Analys
SEB Jordbruksprodukter, 14 oktober 2013
Vete, raps, potatis och socker gick upp förra veckan, majs och sojabönor ner. Det var en lugn vecka förra veckan, främst på grund av European Exchange, som gick av stapeln i Paris under torsdagen och fredagen. Med nästan hela den Europeiska marknaden i Paris blev handeln tunn.
Vete
November månads terminskontrakt på Matif har gått upp mot 200 euro, ett tekniskt motstånd. Det har varit en god uppgång och många kommer att vilja sälja till 200 euro. Vi gissar en det kommer en rekyl nedåt den här veckan, vilket vi tror är ett köptillfälle.
Decemberkontraktet på CBOT har haft svårt att ta sig över 700 cent, på samma sätt som Matif kämpar med 200 euro.
Nedan ser vi terminskurvorna för Chicagovete och Matif. Det är nästan backwardation i Matifmarknaden. Det är en återspegling av att så många lantbrukare håller på sitt vete för att de tror att priset ska stiga. Istället borde de sälja sin spannmål och ta sin position genom att köpa terminer. Det bytet innebär samma position i marknaden, samma antal ton, men pengar på banken (räntevinst), ingen risk för försämring av varan i lager och möjligheten att köpa på termin utan terminspåslag.
GASC ratade erbjudandena i veckan därför att man tyckte att priset var för högt.
Argentinas BAGE estimerade den kommande Argentinska veteskörden till drygt 10 mt. USDA:s senaste WASDE i september angav den till 12 mt.
USA:s jordbruksdepartement är stängt pga budgetproblemen, vilket innebär att vi inte har några crop conditions, inga exportsiffror och ingen WASDE-rapport. Den skulle ha kommit den 11 september och analytikerna behöver ca 10 dagar på sig. Det innebär att den kan komma först den 24 oktober. Då är det nästan ingen idé att publicera den, vilket kan innebära att den helt kommer att utgå.
Även Europa var lugnt mot slutet av veckan på grund av European Exchange i Paris i torsdags och fredags. European Exchange är en mötesplats för alla i den europeiska spannmålsbranschen.
Den långsamma sådden i Ukraina är en faktor som påverkat prisutvecklingen positivt. Nu har vädret blivit bättre, vilket gör att höstarbetet underlättas.
Vi får en del frågor om optioner. Den som vill köpa en option via SEB kan göra det. Det behövs ett ramavtal, men däremot behöver banken inte göra en kreditprövning och man behöver inte heller ställa säkerhet, eftersom man som kund betalar priset (”premien”) i början och sedan erhåller eventuellt realvärde vid optionens lösen. Man behöver inte heller påkalla lösen själv, utan det sköts automatiskt till kontot i banken.
Det är så kort tid kvar till förfallet för novemberterminen 2013, så nedan ser vi priserna på köpoptioner på Matif på November-2014 (Matif vete). Notera att volatiliteten 13% är ganska låg. Volatiliteten brukar vara låg när priserna är låga.
Nedanstående optioner är köpoptioner. Terminen (Nov 2014) handlas i 194.25 euro per ton. En köpoption om ett ton vete, som ger rätt att köpa vete för 200 euro kostar 10.78 euro, eller 6% av 194.25 euro. När man köper optionen får man betala det beloppet (plus lite till för säljkurs, detta är senast betalt). Om priset i oktober (vid förfall) nästa år är 250 euro på terminen betalar banken 50 euro till optionsinnehavaren (omräknat till kronor om man vill och kommer överens om det). Om terminen står i 190 euro (under lösenpriset) förfaller optionen värdelös och inget belopp betalas ut.
Nedanstående är priser på säljoptioner. Om du köpt optionen med lösenpris 200 euro (för 16.51) och terminen i oktober nästa år står i 180 euro, betalar banken ut 20 euro. Om terminspriset är över 200 euro betalar banken inte ut någonting alls och optionen förfaller värdelös.
En del använder optioner för att spekulera kortsiktigt. Som du ser av kolumnen Pris% 5d, som visar den procentuella prisförändringen på respektive option, rör sig priser på optioner med en väsentlig utväxling i förhållande till förändringar i terminspriset.
Vi har alltså köprekommendation på vete, men tror att en rekyl nedåt kan komma. Vi betraktar en sådan rekyl nedåt som ett köptillfälle.
Maltkorn
Terminspriset (november) ligger återigen under Matif:s kvarnvetekontrakt för november.
Som vi ser av diagrammet nedan, ligger novembers maltkornskontrakt under vetet, men januari, mars och maj ligger alla över. Det indikerar ett ”överutbud” av maltkorn just nu och / eller en brist på kvarnvete.
Majs
Majspriset (december 2013) har fortsatt att falla. Nyhetsflödet har gett bränsle åt nedgången: Dels har siffrorna på väntad skörd per acre i USA fortsatt att förbättras, dels har brasilianska CONAB estimerat landets skörd 2014 till 78 – 80 mt i veckan. Det ska jämföras med USDA:s senaste estimat på 72 mt. Tidigare rapporter indikerade också lägre sådd av majs och motsvarande mer av sojabönor. Även på efterfrågesidan har negativ information kommit. Amerikanska EPA väntas sänka inblandningsmandatet av etanol i bensin med 1.4 miljarder gallons, vilket leder till en minskad efterfrågan på majs med upp till 500 miljoner bushels. Efterfrågan till etanol har inte ökat alls de senaste åren, efter att man kommit upp i 10% (”blending wall”) etanol.
Det är oroväckande att majsen handlats så svagt, men vi tror ändå att priserna är nära botten och att förhållandet mellan sojabönor (oljeväxter) och majs (spannmål) leder till mindre produktion av majs – med högre pris i framtiden som konsekvens.
Vi väljer att hålla fast vid köprekommendationen.
Sojabönor
Novemberkontraktet på sojabönor slutade förra veckan med ett rejält prisfall. Priset närmar sig den nivå på 1250 som vi talade om för några veckor sedan. Bakom fredagens prisfall låg samma faktor som bakom prisfallet i majsmarknaden – en oro för att EPA ska komma att sänka inblandningskravet avseende biobränslen, i fallet för sojabönor gällde det biodiesel.
Brasilianska CONAB estimerar landets skörd 2014 till 87.6 – 89.7 mt. Det är något högre än USDA:s 88 mt.
I USA talar en del nu, något oväntat, om en skörd på 43 bushels per acre. Efter torkan i augusti har marknaden tagit emot en serie av estimat från privata firmor och analytiker som visar på bättre skörd än befarat.
Vi behåller säljrekommendation.
Raps
Rapspriset (november 2013) fortsatte att stiga i början av förra veckan efter beskedet om att en strafftull kommer att införas mot 90% av EU:s import av biodiesel. Den här frågan var ”snackisen” på European Exchange som gick av stapeln i Paris i torsdags och fredags. Samtalet rörde främst ”vem” som fått kännedom om beslutet innan det offentliggjordes.
Vi behåller säljrekommendationen på raps.
Potatis
Potatispriset av årets skörd, som handlas i april-kontraktet på Eurex, har vänt upp till den högsta nivån på en månad, en uppgång från början av oktober med 15%, till 23.10 euro per dt. 24 euro ser ut att vara inom räckhåll.
Gris
Prist på Lean Hogs fortsatta att röra sig ”sidledes” inom vad vi tolkar som en ”toppformation”, baserat på kända mönster inom den tekniska analys-skolan.
Mjölk
Terminerna på smör och skummjölkspulver vid Eurex-börsen var stabila och rörde sig inte mycket under veckan som gick. Fonterras pris steg något, efter det kraftiga prisfall från toppen som varit.
Socker
Marskontraktet på råsocker steg kraftigt upp till 18.93 cent på marskontraktet. Vid 19 cent finns ett starkt motstånd och det skulle inte förvåna om vinsthemtagningar sätter in, som kan ta ner priset till 18 cent. Vi tror att det, om det händer, är ett utmärkt köptillfälle.
Gödsel
Priset på kväve / urea var stabilt i veckan som gick med endast små kursförändringar.
[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB’s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.
Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB’s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.
Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.
Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbankinguppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.
Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.
Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett [publikt] aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.
Analys
Crude oil comment: US inventories remain well below averages despite yesterday’s build
Brent crude prices have remained stable since the sharp price surge on Monday afternoon, when the price jumped from USD 71.5 per barrel to USD 73.5 per barrel – close to current levels (now trading at USD 73.45 per barrel). The initial price spike was triggered by short-term supply disruptions at Norway’s Johan Sverdrup field and Kazakhstan’s Tengiz field.
While the disruptions in Norway have been resolved and production at Tengiz is expected to return to full capacity by the weekend, elevated prices have persisted. The market’s focus has now shifted to heightened concerns about an escalation in the war in Ukraine. This geopolitical uncertainty continues to support safe-haven assets, including gold and government bonds. Consequently, safe-haven currencies such as the U.S. dollar, Japanese yen, and Swiss franc have also strengthened.
U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR) increased by 0.5 million barrels last week, according to U.S DOE. This build contrasts with expectations, as consensus had predicted no change (0.0 million barrels), and the API forecast projected a much larger increase of 4.8 million barrels. With last week’s build, crude oil inventories now stand at 430.3 million barrels, yet down 18 million barrels(!) compared to the same week last year and ish 4% below the five-year average for this time of year.
Gasoline inventories rose by 2.1 million barrels (still 4% below their five-year average), defying consensus expectations of a slight draw of 0.1 million barrels. Distillate (diesel) inventories, on the other hand, fell by 0.1 million barrels, aligning closely with expectations of no change (0.0 million barrels) but also remain 4% below their five-year average. In total, combined stocks of crude, gasoline, and distillates increased by 2.5 million barrels last week.
U.S. demand data showed mixed trends. Over the past four weeks, total petroleum products supplied averaged 20.7 million barrels per day, representing a 1.2% increase compared to the same period last year. Motor gasoline demand remained relatively stable at 8.9 million barrels per day, a 0.5% rise year-over-year. In contrast, distillate fuel demand continued to weaken, averaging 3.8 million barrels per day, down 6.4% from a year ago. Jet fuel demand also softened, falling 1.3% compared to the same four-week period in 2023.
Analys
China is turning the corner and oil sentiment will likely turn with it
Brent crude is maintaining its gains from Monday and ticking yet higher. Brent crude made a jump of 3.2% on Monday to USD 73.5/b and has managed to maintain the gain since then. Virtually no price change yesterday and opening this morning at USD 73.3/b.
Emerging positive signs from the Chinese economy may lift oil market sentiment. Chinese economic weakness in general and shockingly weak oil demand there has been pestering the oil price since its peak of USD 92.2/b in mid-April. Net Chinese crude and product imports has been negative since May as measured by 3mth y/y changes. This measure reached minus 10% in July and was still minus 3% in September. And on a year to Sep, y/y it is down 2%. Chinese oil demand growth has been a cornerstone of global oil demand over the past decades accounting for a growth of around half a million barrels per day per year or around 40% of yearly global oil demand growth. Electrification and gassification (LNG HDTrucking) of transportation is part of the reason, but that should only have weakened China’s oil demand growth and not turned it abruptly negative. Historically it has been running at around +3-4% pa.
With a sense of ’no end in sight’ for China’ ills and with a trade war rapidly approaching with Trump in charge next year, the oil bears have been in charge of the oil market. Oil prices have moved lower and lower since April. Refinery margins have also fallen sharply along with weaker oil products demand. The front-month gasoil crack to Brent peaked this year at USD 34.4/b (premium to Brent) in February and fell all the way to USD 14.4/b in mid October. Several dollar below its normal seasonal level. Now however it has recovered to a more normal, healthy seasonal level of USD 18.2/b.
But Chinese stimulus measures are already working. The best immediate measure of that is the China surprise index which has rallied from -40 at the end of September to now +20. This is probably starting to filter in to the oil market sentiment.
The market has for quite some time now been staring down towards the USD 60/b. But this may now start to change with a bit more optimistic tones emerging from the Chinese economy.
China economic surprise index (white). Front-month ARA Gasoil crack to Brent in USD/b (blue)
The IEA could be too bearish by up to 0.8 mb/d. IEA’s calculations for Q3-24 are off by 0.8 mb/d. OECD inventories fell by 1.16 mb/d in Q3 according to the IEA’s latest OMR. But according to the IEA’s supply/demand balance the decline should only have been 0.38 mb/d. I.e. the supply/demand balance of IEA for Q3-24 was much less bullish than how the inventories actually developed by a full 0.8 mb/d. If we assume that the OECD inventory changes in Q3-24 is the ”proof of the pudding”, then IEA’s estimated supply/demand balance was off by a full 0.8 mb/d. That is a lot. It could have a significant consequence for 2025 where the IEA is estimating that call-on-OPEC will decline by 0.9 mb/d y/y according to its estimated supply/demand balance. But if the IEA is off by 0.8 mb/d in Q3-24, it could be equally off by 0.8 mb/d for 2025 as a whole as well. Leading to a change in the call-on-OPEC of only 0.1 mb/d y/y instead. Story by Bloomberg: {NSN SMXSUYT1UM0W <GO>}. And looking at US oil inventories they have consistently fallen significantly more than normal since June this year. See below.
Later today at 16:30 CET we’ll have the US oil inventory data. Bearish indic by API, but could be a bullish surprise yet again. Last night the US API indicated that US crude stocks rose by 4.8 mb, gasoline stocks fell by 2.5 mb and distillates fell by 0.7 mb. In total a gain of 1.6 mb. Total US crude and product stocks normally decline by 3.7 mb for week 46.
The trend since June has been that US oil inventories have been falling significantly versus normal seasonal trends. US oil inventories stood 16 mb above the seasonal 2015-19 average on 21 June. In week 45 they ended 34 mb below their 2015-19 seasonal average. Recent news is that US Gulf refineries are running close to max in order to satisfy Lat Am demand for oil products.
US oil inventories versus the 2015-19 seasonal averages.
Analys
Crude oil comment: Europe’s largest oil field halted – driving prices higher
Since market opening on Monday, November 18, Brent crude prices have climbed steadily. Starting the week at approximately USD 70.7 per barrel, prices rose to USD 71.5 per barrel by noon yesterday. However, in the afternoon, Brent crude surged by nearly USD 2 per barrel, reaching USD 73.5 per barrel, which is close to where we are currently trading.
This sharp price increase has been driven by supply disruptions at two major oil fields: Norway’s Johan Sverdrup and Kazakhstan’s Tengiz. The Brent benchmark is now continuing to trade above USD 73 per barrel as the market reacts to heightened concerns about short-term supply tightness.
Norway’s Johan Sverdrup field, Europe’s largest and one of the top 10 globally in terms of estimated recoverable reserves, temporarily halted production on Monday afternoon due to an onshore power outage. According to Equinor, the issue was quickly identified but resulted in a complete shutdown of the field. Restoration efforts are underway. With a production capacity of 755,000 barrels per day, Sverdrup accounts for approximately 36% of Norway’s total oil output, making it a critical player in the country’s production. The unexpected outage has significantly supported Brent prices as the market evaluates its impact on overall supply.
Adding to the bullish momentum, supply constraints at Kazakhstan’s Tengiz field have further intensified concerns. Tengiz, with a production capacity of around 700,000 barrels per day, has seen output cut by approximately 30% this month due to ongoing repairs, exceeding earlier estimates of a 20% reduction. Repairs are expected to conclude by November 23, but in the meantime, supply tightness persists, amplifying market vol.
On a broader scale, a pullback in the U.S. dollar yesterday (down 0.15%) provided additional tailwinds for crude prices, making oil more attractive to international buyers. However, over the past few weeks, Brent crude has alternated between gains and losses as market participants juggle multiple factors, including U.S. monetary policy, concerns over Chinese demand, and the evolving supply strategy of OPEC+.
The latter remains a critical factor, as unused production capacity within OPEC continues to exert downward pressure on prices. An acceleration in the global economy will be crucial to improving demand fundamentals.
Despite these short-term fluctuations, we see encouraging signs of a recovering global economy and remain moderately bullish. We are holding to our price forecast of USD 75 per barrel in 2025, followed by USD 87.5 in 2026.
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030
-
Analys2 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble
-
Nyheter3 veckor sedan
ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Iran’s silence hints at a new geopolitical reality
-
Nyheter2 veckor sedan
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden