Analys
SEB Jordbruksprodukter, 18 november 2013
Det hände ganska lite på marknaden i veckan som gick med endast mindre prisrörelser. Informa, Strategie Grains, NOPA och France AgriMer med flera, publicerade rapporter, som marknaden mer eller mindre ignorerade.
Tendensen på marknaden var generellt sett negativ, med prisfall på det mesta – utom Mjölk. I svenska kronor steg priset basis Eurex terminer på såväl smör som skummjölkspulver på ett sätt som motsvarar +20 öre per kilo mjölkråvara i Sverige. Den svaga kronan / starka euron bidrog även till att förstärka den allmänna prisuppgången på Eurex.
Vete
November 2014 – kontraktet på Matif har inte lyckats ta sig över 195 euro. Det ser ut som om det finns en ansamling av säljordrar på den nivån. Marknaden stängde på 194.50 euro per ton i fredags, vilket nu är precis på ett tekniskt stöd. Skulle nivån brytas, vilket sker på måndag om marknaden inte stiger, blir det ”fritt” ner till 190 euro per ton. Vi tror att det fallet kommer.
Decemberkontraktet 2014 på CBOT fortsatte falla i pris i veckan som gick, vilket får skillnaden mellan Matif och Chicago att som ett gummiband dras ut ännu mer.
Nedan ser vi terminskurvorna för Chicagovete och Matif. Förändringarna i terminskurvan för Matifvete utgörs av oförändrat pris för de kortare kontrakten, men ett par euro lägre pris för skörd 2014. Terminskurvan i Chicago flyttades i veckan ner med motsvarande 5 euro per ton oavsett löptid; lika mycket för december 2013 som för Juli 2016. Till viss del beror detta på att euron steg med 1% mot dollarn.
Måndagens Crop Progress från visar att sådden av amerikanskt höstvete nu börjar närma sig sitt slut då 95% var avklarad per den 10 november, vilket är strax över förra årets 94% och även högre än det femåriga genomsnittet på 93%.
Uppkomsten av höstvete ligger nu på 84% – vilket är högre än förra årets 78% och det femåriga genomsnittet på 80%.
Andelen grödor klassade som ”good/excellent” fortsätter också att öka och justeras upp från 63% till 65%, vilket är betydligt högre än förra årets 36% vid den här tiden.
Sådden av höstvete i Frankrike är nu avklarad till 85& (per den 11 november), upp från 81% veckan innan. Andelen grödor klassade som ”good/excellent” uppgår till 87%, en nedjustering med 2%.
Egypten har återigen varit i marknaden för köp av vete med leverans i början av december. GASC köpte 180 000 ton franskt vete och 60 000 ton rumänskt vete. Frågan är hur mycket mer vete Rumänien kan exportera med tanke på att de också sålde 20 000 ton till Libanon. Det amerikanska vete som offererades var 10 usd / ton billigare (FOB) än det franska vetet men har ändå svårt att mäta sig pga högre transportkostnaderna över Atlanten.
Kinesiska CNGOIC justerar upp sin prognos för landets import av vete med 500 000 ton till 8 mt, vilket dock är lägre än USDA:s estimat på 8.5 mt. Importen från USA förväntas uppgå till 4.3 mt.
Ryssland håller fast vid sin prognos med en veteproduktion på 50 mt 2014/15, trots lägre sådd areal, då lantbrukare i landet förväntas fortsätta sådden av höstgrödor under november månad till följd av högre temperaturer än normalt. Så här långt uppgår sådd areal till ca 14.4 miljoner hektar (ungefär 88% av den förväntade arealen men fortfarande 8% lägre än förra året). Det varma vädret förväntas fortsätta framöver och i bl.a Moskva uppmättes den varmaste november-temperaturen på 130 år.
Enligt BAGE är nu veteskörden i Argentina påbörjad och avklarad till 6.9%, upp från 3.6% veckan innan och att jämföra med 14.5% vid samma tid förra året. Produktionen beräknas uppgå till 10.25 mt vilket är oförändrat från tidigare estimat.
Basis Matifs behåller vi vår säljrekommendation.
Optioner på vete
Nedan ser vi priserna på köpoptioner på Matif på November-2014 (Matif vete). Notera att volatiliteten har sjunkit ytterligare från 13 till 12% på årsbasis. Det är innebär att optioner på vete är billigare än på länge.
Nedanstående är priser på säljoptioner.
Maltkorn
November 2014 – kontraktet på Matif behöll sin återvunna premie på 30 euro per ton till Matifvetet i veckan som gick.
Majs
Majspriset föll tillbaka i veckan efter den omedelbara uppgången direkt efter WASDE-rapporten, helt i linje med vad jag skrev förra veckan.
Crop Progress rapporten från USDA fortsätter att visa på en snabb framfart för skörden av majs i USA, med en ökning från 73% per den 3 november till 84% en vecka senare, vilket gör att skördetakten ligger strax över det femåriga genomsnittet på 79%. Tar man en närmare titt på ”I-staterna” så är skörden avklarad till 93% respektive 85% i Illinois och Indiana. Ytterligare en aktiv vecka för lantbrukare i Iowa som nu har skördat 88%, en siffra som nu ligger över genomsnittet på 80%.
Amerikanska EPA bekräftade att man kommer att sänka inblandningskravet avseende biobränslen. Däremot låg den aktuella produktionen av etanol på den högsta nivån sedan 17 månader.
Marknaden valde att strunta i att Informa sänkte estimat för majsarealen 2014 till 91.5 mA från det tidigare estimatet 91.7 mA. Enligt USDA var majsarealen i USA 95.3 mA.
Sådden i Argentina var till 42% klar och ligger därmed efter den normala takten. Vi har tidigare haft köprekommendation och går över till neutral.
Sojabönor
Terminskontrakten på sojabönor föll med ett par procent i veckan. Det var framförallt årets vinnare i sojasegmentet, sojamjölet, som föll i pris. Sojaoljan, som pressats hårt (ursäkta ordvitsen) lyckades hålla sig på oförändrad nivå genom veckan. Nedan ser vi mars-kontraktet, som föll kraftigt i fredags, efter att inte ha orkat igenom motståndsnivån 1300 cent, där det antagligen ansamlats mycket säljordrar från lantbrukare.
November 2014 höll sig i positivt territorium större delen av veckan, men fick lämna tillbaka allt på fredagen. Veckan slutade med en nedgång på ett par procent.
Måndagens Crop Progress från USDA visar att skörden av sojabönor i USA går framåt och nu ligger på 91%, vilket är marginellt lägre än det femåriga genomsnittet på 92%, men en ökning från 86% veckan innan. I Iowa och Illinois är skörden nu i stort sett klar med 98% respektive 97% och i flera stater är nu över 90% av skörden avklarad. Efter den här helgen borde det vara i stort sett över.
Exporten av sojabönor från USA ligger på rekordnivå. 79.7 miljoner bushels är den fjärde högsta nivån de senaste fem åren och långt över genomsnittet.
I fredags publicerades NOPA:s ”crush” siffror för oktober och på 157 Mbu ar de högre än väntat. Dessutom, som nämnt ovan, bekräftade EPA ett lägre inblandningskrav av biobränslen i drivmedel i USA.
Informa behöll 2014 års arealestimat oförändrat på 83.8 mA från förra månaden. Det är i och för sig väsentligt högre än årets 76.5 mA, men den ökade skillnaden mellan majs och soja borde ha lett till en höjning av arealen.
Nedan ser vi relationen mellan priset på Nov 2014 sojabönor och Dec 2014 majs, alltså priset på SX4 dividerat med priset på CZ4. Kvoten klättrade sedan förra veckan från 2.49 till 2.52.
Trots en rad nyheter, som borde ha varit positiva för sojabönorna, slutade veckans handel med ett lägre pris. Sojabönor är helt enkelt väldigt mycket för dyra i förhållande till andra jordbruksprodukter. Så länge vädret fortsätter att vara ”OK” i Sydamerika, kommer priset på sojabönor successivt att falla.
Vi behåller säljrekommendation.
Raps
November 2014-kontraktet har gått till slutet av den triangelformation vi skrev om och brutit ur triangeln på det sättet. Enligt handboken i teknisk analys, innebär detta inte den ”köpsignal” det skulle ha gjort om köparna tagit kommandot tidigare. Nu betyder det ingenting. Vi fortsätter därför med neutral rekommendation.
EU-28:s totala areal för oljeväxter förväntas falla med 2% till 11.9 miljoner hektar, där rapsarealen för skörd 2014 förväntas minska med 1% till 6.6 miljoner hektar enligt Strategie Grains rapport i veckan.
Efter den snabba expansionen under det senaste året förväntas en minskning av areal för raps i Tyskland – framförallt i de norra delarna – vilket framförallt återspeglar växtföljd samt ett mindre skifte till andra grödor till följd av högre priser. Baserat på en nyligen genomförd undersökning hos ca 5000 lantbrukare under september/oktober uppskattar UFOP arealen för höstraps skörd 2014 till 1.4 miljoner hektar. Jämfört med den skördade arealen 2013 representerar detta en liten minskning med 4% eller 57 959 hektar.
Potatis
Potatispriset av årets skörd, fortsatte den senaste tidens prisfall, men fanns stöd vid 19 euro per deciton. Marknaden är kraftigt översåld och det bör kunna finna stöd vi de här nivåerna.
Gris
Lean hogs mars-kontrakt har rekylerat ner till 55-dagars glidande medelvärde. Ur teknisk synvinkel kan detta innebära stöd för priset och en möjlighet till en återgång till den stigande pristrenden.
Mjölk
Terminerna på smör och skummjölkspulver vid Eurex-börsen steg båda i veckan. Det gjorde även USDA:s notering på SMB FOB NWE och Fonterras SMP-pris. Eftersom även euron steg med 2% mot den svenska kronan, innebar detta en betydande prisuppgång i kronor per kilo.
Om vi utgår från terminspriserna på smör och SMP och aktuell växelkurs EURSEK, får vi följande terminskurva i kronor per kilo svensk mjölklråvara. Notera dock att dessa priser alltid bör ligga över ett pris för råvaran i Sverige (och på andra ställen också) eftersom SMP och smör är produkter och inte råvaror.
Hela kurvan ligger ca 12 -20 öre / Kg högre än förra veckan. Höjningen är störst för februari 2014 (+20 öre) och lägst för november och december 2013 (+12 öre). För de lite längre kontrakten, från juli och framåt, där det inte finns någon handel och priserna är något mer osäkra stannade veckans prisuppgång på +8 öre, men dessa är som sagt inte handlade priser.
Socker
Marskontraktet på råsocker föll ner till 17.55 cent i fredags. Det är den lägsta prisnivån sedan i september. RSI-index på 28.79 (<30) indikerar en översåld marknad och man kan vänta sig ett slut på prisfallet, följt av en rekyl uppåt. Priset är vid nivåer där det funnits tekniskt stöd / motstånd tidigare, under augusti och september. Dessa två tekniska faktorer: RSI och gamla stödnivåer, talar för en vändning uppåt i veckan som kommer.
International Sugar Organization i London publicerade en ny rapport och uppdaterade prognoser i torsdags. De höjde prognosen på det globala produktionsöverskottet 2013/14 till 4.73 mt från 4.5 mt i prognosen från augusti. ISO höjde produktionen i Indien med 1.5 mt till 26.5 mt pga den goda monsunen, men sänkte produktionen i Braslien och i EU-28. Global produktion väntas bli 181.5 mt, som är 1.2% lägre än för ett år sedan och den första minskningen på fem år. ISO förväntar sig att global produktion fortsätter att sjunka och att produktionsöverskottet vänds i ett underskott.
Den som tycker om att köpa på rekyler, kan passa på nu. Vi rekommenderar köp.
Gödsel
Priset på kväve / urea som förra veckan stängde på 303 dollar per ton, inledde veckan med att stiga till över 320 dollar, innan priset rekylerade ner och stängde veckan på 312, en uppgång med 9 dollar per ton.
[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB’s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.
Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB’s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.
Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.
Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbankinguppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.
Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.
Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett [publikt] aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.
Analys
Crude oil comment: Fundamentally very tight, but technically overbought
Technical pullback this morning even as the dollar weakens. Brent crude gained another 1.6% yesterday with a close at USD 81.01/b and an intraday high of USD 81.68/b which was the highest level since mid-August. The gain yesterday was supported by strong, further gains in the 1-3 mth time-spreads. This morning Brent is pulling back 0.6% to USD 80.5/b even though the USD is weakening 0.4% while time-spreads are strengthening even further. This makes it look like a technical pullback.
Brent is trading very weak versus current time-spreads. The current price of Brent crude at USD 80.6/b is very low versus where the 1-3 mth time spreads are trading. Brent should typically have traded somewhere between USD 80-95/b with current time-spreads when we compare where this relationship has been trading since the start of 2023. Brent is now trading in the absolute lower range of that with lots of room on the upside.
How long will the new sanctions last? Natural questions are: How long will Donald Trump leave the new sanctions operational? How strictly will they be enforced? How easily could Russia circumvent them?
A bullish H1-25 if Donald Trump leaves sanctions intact to negotiate over Ukraine. If Brent continues to trade around USD 80/b and not much higher, then the underlying assumptions must be that the new sanctions will not be enforced harshly and that they will be lifted by Donald Trump within a couple of months max. Donald Trump could however keep them in place as a leverage versus Putin in the upcoming negotiations over Ukraine. If so, they could stay intact for maybe 6 months or more which would put H1-2025 on a very bullish footing.
Fundamentally very tight, but technically overbought. Market right now looks technically overbought with RSI at 72 but also fundamentally very tight with the Dubai 1-3 mth time-spread at USD 2.74/b, its highest level since September 2023. As such the Brent crude oil price has the potential to coil up for further gains following some washing out of technically overbought dynamics. But maybe the current Asian panic over access to medium sour crude oil fades a bit over time and time-spreads ease with it.
Brent has been on a strengthening path well before the new sanctions. Worth remembering though is that Brent crude has been on a rising trend along with tightening time-spreads since early December. The latest bullishness from new US sanctions comes on top of that. Brent moving higher into the 80ies thus seems highly likely following a near term washout of technical overbought dynamics.
1-3 mth time-spread (average of Dubai, Brent and WTI spreads) versus the Brent 1M price. Very strong, bullish signals from the time-spreads, but Brent 1M is trading at the very lower level of where this relationship has been since the start of 2023. So, plenty of room for Brent 1M to move higher.
Brent 1M is technically overbought with RSI at 73. Pullbacks are likely near term to wash that out. On the low side the USD 70/b line has given solid support since mid-2023.
Analys
Brent crude rallies further as buyers look to the Middle East to replace Russian barrels
Brent advances yet further on new sanctions towards Russia. Brent made a big jump on Friday to an intraday high of USD 80.75/b and a close of USD 79.76/b and a gain over the week Friday to Friday of 4.25%. This morning it has traded as high as USD 81.49/b while currently at USD 81.2/b and up 1.9% since Friday.
It will take time for Donald Trump to reverse these sanctions. The new sanctions by Biden on Friday is the primary driver but they come on top of a longer period of falling crude inventories. And time-spreads have been tightening, and flat prices have been rising since early December last year. The new sanctions come under CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act). As such they will be harder for Donald Trump to reverse as they require a 30-day Congressional review process to be changed. They will likely stay active for months. Donald Trump could also use them as leverage in the upcoming negotiations with Russia over Ukraine.
Trump could add new sanctions towards Iran and Venezuela to make room for more US crude. Donald Trump’s ambitions of 3 m b/d more US crude oil production will require lower production by someone else in the global market. Most likely Iran and/or Venezuela. So new sanctions may come in that direction as he takes charge. A higher oil price will also likely be necessary. But more importantly the US shale oil sector will likely need visibility that an additional 3 m b/d of crude is needed by the global market sustainably over the coming 3-4 years and not just for a brief period.
New sanctions are removing last loopholes and will likely stay in place for months. The new sanctions are removing the last loopholes in the existing US sanctions scheme towards Russia. All earlier waivers which have kept some of these open will be terminated on 12 March. 183 tankers and the lion’s share of Russia’s shadow fleet is targeted. Gazpromneft and Surgutneftegaz, the second and fourth biggest US oil producers are addressed as well as entities involved in producing and exporting Russian LNG. Western oil field providers won’t be allowed to operate in Russia after 27 February. Russia can still export crude and products on western tankers if the crude price at the origin is USD 60/b or lower with comparable sat levels for oil products.
Russian exports will likely decline with buyers looking to the Middle East instead. These new sanctions will for sure drive down Russian exports of crude, products and LNG. One of several effects is that it will reduce the supply of sour crude to the global market and thus tighten the sweet-sour crude spreads further as well as likely also strengthen high sulfur fuel oil prices relative to Brent crude oil prices. India, China and Turkey import most of Russia’s crude oil and will likely look to buy more oil from the Middle East instead. Chinese teapot refineries are increasingly saying no to crude cargoes on US sanctioned ships.
1-3-month time-spreads are shooting up to above USD 2/b which is consistent with Brent trading in the range of USD 80-90/b. 1-3-month time-spreads are shooting up to above USD 2/b this morning with average of Dubia, Brent crude and WTI at USD 2.3/b while the Dubai time-spread is the strongest at USD 2.58/b which is natural as China, India and Turkey are likely turning to the Middle East to replace lost Russian barrels. 1-3-month time-spreads at above USD 2/b looks nicely consistent with front-month flat prices in the range of USD 80-90/b. But Brent crude is also in solid ”overbought” territory, so pullbacks are likely to flush that out before Brent sustainably can trade in the USD 80-90/b range.
Brent crude is now well above the 200dma at USD 78.98/b. Brent crude has typically stayed above the 200dma line between one and three months at a time since early 2023.
The Dubai 1–3-month time-spread is shooting up to above USD 2/b as buyers of Russian crude oil are looking towards the Middle East instead of Russia.
Analys
Brent crude marches on with accelerating strength coming from Mid-East time-spreads
Fueled higher with strength seemingly coming from Mid-East benchmarks. Following a setback on Wednesday, Brent crude gained 1% yesterday with a close at USD 76.92/b. This morning it is jumping up another 1.5% to USD 78.1/b. Strength looks like it continues to come from the Middle East where the 1-3 Dubai time-spread this morning has moved to USD 1.44/b and its highest level since late August. The strength in this measure looks like it is accelerating rather than fading and if so, it will likely drive flat prices for all crude grades yet higher.
The ”missing barrels” in Q3-24. Current strength could be reality rather than just a flash in the pan. One of the issues discussed in November was the ”missing barrels”. The IEAs supply/demand balance for Q3 didn’t match the visible, and measured changes in oil inventories. IEA’s supply/demand balance implied an inventory draw of 0.38 m b/d in Q3-24 while the observed draw was 1.16 m b/d. The actual data was 0.78 m b/d tighter than IEA’s estimates. The supply/demand balance of IEA is to a large degree and Excel exercise with large uncertainties as it is fed with data with considerable lags and revisions. If inventory changes in Q3-24 was telling the true story of the global supply/demand balance, then 2025 could be revised significantly tighter without any other changes in the fundamentals than revision of data. The current strength in crude oil could thus be the real face of the supply/demand balance in the global oil market rather than just a temporary flash in the pan. Here is the Bloomberg story on the topic from Nov.
Looks set to break above the 200dma for first time since July. Prices in the 80is then in the cards. The technical picture is still on the verge of overbought with the RSI at 67.6 this morning and quite close to the 70 overbought level. But if further gains are coming gradually rather than rapidly, then this measure could stay below the 70-line. The 200dma is getting closer and closer. With its value today at USD 79/b it won’t take much to jump above. If so, it will be the first move above since July last year and quite a bullish feat and price levels above USD 80/b should then probably be in play.
Brent crude front-month in USD/b versus the Dubai 1-3 month time-spread. The Dubai measure of tightness is accelerating.
Brent crude front-month technical picture. Getting close to break above the 200dma for first time since July last year. But RSI is getting pretty close to ”overbought” territory.
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika
-
Nyheter4 veckor sedan
Atnorth ska etablera ett mega-datacenter i Långsele
-
Nyheter3 veckor sedan
Turbulent elår avslutas med lugnare julvecka
-
Nyheter4 veckor sedan
12 kritiska råvaror för NATO:s försvarsförmåga
-
Nyheter4 veckor sedan
Solenergi i Danmark katastrofalt olönsam, största aktören har havererat
-
Nyheter3 veckor sedan
Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige
-
Nyheter2 veckor sedan
Priset på nötkreatur det högsta någonsin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
Tuffa tider för stål i Europa