Nyheter
EIAs juli-rapport för oljemarknaden
Den globala efterfrågan på olja väntas öka under 2023 och nå ett nytt rekord. Men nya prognosen är lägre än tidigare.

IEA Oil Market Report har släppt sin juli-rapport över oljemarknaden. Nedan är en sammanfattning av rapporten.
Rapporten i korthet
- Den globala efterfrågan på olja väntas öka med 2,2 mb/d under 2023 och nå 102,1 mb/d, ett nytt rekord. Men ihållande makroekonomisk motvind, uppenbar i en fördjupad nedgång i tillverkningsindustrin, har lett oss till att revidera vår tillväxtuppskattning för 2023 lägre för första gången i år, med 220 kb/d. Kina kommer att stå för 70 % av de globala ökningarna, tack vare en kraftigt ökad petrokemisk användning, medan OECD:s konsumtion förblir anemisk. Tillväxten kommer att avta till 1,1 mb/d 2024.
- Världens oljeutbud ökade med 480 kb/d till 101,8 mb/d i juni men väntas falla kraftigt denna månad då Saudiarabien gör en kraftig frivillig produktionsminskning på 1 mb/d. För 2023 väntas den globala produktionen öka med 1,6 mb/d till 101,5 mb/d, då icke-OPEC+ expanderar med 1,9 mb/d. Under 2024 väntas det globala utbudet öka med 1,2 mb/d till ett nytt rekord på 102,8 mb/d, där icke-OPEC+ står för hela ökningen.
- Uppskattningarna för raffinaderiernas genomflöde av råolja för 2023 och 2024 har höjts med 130 kb/d respektive 90 kb/d till 82,5 mb/d och 83,5 mb/d. Högre ryska råoljetransporter och uppstart av ny raffineringskapacitet ligger till grund för revideringen. Raffineringsmarginalerna är fortsatt robusta, med mycket starka crack spreads i Atlanten för bensin och snabba ökningar inom diesel, jetbränsle och eldningsolja som mer än väl uppväger svaga nafta cracks.
- Den ryska oljeexporten föll med 600 kb/d till 7,3 mb/d i juni, den lägsta nivån sedan mars 2021. De beräknade exportintäkterna sjönk med 1,5 miljarder dollar till 11,8 miljarder dollar – nästan hälften av nivåerna för ett år sedan. Moskva har utlovat en ytterligare minskning av exporten med 500 kb/d från augusti för att hejda fallande priser och intäkter, men kan hålla produktionen stabil eftersom den inhemska efterfrågan på olja ökar säsongsmässigt.
- En betydande uppbyggnad på 44,2 mb i icke-OECD-länder, ledd av en kraftig ökning i Kina, drev upp de globala observerade oljelagren med 19,4 mb i maj till den högsta nivån sedan september 2021. OECD-ländernas oljelager minskade däremot med marginella 1,8 mb. Olja på vatten minskade med 23 mb då ytterligare produktionsminskningar från OPEC+ fick oljeexporten till sjöss att falla till den lägsta nivån sedan januari. Preliminära data visar en minskning med 9,2 mb i juni.
- ICE Brent-terminen har handlats inom ett intervall och föll med 1 USD/bbl månad till månad i juni till 75 USD/bbl, då hökaktig centralbankspolitik fortsatte att tynga investerarnas sentiment. Ytterligare frivilliga nedskärningar från vissa OPEC-medlemmar och en svagare US-dollar misslyckades med att skingra makrodysterheten. Det asiatiska råoljeindexet i Dubai överträffade WTI och Brent, då en stram sur råoljemarknad i östra Suez kontrasterade kraftigt mot Atlanten som är välförsedd.
Den ekonomiska återhämtningen tappar fart
Priserna på råolja handlades inom ett snävt intervall i juni då ihållande ekonomiska problem överskuggade fördjupade utbudsnedskärningar från vissa OPEC+-länder. Den allmänt förväntade återöppningen av Kinas oljehandel har hittills inte nått längre än till resor och tjänster, och den ekonomiska återhämtningen i landet har tappat fart efter uppgången tidigare under året. Nordsjöoljan låg på 75 USD/fat under månaden, marginellt under nivåerna i maj och hela 49 USD/fat lägre än för ett år sedan. I skrivande stund hade Nordsjöns benchmark stigit till 80 USD per fat.
Lägre produktion från Saudiarabien och kärnländerna i OPEC+ sedan produktionsnedskärningarna inleddes i november förra året har hittills kompenserats av högre produktion från andra producenter. I juni låg det globala oljeutbudet endast 70 kb/d under oktobernivåerna strax innan den första omgången av OPEC+:s nedskärningar trädde i kraft. Iran, som var undantaget från nedskärningar på grund av sanktioner, ökade produktionen med 530 kb/d under samma period och nådde därmed sitt femårshögsta. Samtidigt återhämtade sig produktionen i Kazakstan och Nigeria. Utanför alliansen ökade utbudet från USA med 610 kb/d eftersom produktionen av naturgasvätskor steg till rekordhöga nivåer medan biobränslen ökade säsongsmässigt. Men det globala utbudet kan sjunka med mer än 1 mb / d den här månaden när Riyadh genomför brantare nedskärningar. Storbritanniens råoljeproduktion kommer att sjunka till ett tvåårigt lågvärde på cirka 9 mb / d i juli och augusti, vilket gör att det släpar efter Ryssland som blockets främsta råoljeproducent.
Den globala efterfrågan på olja pressas av den utmanande ekonomiska miljön, inte minst på grund av den dramatiska åtstramningen av penningpolitiken i många avancerade länder och utvecklingsländer under de senaste tolv månaderna. Tillväxten 2023 har reviderats ned för första gången i år, till 2,2 mb/d från tidigare förväntade 2,4 mb/d, och Kina kommer att stå för 70 procent av den totala tillväxten. Medan den kinesiska efterfrågetillväxten fortsätter att överraska på uppsidan, har en kraftig ökning av den inhemska petrokemiska aktiviteten underminerat ångkrackningsmarginalerna och aktiviteten på andra håll. Efterfrågan i OECD-länderna, och i synnerhet i Europa, är svag på grund av en kraftig nedgång i den industriella aktiviteten. I de afrikanska länderna har importen och efterfrågan minskat på grund av högre bränslepriser i detaljhandeln efter att subventionerna avvecklats. Trots detta väntas den globala efterfrågan på olja öka säsongsmässigt med 1,6 mb/d från 2Q23 till 3Q23, och uppgå till 102,1 mb/d i genomsnitt för året som helhet. Tillväxten kommer att avta till 1,1 mb/d 2024, när återhämtningen tappar fart och när allt större elektrifierings- och effektiviseringsåtgärder för fordonsflottan får fäste.
Globala observerade oljelager ser relativt bekväma ut och har återhämtat sig till sin högsta nivå sedan september 2021. OECD:s industrilager steg med 170 kb/d i maj. Samtidigt noterade Kina sin största månatliga ökning av råoljelagren på ett år, med branta 1,1 mb/d, drivet av en kraftig ökning av råoljeimporten och trots att raffinaderiernas genomströmningshastighet var nära rekord. Kinas senaste köpfest inkluderade kraftigt rabatterade ryska och iranska fat. De globala oljebalanserna tyder på en marginell lageruppbyggnad under 2Q23. Men eftersom överskottet främst finns i kinesiska råoljetankar och amerikanska LPG-tankar, pågående dragningar av olja på vatten och djupare nedskärningar av utbudet med början denna månad tyder på att oljemarknaden snart kan se förnyad volatilitet.
OPEC+ oljeproduktion, miljoner fat per dag


Nyheter
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.
Nyheter
Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.
Nyheter
Vad som händer med råvaror, dollar, olja, mjölk och koppar

Ett inslag om aktuella rörelser på råvarumarknaden. Hur oljepriserna har sjunkit, påverkat av OPEC+ planer på att öka produktionen. Samtidigt har kopparpriserna stigit, vilket professor Adam Simon vid University of Michigan förklarar med kopparens nära koppling till global ekonomisk tillväxt.
Dollarförsvagningen är en annan viktig faktor, vilket kan påverka råvarupriser generellt. Dessutom diskuteras prisrekord på mjölk, där svenska mjölkbönder nu får högre ersättning, vilket möjliggör investeringar i verksamheten. Samtalen berör också framtida kopparproduktion och behovet av nya gruvor, samt vikten av återvinning.
-
Nyheter4 veckor sedan
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden
-
Nyheter2 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys4 veckor sedan
Quadruple whammy! Brent crude down $13 in four days
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol
-
Nyheter1 vecka sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter1 vecka sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter1 vecka sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar