Följ oss

Nyheter

ABB tecknar avtal med Savannah Resources när planerna fortskrider för litiumprojekt med nollutsläpp i Europa

Publicerat

den

Savannah Resources litiumproduktion

ABB och Savannah Resources har skrivit på ett samförståndsavtal (MoU) om att utforska industriell automation och smarta elektrifieringslösningar för utvecklingen av Savannahs litiumprojekt i Barroso i norra Portugal. Projektet är den största kända resursen för spodumenlitium i Europa och kan vara en viktig källa till koldioxidneutralt litiumkoncentrat för att möta växande efterfrågan på batterier till elfordon.

Svannah Resources ska bryta litium

Under avtalet för det tidiga stadiet kommer ABB att använda sin tekniska expertis för att utforma produktionsstyrnings- och processlösningar för produktion av litiumkoncentrat och integrerad spodumenbrytning i linje med Savannahs mål om utsläppsfri verksamhet år 2030.

Barroso-litiumprojektet ligger 143 kilometer nordost om Porto och är Europas största kända resurs med hårdspodumenlitium. Savannah har som mål att utveckla en verksamhet som tillverkar koldioxidneutralt litiumkoncentrat av premiumkvalitet som ett strategiskt råmaterial i leveranskedjan för batterier till elfordon i Europa. Lokal elektricitet, som huvudsakligen framställs av vattenkraft, solenergi och vindenergi med noll koldioxidutsläpp, skulle användas för att leverera ström till projektet. ABB:s tekniklösningar för gruvdrift är väl anpassade och skulle maximera användningen av förnybar energi och elektrifiering för att flytta projektet mot koldioxidneutral produktion.

Den europeiska litiumbatteritillverkningen är inställd på snabb tillväxt och en ökande efterfrågan på litiumkemisk framställning. Detta drivs av EU-kommissionens mål att göra EU koldioxidneutralt och minska EU:s transportutsläpp med 90 procent till 2050.

Savannah fokuserar på en ansvarsfull utveckling av Barroso-litiumprojektet genom att använda 238 enskilda åtgärder för att eliminera eller mildra miljöpåverkan. Dessa åtgärder kommer att ingå i den definitiva genomförbarhetsstudien för projektet, som Savannah håller på att slutföra. Där ingår även åtgärderna från den aktuella studien av minskade koldioxidutsläpp i projektet, som stöder Savannahs åtagande att nå utsläppsfri verksamhet år 2030 eller tidigare. Savannah lägger också stor vikt vid sitt sociala ansvar, och en omfattande uppsättning program har utformats för att dela fördelar och möjligheter med lokala samhällen.

”ABB ligger i framkant när det gäller den automatisering och elektrifiering som krävs för vår resa mot minskade koldioxidutsläpp”, säger David Archer, vd för Savannah. ”Vi är glada över att ha deras expertis när vi fortsätter att genomföra vår strategi för minskade koldioxidutsläpp för att bygga Europas första produktionsanläggning för litiumspodumen, som en kritisk leverantör av råmaterial med låga koldioxidutsläpp för mer hållbara batterier.”

”Utvecklingen av Savannahs Barroso-litiumprojekt ger oss ytterligare en möjlighet att visa upp ABB:s ledarskap inom industriell automation och smart elektrifiering i Europa, tillämpad mot nyckeloperationer för den växande europeiska batterileveranskedjan”, säger Frederik Esterhuizen, Hub Manager Central and South Europe & Australia på ABB:s division Process Industries. ”Det här är ytterligare ett steg i vårt fortsatta arbete för att möjliggöra mer hållbar och fossilfri gruvdrift.”

ABB kommer också att arbeta för bindande avtal med Savannah om framtidens lösningar för elektrifiering, automation och digitalisering.

Nyheter

Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Publicerat

den

Representation av silvertackor

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.

I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.

Ett klipp för Pan American

Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.

”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.

Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.

MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad

För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.

”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.

Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.

En trend inom gruvbranschen

McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.

”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”

Stöd från Fresnillo – men inga garantier

Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.

Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.

Affären gynnar långsiktighet – men inte alla

McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.

”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.

Fortsätt läsa

Nyheter

Anton Löf kommenterar industrimetaller, tillståndsprocesser och svenska gruvor

Publicerat

den

Anton Löf, RMG Group

Anton Löf, mineralanytiker på RMG Consulting, kommenterar de största prisrörelserna bland industrimetaller, kortade tillståndsprocesser och utsikterna för svenska gruvor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.

Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.

EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära