år, vilket tyder på ett ökat intresse för kärnkraften. Priserna för råvaran som kallas yellowcake har ökat med cirka 12 procent till 65,50 USD per pound under den senaste månaden, vilket gjort att det passerat fjolårets topp. Prisuppgången har lett till att uranpriset nått höjder som inte setts sedan 2011, enligt data från UxC, en leverantör av prisdata.

Efterfrågan på uran har lyfts av regeringar från Washington till Seoul och Paris som strävar efter energioberoende genom att förlänga livslängden för de befintliga kärnreaktorerna. De flesta av dessa regeringar överväger att bygga nya anläggningar efter att naturgaspriserna skjutit i höjden på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

Uppgången i uranpriserna markerar ett stort steg mot kärnkraftens återkomst som en kritisk koldioxidfri källa till baskraft i globala ansträngningar för att ta itu med klimatförändringarna, en roll som hade undergrävts av Japans kärnkraftskatastrof i Fukushima 2011.

Tillbakagången i efterfrågan och sjunkande priser på uran efter Fukushima-katastrofen ledde till en brist på nya gruvprojekt under utveckling, vilket bidrar till högre priser nu.

En statskupp i Niger, som genererar cirka fyra procent av världens uran, har ökat trycket uppåt, liksom världens näst största uranproducent, Cameco i september tillkännagav lägre helårsprognoser för produktionen på grund av utmaningar i Cigar Lake-gruvan och Key Lake-bruket i Kanada.

Priserna är fortfarande en bit från nivån på 73 dollar per pound som det låg på före Fukushima-katastrofen. Denna händelse gjorde uranmarknaden nästan bortglömd i mer än ett decennium efter att Japan och Tyskland började avveckla sina kärnkraftsflottor.

Den uppskattas att mer än 140 reaktorer skulle kunna fungera längre än tidigare förväntat och 35 gigawattimmar av små modulära reaktorer skulle kunna utvecklas till 2040. Det kräver att nya gruvor utvecklas för att möta efterfrågan på uran som fördubblas till 130 000 ton årligen.

Försörjningskedjan för kärnbränsle har skakats av Rysslands krig i Ukraina, eftersom angriparen spelar en viktig roll i omvandlingen och anrikningen av uran.

Nyheter

Tyskland kommer denna sommar producera 37 procent mer el från solceller jämfört med förra året

Publicerat

den

Tyskland kommer denna sommar att producera 37 procent mer elektricitet från solceller jämfört med sommaren förra året, visar siffror från BloombergNEF. Nedan är en graf över den dagliga produktionen, som framgår är det enorma skillnader mellan sommar och vinter.

Graf över elproduktion från solceller i Tyskland

Förutom att skillnaden är stor över året så är skillnaden självklart även stor över dygnets timmar. Det ger även genomslag på elpriset där den så kallade ank-kurvan framträder allt oftare. Efter att befolkningen har klarat av sina morgonaktiviteter så sjunker efterfrågan på el från morgontoppen, vilket sammanfaller med att solens strålar lyser kraftigare. Det får ofta elpriset att falla kraftig för att sedan gå upp kraftigt när solen går ner och folk kommer hem. Nedan ser vi det tyska elpriset från gårdagen. Kring 100 EUR/MWh under natten, för att sedan falla kraftigt och vara negativt timmarna mitt på dagen.

Elpris i Tyskland den 11 maj 2024

Även i Sverige har vi solceller även om det är betydligt färre. Den tyska ankkurvan spiller dock över till Sverige, med kraftigast effekt i södra delen av landet.

Investerare i batteri får bra utväxling

Det byggs batteriparker i relativt högt tempo och marknaden är verkligen gynnsam. Dessa kraftiga prissvängningar under nästan varje dygn gör att återbetalningstiden på batterierna blir kort. Den stora frågan är hur länge dessa extrema svängningar håller i sig. Om stora elkonsumenter börjar anpassa sin förbrukning något efter priserna så kommer de jämnas ut, samma sak med att fler batterier installeras. Men med den snabba utbyggnaden av solceller så kanske man kan förmoda att de kraftiga prissvängningarna blir kvar ett tag.

Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand om guld- och silverpriset

Publicerat

den

Eric Strand från AuAg Fonder gästar Trading Direkt för att kommentera utvecklingen på guld och silver. Det blir även en del kommentarer om den heta basmetallen koppar.

Eric Strand om guld och silver
Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset är alldeles för lågt – Ned Naylor

Publicerat

den

Placera-podden intervjuar en av världens främsta guld- och silverförvaltare, Ned Naylor på Jupiter. Intervjun handlar om vad som väntas driva silverpriset framöver, billiga gruvaktier och den starka guldefterfrågan i Kina.

Fortsätt läsa

Populära