Följ oss

Nyheter

Centralbanker fortsätter att köpa guld på dessa nivåer

Publicerat

den

Guldtacka från Scottsdale Mint

Efter ett rekordår 2022 är centralbankerna fortfarande mycket intresserade av att köpa guld i början av 2023, enligt World Gold Council (WGC). I januari i år köpte centralbankerna 31 ton guld, en månatlig ökning med 16 procent sade WGC i ett mail under veckan. Därmed fortsätter centralbankerna att handla mellan 20 och 60 ton guld per månad för tionde månaden i rad.

De flesta av köpen gjordes av tre centralbanker som historiskt sett varit positiva till att köpa guld, Turkiet, Kina och Kazakstan. Turkiet var den största officiella guldköparen 2022, och Kina är känt för att aggressivt ha ökat sina guldköp mot slutet av förra året.

I början av årets första månad köpte Turkiet 23 ton guld, vilket gjorde att landets totala guldreserver steg till 565 ton. Kina köpte 15 ton guld i januari utöver de 62 ton som rapporterades i november och december. Detta ökade Kinas totala guldreserver till 2 025 ton. Kazakstans centralbank lade till fyra ton guld, vilket fick de totala reserverna att öka till 356 ton.

Europeiska centralbanken (ECB) rapporterade en unik ökning på två ton guld. Detta berodde emellertid på att Kroatien gick med i valutaunionen, vilket kräver att ett nytt medlemsland överför en viss mängd guld till ECB som en del av en större överföring av reservtillgångar. För att kunna göra överföringen köpte Kroatien dessa två ton på guldmarknaden i december.

En centralbank bestämde sig för att gå i en annan riktning. Uzbekistans centralbank sålde 12 ton guld i januari. Dess guldreserver ligger nu på 384 ton, vilket är 66 procent av landets totala reserver.

Fortsatt köpaptit från centralbankerna 

WGC ser denna ökning av centralbankernas aptit som fortsatt stark under hela året. ”Vi ser ingen anledning att tvivla på att centralbanker kommer att förbli positiva till guld och fortsätta att vara nettoköpare 2023”, heter det i rapporten. ”De sunda januaridata vi har hittills ger oss liten anledning, åtminstone för närvarande, att avvika från denna utsikt.”

Förra året köpte centralbankerna 1 136 ton guld vilket är den högsta nivån någonsin, motsvarande 150 procent mer än vad centralbankerna köpte under 2021.

”Geopolitisk osäkerhet och hög inflation lyftes fram som de främsta orsakerna till att äga guld”, sa WGC i sin Gold Demand Trends-rapport.

Turkiets centralbank köpte mest guld av alla centralbanker när den sökte skydd mot landets okontrollerade inflation. Under hösten 2022 accelererade Turkiets inflation till 85 procent innan den föll till 64 procent i december.

En annan höjdpunkt förra året var Kina, eftersom People’s Bank of China (PBoC) återupptog sina guldköp. Det var första gången sedan 2019 som den kinesiska centralbanken köpte guld till sina valutareserver.

Nyheter

Oklo som utvecklar mikro-kärnkraftsreaktorer börsnoteras när AI hungrar efter elektricitet

Publicerat

den

Kärnkraftsutvecklaren Oklo

Det amerikanska företaget Oklo utvecklar kärnkraftsreaktorer i mikro-storlek. Bolagets första modell är på 15 MWe, vilket kan skalas upp till 50 MWe. Reaktorerna kommer att kunna köras i hela 10 år innan nytt bränsle behöver tillföras igen. Oklo har redan kommit en bra bit i sin utveckling och räknar med att ta sin första reaktor i bruk detta årtionde.

Oklos reaktorer kan även drivas på återvunnet kärnavfall. Under början av 30-talet planerar företaget att ta sin första återvinningsanläggning i bruk. Eftersom dagens kärnreaktorer bara använder 5 procent av energin i bränslet så finns det enorma mängder med energi att hämta från det lagrade kärnavfallet.

Börsnotering med AI-ledaren Sam Altman som ordförande

Artificiell intelligens kräver enorma mängder elektricitet, prognosen är att USA måste dubbla sin totala elproduktion under kommande 15 år. Det är också något som gör Oklo extra hett, för OpenAI:s VD Sam Altman har investerat i Oklo och är även dess styrelseordförande.

Nu står det klart att Oklo ska börsnoteras på New York-börsen NYSE via SPAC-bolaget AltC Acquisition Corp. Det hela kommer vid transaktionen att ge ett bolag som är värderat till omkring en miljard USD.

Sam Altman pitchade förra året samgåendet mellan Oklo och SPAC-bolaget AltC.
Fortsätt läsa

Nyheter

Priserna på skogsprodukter på väg upp

Publicerat

den

Skog med morgonsol

Handelsbanken har släppt sin maj-rapport för skogsindustrin. Den tar bland annat upp:

  • Priserna på skogsprodukter på väg upp
  • Stark exportmarknad för skogsråvara gynnar skogsägare
  • EU-beslut som påverkar skogsbruket
  • Nya intäktsmöjligheter och risker för skogsägare

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar rapporten på EFN.

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar bankens senaste skogsrapport.
Fortsätt läsa

Nyheter

Viscariagruvan i Kiruna får miljötillstånd

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt har idag meddelat att Copperstone erhåller tillstånd enligt miljöbalken till gruv- och vattenverksamhet vid Viscaria gruva i Kiruna.

”Vi är oerhört glada över dagens beslut från domstolen som dessutom har förordnat att tillståndet får tas i anspråk i vissa delar utan hinder av laga kraft (verkställighetsförordnande). Det innebär att vi omedelbart kan påbörja viktiga arbeten för att förbereda för gruvverksamheten. Dagens domslut gör att planen om en återöppning av Viscariagruvan under 2026 ligger fast”, säger Jörgen Olsson, vd för Copperstone Resources.

Tillståndet omfattar brytning av maximalt 3,6 miljoner ton malm per år och förenas med villkor om bland annat utsläpp till vatten och luft, artskydd, Natura 2000 och skyddsåtgärder för rennäringen.

Copperstone ska huvudsakligen utvinna koppar i Viscariagruvan.

Fortsätt läsa

Populära