Nyheter
HANetf lanserar ETF med ESG-kompatibelt guld
För snart 18 år sedan lanserades den första börshandlade fonden med fokus på guld av Gold Bullion Limited, det som i dag är ETF Securities. HANetfs co-CEO, Nik Bienkowski, var en del av detta team. Lanseringen skedde på Australian Stock Exchange under kortnamnet GOLD.
Lanseringen av GOLD har hjälpt till att skapa en industri med minst 54 fysiskt uppbackade guld-ETP:er, inklusive en av världens största ETF:er, GLD med cirka 81 miljoner troy ounce guld, värt 130 miljarder dollar. Mätt i tillgångar och dagliga handelsvolymer ser vi numera dagligen affärer på över 2 miljarder dollar. Nu tar HANetf nästa steg i utvecklingen och har tillsammans med det brittiska myntverket lanserat nästa generations guldfond där guldet utvunnits ansvarsfullt och i enlighet med ESG.
Brittiska myntverket valde HANetf när de lanserade sin guldfond
En av de största sakerna som har hänt på guldmarknaden de senaste åren är att det brittiska myntverket, Royal Mint, valde att lansera en guld-ETF tillsammans med HANetf, The Royal Mint Physical Gold ETC (RMAU). Varför har då det brittiska myntverket har valt att lansera en guld-ETF tillsammans med HANetf?
Svaret är att det var ett lämpligt steg för det brittiska myntverket att lansera en börshandlad guldprodukt då det är ett modernt, kostnadseffektivt och enkelt sätt att äga och förvara guld på. Faktum är att det är den enda börshandlade guldprodukten som vi känner till där det fysiska guldet inte förvaras hos en bank. Custodian för denna guldfond är faktiskt Royal Mint själva, och guldet som fonden äger förvaras separerat från det guld som det brittiska myntverket själva äger. Allt guld finns i det mycket säkra valv som Royal Mint har i Wales.
Att Royal Mint valde att arbeta tillsammans med HANetf var relativt naturligt. Bolaget har utvecklat en metod som gör att det går att lansera en ny fond på mindre än tio veckor. Addera sedan att HANetf är en naturlig partner genom sin erfarenhet med guldprodukter och specialistkompetens med börshandlade produkter.
Vad gör RMAU unik?
RMAU har 3 unika egenskaper jämfört med andra guldprodukter på marknaden:
Ursprung
RMAU är den första börshandlade guldprodukten som är 100 procent uppbackad av ansvarsfullt framtaget guld. Detta är något som garanteras genom inspektioner av tredje part. Det innebär att RMAU är ESG-kompatibel och hjälper kapitalförvaltare att uppfylla sina mål om att öka andelen socialt ansvarsfulla investeringar.
RMAU är unikt när det gäller att uttryckligen äga fysiska guldtackor som ansvarsfullt kommer från LBMA Responsible Gold Sourcing Programme. Sedan lanseringen har denna ETF till 100 procent bestptt av guldtackor som uppfyller denna strikta standard. Det är således en fysiskt replikerad fond som dessutom låter sina andelsägare begära växling till fysiskt guld.
Investerarna i RMAU kan vara säkra på att guldet bryts på ett sätt som inte orsakar, stöder eller gynnar olaglig väpnad konflikt eller bidrar till allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna eller brott mot humanitär lag. I äldre ETF:er och ETC:er är det däremot mer sannolikt att en del av det innehavda fysiska guldet inte har ett socialt ansvarsfullt ursprung. Allt guld som finns hos RMAU är noga dokumenterat och uppfyller de högt uppsatta målen för att vara ESG-anpassade.
Ju äldre ETF, desto mer sannolikt kommer den att ha tackor som inte uppfyller LBMA Responsible Gold Sourcing Programmes strikta krav för dess skapande- och inlösenprocesser. Med tiden kommer detta att bli standarden för guld-ETF:er, men för de äldre fonder som har miljarder USD i guld kommer det att bli svårt och ta betydande tid och resurser att genomföra en förändring. Detta gör att The Royal Mint Physical Gold ETC (RMAU) är en börshandlad fond som fungerar bra att investera i den som har intresse av att ha ESG-vänliga investeringar.
Förvaringsinstitut
RMAUs förvaringsinstitut, The Royal Mint Limited, är en statlig institution och inte en kommersiell bank. Det brittiska myntverket är ett bolag helägt av Storbritanniens stat. Det är således den enda guld ETF:en som inte har sitt guld förvarat hos en kommersiell bank. Merparten av europeiska guld-ETF:er är förvarade hos HSBC och JP Morgan.
Förvaringsplats
Guldet förvaras i det brittiska myntverkets valv i Llantrisant utanför Cardiff i Wales som är ett av världens säkraste valv och på en geografisk plats med låg risk för stöld eller terroristattentat. Många andra guld ETF:er har sitt guld förvarat i London, New York eller andra finansiella centra.
Var och hur kan RMAU handlas?
RMAU handlas i dag på tre olika börser, London Stock Exchange, Deutsche Boerse (Xetra) och Borsa Italiana och kan handlas i GBP, USD och EUR. Det betyder att det går att handla andelar The Royal Mint Physical Gold ETC (RMAU) genom de flesta svenska banker och internetmäklare, till exempel Nordnet och Avanza.
Nyheter
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
Eric Nuttall på Ninepoint Partners har valt ut de tre bästa aktierna inom olja och naturgas. Samtliga är noterade på TSX i Kanada och är bolag som har bra tillgångar och genererar bra kassaflöden.
MEG Energy
MEG Energy är en oljeproducent som går bra vid ett oljepris på 70 USD. Företaget har nått sitt mål för skulder och använder därför hela sitt fria kassaflöde till att återköpa aktier. Det fria kassaflödet är 10 procent vid ett oljepris på 70 USD och 14 procent vid 80 USD. Med över 35 års reserver av hög kvalitet erbjuder MEG Energy en stark hävstång på ett stigande oljepris.
ARC Resources
ARC Resources har högkvalitativa reserver av främst naturgas som motsvarar över 20 år av konstant produktion. Har ett bra fritt kassaflöde. En aktie att köpa och sedan bara låta ligga i portföljen.
Tamarack Valley Energy
Tamarack Valley Energy har efter två år av operativa utmaningar nått sina mål tre kvartal i rad och har blivit ett av de mest populära oljebolagen i Kanada. Större delen av produktionen är vid Clearwater och Charlie Lake, två tillgångar med fantastiskt bra ekonomi. Ett fritt kassaflöde på 12 respektive 17 procent vid ett oljepris på 70 respektive 80 USD per fat.
Nyheter
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden
En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.
Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.
– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia
I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.
– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.
Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).
December | Januari | Februari | |
Systempris | 65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris) | 67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris) | 71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris) |
SE1 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE2 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE3 | 77 öre/kWh (79 öre) | 78 öre/kWh (80 öre) | 76 öre/kWh (50 öre) |
SE4 | 82 öre/kWh (80 öre) | 79 öre/kWh (84 öre) | 83 öre/kWh (55 öre) |
Nyheter
Kina ska införa exportkontroller på flera kritiska mineraler
Kina ska införa exportkontroller på kritiska mineraler som volfram, grafit, magnesium och aluminiumlegeringar vilket analytiker ser som en manöver inför att Donald Trump tillträder som president i USA och då förväntas införa nya begränsningar för vad som kan exporteras till Kina.
Kina kontrollerar mer än 80 procent av världens volfram-utbud och 90 procent av magnesium-produktionen enligt en uppskattning, råvaror som är avgörande för att producera saker inom bland annat försvarsteknik, vapen, flygplansutrustning och rymdfarkoster.
USA, och för den delen västvärlden i största allmänhet, har arbetat för att koppla fort Kina från försörningskedjorna, både vad gäller produktion av själva råvarorna och processandet till mer förädlade produkter. Men det har hittills inte skett någon stor förändring. Det är inte helt oväntat, det tar tid att bygga upp både ny produktion och förädling.
En viss förändring har ändå skett i världen, även inom EU och Sverige. Här i Sverige har alltid inställning varit att vi ska använda alla mineraler, men de ska inte produceras i Sverige. Där har man nu kunnat se förändring vad gäller synen på gruvor i Sverige. Det finns också en stor satsning inom EU i stort att unionen ska bli mer självförsörjande.
Det kan även vara värt att påminna om att Kina sedan flera år tillbaka har ett exportförbud gällande grafit till Sverige.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030
-
Nyheter3 veckor sedan
ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer
-
Analys2 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble
-
Nyheter2 veckor sedan
Så förväntar sig marknaden att guldpriset utvecklas om Donald Trump eller Kamala Harris vinner valet