Följ oss

Nyheter

Utbudsstörningar att vänta för silver när Mexiko stänger gruvor

Publicerat

den

Silvertacka från Sprott
Silvertacka från Sprott

Under de senaste veckorna har vi sett hur det blivit allt svårare att hitta fysiskt guld. Nu finns det stora risker att vi får se samma sak på silvermarknaden. Utbudsstörningar är att vänta för silver när Mexiko stänger gruvor. Baserat på uttalanden från den mexikanska regeringschefen, AMLO, Andre Manuel Lopez Obrador, kan landets gruvor komma att stänga minst en månad. Detta kommer att leda till utbudsbrist då Mexiko är en av världens största silverproducenter,

Analytikerna är inte av åsikten att detta med automatik kommer att leda till högre silverpris, något som normalt inträffar när utbudet för en råvara minskar. Orsaken till detta står att finna i att den industriella efterfrågan minskat som en följd av coronavirusets framfart över jorden.

En nationell nödsituation

Den mexikanska regeringen förklarade den här veckan pandemin som en nationell nödsituation och som ett resultat tvingas alla icke-nödvändiga företag att stänga verksamheten tills åtminstone den 30 april. Silvergruvor anses sannolikt vara icke-nödvändiga. Vissa gruv- och prospekteringsföretag har redan tidigare sagt att de avbryter verksamheten.

Enligt data från U.S. Geological Survey producerade Mexiko 6 300 ton silver under 2019, vilket motsvarade cirka 23 procent av den globala gruvutbudet. Statistik från konsultföretaget CPM Group visar att den globala silverproduktionen för 2019 låg på cirka 740 miljoner ounce, varav 173 miljoner ounce kom från Mexiko.

”De är det största silverproducerande landet med stor marginal” säger Jeff Christian, verkställande direktör för CPM Group. ”Så ett avbrott i produktion i silvergruvorna i Mexiko kommer att drabba marknaden.”

”Du kan inte skicka raffinerad metall från ett land till ett annat eftersom de flygplan som normalt transporterar detta inte flyger” sade Christian. ”Hela ädelmetallkomplexet drabbas av avbrott i försörjningskedjan. Det kommer att fortsätta att vara ett problem. Att Mexiko ansluter sig till lockdownen gör det bara så mycket värre. ”

Nyheter

Hur USA blev världens största exportör av propan

Publicerat

den

Export av propan från USA

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.

Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.

Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.

Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.

Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.

Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Publicerat

den

Graf över oljepriset, 25 år

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära