Följ oss

Nyheter

Europeisk klimatfond investerar i det svenska kärnenergiföretaget Kärnfull Next

Publicerat

den

Rendering av Kärnfull Nexts SMR-anläggning

Kärnfull Next, pionjärer inom projektutveckling av småskalig kärnenergi i Sverige, har via en riktad nyemission säkrat en investering på 23 miljoner kronor från den danska klimatfonden Climentum Capital och den svenska samhällsutvecklaren Granitor Growth Management.

Affären är sannolikt den första där en europeisk artikel 9-fond (så kallad mörkgrön) investerar i ny kärnenergi, en märkbar händelse inom klimatinriktade EU-investeringar.

För att säkerställa tillräcklig tillgång på pålitlig fossilfri energi behövs nya europeiska kärnkraftverk i olika storlekar. Små modulära reaktorer (SMR), likt de Kärnfull Next erbjuder svenska företag och kommuner, har mycket stor potential som en skalbar lösning för att tillföra hållbar baskraft och multipla energiderivat.

Kärnfull Next vill bli en ledare för projektutveckling inom denna sektor som kan säkerställa att den senaste och säkraste tekniken används, med de högsta kvalitetsstandarder, regulatorisk efterlevnad och noggrann projektkostnadskontroll.

Kärnfull Next fokuserar på kunden och metodiken innefattar allt från första idé till tillståndsgivna, riskminimerade och stegfinansierade projekt – precis så som projektutvecklare inom förnybar energiproduktion rönt stor framgång. Företaget vill bidra till att minska koldioxidutsläppen i samtliga energisektorer genom att utveckla såväl elnätsanslutna projekt som mer komplexa för tung industri, fjärr- eller processvärme och syntetiska bränslen.

Finansieringsrundan stärker Kärnfull Nexts organisation samt pågående förstudier, och accelererar prospekteringen av nya potentiella byggnadsplatser runt om i landet. Att kunna hantera flertalet projekt parallellt är avgörande, inte minst med tanke på den starka efterfrågan på SMR i Sverige. Representanter från Climentum Capital och Granitor Growth Management kommer att ansluta till Kärnfull Nexts styrelse och bidra med strategisk riktning.

Malin Carlström, General Partner, Climentum Capital
Malin Carlström, General Partner, Climentum Capital

”Vi delar IAEA:s syn att det inte finns någon väg till nettonoll utan en betydande mängd kärnenergi i mixen”, säger Malin Carlström, General Partner på Climentum Capital. ”Den renaste och säkraste baslastkällan som finns idag och för de kommande decennierna är fissionskraft – manmåste förstå det och snabbt bygga ut våra reaktorflottor med de bästa tillgängliga teknologierna.”

”Att få stöd av framåtsträvande investerare som Climentum Capital och Granitor Growth Management ger oss möjlighet att möta Sveriges energibehov med rena, tillförlitliga och effektiva lösningar”, säger Christian Sjölander, VD och grundare på Kärnfull Next. ”Investeringen accelererar vår vision om att revolutionera den svenska energisektorn och börja bidra kraftfullt till en mer hållbar framtid.”

Kärnfull Nexts verksamhet är i linje med såväl EU:s taxonomi som Sveriges energibehov genom att erbjuda ren, flexibel och pålitlig energi. Samlad expertis, myndigheter och regering har alla identifierat Sveriges behov av just denna typ av energilösning, från perspektiven tillförselsäkerhet, ekonomi och klimat.

​Sverige planerar att gå från 160 terawattimmar (TWh) fossilfri elproduktion till mer än 360 TWh under de kommande 25 åren. De bästa tillgängliga scenarieanalyserna visar att 35-45 procent av den elektriciteten behöver komma från kärnenergi för att maximera ekonomiska, miljömässiga och försörjningssäkerhetsfördelar.

”Vi ser enorm potential i Kärnfull Nexts strategi att avkarbonisera sektorer som traditionellt sett ses som utmanande. Denna investering understryker vår övertygelse om att kärnenergi är en central del av en hållbar framtid,” tillägger Göran Linder, VD för Granitor Growth Management.

Kärnfull Next siktar på att etablera en ny kärnkraftsort i Sverige i början av 2030-talet. Företaget har redan säkrat exklusivitet att prospektera på en handfull potentiella SMR-orter runt om hela landet.

Nyheter

Oklo som utvecklar mikro-kärnkraftsreaktorer börsnoteras när AI hungrar efter elektricitet

Publicerat

den

Kärnkraftsutvecklaren Oklo

Det amerikanska företaget Oklo utvecklar kärnkraftsreaktorer i mikro-storlek. Bolagets första modell är på 15 MWe, vilket kan skalas upp till 50 MWe. Reaktorerna kommer att kunna köras i hela 10 år innan nytt bränsle behöver tillföras igen. Oklo har redan kommit en bra bit i sin utveckling och räknar med att ta sin första reaktor i bruk detta årtionde.

Oklos reaktorer kan även drivas på återvunnet kärnavfall. Under början av 30-talet planerar företaget att ta sin första återvinningsanläggning i bruk. Eftersom dagens kärnreaktorer bara använder 5 procent av energin i bränslet så finns det enorma mängder med energi att hämta från det lagrade kärnavfallet.

Börsnotering med AI-ledaren Sam Altman som ordförande

Artificiell intelligens kräver enorma mängder elektricitet, prognosen är att USA måste dubbla sin totala elproduktion under kommande 15 år. Det är också något som gör Oklo extra hett, för OpenAI:s VD Sam Altman har investerat i Oklo och är även dess styrelseordförande.

Nu står det klart att Oklo ska börsnoteras på New York-börsen NYSE via SPAC-bolaget AltC Acquisition Corp. Det hela kommer vid transaktionen att ge ett bolag som är värderat till omkring en miljard USD.

Sam Altman pitchade förra året samgåendet mellan Oklo och SPAC-bolaget AltC.
Fortsätt läsa

Nyheter

Priserna på skogsprodukter på väg upp

Publicerat

den

Skog med morgonsol

Handelsbanken har släppt sin maj-rapport för skogsindustrin. Den tar bland annat upp:

  • Priserna på skogsprodukter på väg upp
  • Stark exportmarknad för skogsråvara gynnar skogsägare
  • EU-beslut som påverkar skogsbruket
  • Nya intäktsmöjligheter och risker för skogsägare

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar rapporten på EFN.

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar bankens senaste skogsrapport.
Fortsätt läsa

Nyheter

Viscariagruvan i Kiruna får miljötillstånd

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt har idag meddelat att Copperstone erhåller tillstånd enligt miljöbalken till gruv- och vattenverksamhet vid Viscaria gruva i Kiruna.

”Vi är oerhört glada över dagens beslut från domstolen som dessutom har förordnat att tillståndet får tas i anspråk i vissa delar utan hinder av laga kraft (verkställighetsförordnande). Det innebär att vi omedelbart kan påbörja viktiga arbeten för att förbereda för gruvverksamheten. Dagens domslut gör att planen om en återöppning av Viscariagruvan under 2026 ligger fast”, säger Jörgen Olsson, vd för Copperstone Resources.

Tillståndet omfattar brytning av maximalt 3,6 miljoner ton malm per år och förenas med villkor om bland annat utsläpp till vatten och luft, artskydd, Natura 2000 och skyddsåtgärder för rennäringen.

Copperstone ska huvudsakligen utvinna koppar i Viscariagruvan.

Fortsätt läsa

Populära