Följ oss

Nyheter

ABB tecknar avtal med Savannah Resources när planerna fortskrider för litiumprojekt med nollutsläpp i Europa

Publicerat

den

Savannah Resources litiumproduktion

ABB och Savannah Resources har skrivit på ett samförståndsavtal (MoU) om att utforska industriell automation och smarta elektrifieringslösningar för utvecklingen av Savannahs litiumprojekt i Barroso i norra Portugal. Projektet är den största kända resursen för spodumenlitium i Europa och kan vara en viktig källa till koldioxidneutralt litiumkoncentrat för att möta växande efterfrågan på batterier till elfordon.

Svannah Resources ska bryta litium

Under avtalet för det tidiga stadiet kommer ABB att använda sin tekniska expertis för att utforma produktionsstyrnings- och processlösningar för produktion av litiumkoncentrat och integrerad spodumenbrytning i linje med Savannahs mål om utsläppsfri verksamhet år 2030.

Barroso-litiumprojektet ligger 143 kilometer nordost om Porto och är Europas största kända resurs med hårdspodumenlitium. Savannah har som mål att utveckla en verksamhet som tillverkar koldioxidneutralt litiumkoncentrat av premiumkvalitet som ett strategiskt råmaterial i leveranskedjan för batterier till elfordon i Europa. Lokal elektricitet, som huvudsakligen framställs av vattenkraft, solenergi och vindenergi med noll koldioxidutsläpp, skulle användas för att leverera ström till projektet. ABB:s tekniklösningar för gruvdrift är väl anpassade och skulle maximera användningen av förnybar energi och elektrifiering för att flytta projektet mot koldioxidneutral produktion.

Den europeiska litiumbatteritillverkningen är inställd på snabb tillväxt och en ökande efterfrågan på litiumkemisk framställning. Detta drivs av EU-kommissionens mål att göra EU koldioxidneutralt och minska EU:s transportutsläpp med 90 procent till 2050.

Savannah fokuserar på en ansvarsfull utveckling av Barroso-litiumprojektet genom att använda 238 enskilda åtgärder för att eliminera eller mildra miljöpåverkan. Dessa åtgärder kommer att ingå i den definitiva genomförbarhetsstudien för projektet, som Savannah håller på att slutföra. Där ingår även åtgärderna från den aktuella studien av minskade koldioxidutsläpp i projektet, som stöder Savannahs åtagande att nå utsläppsfri verksamhet år 2030 eller tidigare. Savannah lägger också stor vikt vid sitt sociala ansvar, och en omfattande uppsättning program har utformats för att dela fördelar och möjligheter med lokala samhällen.

”ABB ligger i framkant när det gäller den automatisering och elektrifiering som krävs för vår resa mot minskade koldioxidutsläpp”, säger David Archer, vd för Savannah. ”Vi är glada över att ha deras expertis när vi fortsätter att genomföra vår strategi för minskade koldioxidutsläpp för att bygga Europas första produktionsanläggning för litiumspodumen, som en kritisk leverantör av råmaterial med låga koldioxidutsläpp för mer hållbara batterier.”

”Utvecklingen av Savannahs Barroso-litiumprojekt ger oss ytterligare en möjlighet att visa upp ABB:s ledarskap inom industriell automation och smart elektrifiering i Europa, tillämpad mot nyckeloperationer för den växande europeiska batterileveranskedjan”, säger Frederik Esterhuizen, Hub Manager Central and South Europe & Australia på ABB:s division Process Industries. ”Det här är ytterligare ett steg i vårt fortsatta arbete för att möjliggöra mer hållbar och fossilfri gruvdrift.”

ABB kommer också att arbeta för bindande avtal med Savannah om framtidens lösningar för elektrifiering, automation och digitalisering.

Nyheter

Nya rekord i global användning av kol

Publicerat

den

Berg av kol

Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.

Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.

Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.

Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.

Global konsution av kol, faktisk och prognoser.
Global konsumtion av kol.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan

Publicerat

den

Energiproduktion i Japan

Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.

Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.

Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.

Kostnad för energi i Japan
Uppskattningar för den totala systemkostnaden för olika energislag i Japan vid 2040.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kinas produktion av kol slår nytt rekord

Publicerat

den

Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.

Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.

Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.

Graf över kolproduktion i Kina
Kolproduktion i Kina
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära